Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOJNA na Ukrajine Deň dvestopäťdesiaty tretí (4. november 2022)

(Zdroj: SITA/AP Photo/Aleksandr Shulman)

KYJEV- Približne 4,5 milióna ľudí zasiahli výpadky elektriny, ktoré nastali v dôsledku ruských útokov na energetickú infraštruktúru Ukrajiny. Povedal to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 253

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 253 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí

21:33 Ukrajinská pošta dnes dala do obehu poštovú známku pripomínajúcu októbrový útok na ruský Kerčský most, ktorý spája Ruskom nelegálne anektovaný Krym s ruskou pevninou. Známka je k dispozícii online aj na pobočkách Ukrajinskej pošty 2,1 milióna, uviedla agentúra Unian.

21:20 Poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan pricestoval v piatok na neohlásenú návštevu Kyjeva, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ďalšími vysokopostavenými ukrajinskými predstaviteľmi. Informuje o tom stanica CNN.

20:55 OSN vyzvala Rusko, aby zrušilo zákony, ktoré porušujú ľudské práva Ide o: zákon o „falzifikátoch“ o ruskej armáde, „zahraničných agentoch“ a „nežiaducich organizáciách“. Rusko by tiež malo prestať prenasledovať opozičníkov a novinárov, domnieva sa organizácia.

20:19  Ruské jednotky sa preskupujú v Záporožskej oblasti. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl informoval, že ruské sily presunuli svoj personál a uzavreli kontrolné stanovištia a veliteľskú kanceláriu v Kamianke v Záporoží.

19:42 Spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Alexander Dugin v piatok vyhlásil, že Rusko vedie "svätú vojnu proti antikristovi". Uviedol to v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

19:26 Spojené štáty a Holandsko zaplatia za renováciu dovedna 90 českých tankov T-72B, ktoré budú následne poslané na Ukrajinu. Oznámila to v piatok Sabrina Singhová z tlačového oddelenia amerického ministerstva obrany, informuje spravodajská stanica CNN. Modernizácia tankov je súčasťou nových balíkov vojenskej pomoci Ukrajine, ktoré v piatok ohlásili USA aj Holandsko. Celkovo má stáť 90 miliónov dolárov, pričom tieto výdavky si USA aj Holandsko rozdelia na polovicu. 

18:48 Spojené štáty poskytujú #Ukrajinu dodatočnú vojenskú pomoc vo výške 400 miliónov dolárov, balík pomoci zahŕňa 250 obrnených transportérov M1117, 40 obrnených člnov a 1100 bezpilotných lietadiel Phoenix Ghost.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaKyjevVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu