Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Škandál! Sexuálne útoky na ponorkách Royal Navy: Tak zlé to bolo pre ženy na palube

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Nikdy si nemyslela, že povie, že ponorky nie sú pre ženy. Whistleblowerka Sophie Brooková povedala pre britské médiá, akých neuveriteľných incidentov bola svedkom v Royal Navy.

Nadriadený ju sexuálne obťažoval a medzi spolubojovníkmi na palube ponorky koloval „zoznam znásilnených“. Dôstojník umiestnil nahé fotografie do jej kabíny a nechal jej peniaze s výslovnými žiadosťami o sexuálne ústupky, píše Daily Mail.

Kolega sa na ňu vrhol, keď Sophie Brooková spala. Zmizli jej aj podprsenky.

30-ročná Sophie Brooková bola prvou dôstojníčkou Kráľovského námorníctva, ktorá slúžila na ponorkách – a v skutočnosti bola na dobrej ceste stať sa prvou ženou kapitánkou ponorky.

Pokus o znásilnenie v pražskom metre: Pritlačil sa k žene, vyhrnul jej šaty a... to je hrozné! (Zdroj: Polícia ČR)

Sexuálne útoky v kráľovskom námorníctve potvrdili aj ďalšie ženy v Kráľovskom námorníctve a teraz sa začalo vyšetrovanie.

Sophie Brooková hovorí: "Milovala som tú prácu, matematiku, riadenie ponorky, bolo to úžasné. Je len nešťastné, že 'klub starých mužov' robí z tohto miesta také nepriateľské a pre ženy nepríjemné miesto. To nie je miesto pre ženy. je mi veľmi smutno, keď to hovorím."

Škandál! Sexuálne útoky na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Sophie Brooková opustila námorníctvo, keď bola vyšetrovaná a postavená pred vojenský súd za únik informácií o umiestnení svojej ponorky v e-maile svojmu priateľovi. Vlani v januári odstúpila zo svojho postu, no v júni bola formálne prepustená a dostala podmienečný štvormesačný trest.

Viac o téme: ŽenyPonorkaSexuálne obťažovanieRoyal Navy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu