Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Blamáž Ruska: Chcelo dokázať prípravu špinavej bomby na Ukrajine: Použilo fotku zo Slovinska

Slovinská vláda uviedla na pravú mieru ruský klamlivý tweet.
Slovinská vláda uviedla na pravú mieru ruský klamlivý tweet. (Zdroj: Twitter/Slovenian Government)

ĽUBĽANA - Slovinská vláda v stredu zareagovala odmietnutím „zavádzajúceho“ tweetu ruského ministerstva zahraničných vecí a označila ho za hoax. V ňom boli obvinenia, že Ukrajina plánovala použiť „špinavú bombu“, podložené údajnými fotografickými dôkazmi. Jedna fotka pritom pochádza zo Slovinska.

„Rádioaktívny odpad sa v Slovinsku skladuje bezpečne a pod dohľadom. Nepoužíva sa na výrobu špinavých bômb,“ citovala vláda riaditeľa slovinskej agentúry pre rádioaktívny odpad (ARAO) v tweete.

Fotografia použitá z informačných materiálov

Jedna z fotografií použitých v tweete odkazujúcich na ukrajinské kapacity na výrobu „špinavej bomby“ patrí Slovinskej agentúre pre rádioaktívny odpad (ARAO). Obrázok pochádza z roku 2010 a bol použitý na odborných prednáškach a v informačných materiáloch. "Fotografia bola zverejnená bez vedomia ARAO," uviedla slovinská vláda.

Na fotografii sú predmety zabalené v plastových vreckách so symbolom rádioaktivity a nápisom „radioaktivno“, čo v slovinčine znamená rádioaktívne. Podľa vyjadrenia z Ľubľany ide o detektory dymu, ktoré sa bežne používajú.

"Obsahujú rádioaktívny zdroj, ale žiadny z tých, ktoré sú uvedené v tabuľke pod fotografiou," uviedla slovinská vláda. Takzvané ionizačné detektory dymu (v skratke I-hlásiče) obsahujú slabo rádioaktívne látky, preto sa musia likvidovať ako jadrový odpad.

245. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Nepravdivé tvrdenia

Washington, Paríž a Londýn v spoločnom vyhlásení odmietli obvinenia ako "priehľadné nepravdivé tvrdenia" Moskvy. "Pripomíname, že Ukrajina nemá žiadne jadrové zbrane," napísala britská misia OSN na Twitteri pred zasadnutím Bezpečnostnej rady.

Viac o téme: HoaxRuskoUkrajinaSlovinskoKlamstvoŠpinavá bomba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu