Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Medzinárodný škandál! Slovensko zradilo západ, tvrdí SaS: Tajne zásobujeme ruskú armádu

SaS bije na poplach. Zobraziť galériu (3)
SaS bije na poplach. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - K vývozom tovaru, ktorý mohol byť použitý na ruské zbrane, zasadne spoločne parlamentný brannobezpečnostný a finančný výbor. Predsedovia výborov Juraj Krúpa a Marián Viskupič (obaja SaS) o tom informovali na piatkovej tlačovej konferencii v súvislosti so zisteniami Denníka N o tom, že slovenskí colníci púšťajú množstvo tovaru aj dodávateľom ruských zbrojárskych firiem.

VIDEO Tlačová konferencia Juraja Krúpu a Mariana Viskupiča:

Poslanci SaS bijú na poplach, Slovensko vraj cez Finančnú správu napomáha ruskému agresorovi (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na výbor prídu všetci od ministrov až po SIS-ku

Výbor sa má uskutočniť na budúcu stredu (9. 11.). Na výbor má byť prizvaný minister financií Igor Matovič, obrany Jaroslav Naď, vnútra Roman Mikulec (všetci OĽaNO), riaditeľ Finančnej správy (FS) SR Jiří Žežulka a riaditeľ Slovenskej informačnej služby Michal Aláč.

Krúpa hovorí o zásadných pochybeniach Finančnej správy SR. Ministerstvo financií SR sa podľa neho úmyselne alebo pre svoju nekompetentnosť podieľa na pomoci ruskému agresorovi. Hovorí aj o zlyhaní spravodajských služieb. "Ministerstvo hospodárstva a pravdepodobne aj iné zložky boli obchádzané a firmy sa obracali priamo na colný úrad, ktorý im dával pečiatky na to, aby takýto tovar vyvážali bez toho, aby si preverovali, kde tieto materiály môžu ísť a čo sa s nimi môže robiť," skonštatoval šéf brannobezpečnostného výboru.

Medzinárodný škandál! Slovensko zradilo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Budú sa pýtať aj na to, či za to nenesú zodpovednosť aj colníci

Aktuálne odhalenia podľa Viskupiča prinášajú otázky, či ide len o zlyhanie colnej časti finančnej správy, alebo či sa colníci priamo podieľali na nekalých obchodoch. Apeluje na dôkladné vyšetrenie. Poukázal aj na upozornenia Slovenskej informačnej služby z výročných správ, že systém kontroly exportu položiek s dvojakým využitím je nedostatočne účinný a v určitých oblastiach nefunkčný.

Medzinárodný škandál! Slovensko zradilo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slovenskí colníci podľa zistení Denníka N púšťajú množstvo tovaru aj dodávateľom ruských zbrojárskych firiem, Slovensko tak má pôsobiť ako zásobáreň ruskej armády. Novinári hovoria o tisícoch kusov rôznych tovarov. Ak išlo o tovar použiteľný aj na vojenské účely, mohlo by ísť o porušenie sankcií Európskej únie.

Finančná správa obvinenia odmieta

Ministerstvo financií SR sa ostro vyhradzuje voči tvrdeniam, že akýmkoľvek spôsobom napomáha vojenskému konfliktu na Ukrajine. Práve naopak, finančná správa v spolupráci s ministerstvom financií aktívne riešili utečeneckú krízu a humanitárnu pomoc na hraniciach po bezprecedentnom napadnutí Ukrajiny vojenským agresorom. Tvrdenia predsedov Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraja Krúpu a Výboru NR SR pre financie a rozpočet Mariána Viskupiča, že: „Ministerstvo financií SR sa podieľa na pomoci agresorovi...“ sú absurdné, neprípustné, nepochopiteľné a účelovo použité na osobné politické ciele. Obaja poslanci zjavne nemajú dostatok informácií o tom, ako fungujú procesy v rámci colného konania, a preto by sa mali zdržať akéhokoľvek subjektívneho posudzovania práce colníkov, finančnej správy a ministerstva financií.

Upozorňujeme, že finančná správa je orgán, ktorý má výhradne výkonnú funkciu. Riadi sa pravidlami, ktoré sú jasne legislatívne určené, pričom licencie na vývoz takzvaných tovarov dvojakého použitia vydáva ministerstvo hospodárstva. 

Vo všeobecnosti platí, že finančná správa nemá kompetencie zastaviť alebo obmedziť zahraničný obchod bez zákonného rámca, keďže by mohlo ísť o porušenie medzinárodných obchodných dohôd. Všetky vývozy sa posudzujú na základe v tom čase platných sankčných opatrení. Ak v čase vývozu nie sú na tovar, firmu alebo ruskú protistranu uplatnené sankcie, a tovar nepodlieha sprísneným legislatívnym pravidlám, vývoz sa po kontrole príslušnej platnej dokumentácie povoľuje.

Ministerstvo hospodárstva sa bráni

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR nezlyhalo a ani neporušilo sankcie Európskej únie voči Rusku. Rezort to uviedol v súvislosti s medializovanými informáciami o vývoze vybraných tovarov do Ruskej federácie a Iránu a podozreniach, že môžu slúžiť Kremľu na výrobu zbraní. Poukazuje pritom na to, že v tomto prípade MH SR nebolo požiadané o vydanie exportnej licencie na vývoz tovaru dvojakého použitia a o predmetnom exporte nemalo vedomosť.

Rezort pripomenul, že tovar dvojakého použitia nesmie byť do režimu vývoz prepustený bez predloženia platnej exportnej licencie vydanej ministerstvom. "Toto vydávanie exportných licencií však rezort zabezpečuje iba v prípade, ak je o to požiadaný, pričom v uvedených prípadoch tomu tak nebolo. To znamená, že ministerstvo hospodárstva nemohlo mať vedomosť o takomto exporte," dodalo MH v tlačovej správe. Ministerstvo zároveň zdôraznilo, že v prípade, ak by riešilo licenčné konanie pre tovar dvojakého použitia určený na export do Ruskej federácie a Iránu, by licenciu vzhľadom na uvalené medzinárodné sankcie nikdy nevydalo.

 MH takisto upozornilo, že nedisponuje prístupom do databázy štatistických údajov o exportoch tovarov a problémy pri exportoch môže tiež spôsobovať tzv. elektronické colné konanie. "Ak v ňom vývozca deklaruje, že vyvážaný produkt nie je tovarom dvojakého použitia a zároveň, že sa na jeho vývoz nevzťahuje povinnosť predložiť vývoznú licenciu vydanú rezortom hospodárstva v zmysle zákona, tovar sa automaticky prepustí do režimu vývoz bez predloženia platnej vývoznej licencie,“ vysvetlil rezort.

Viac o téme: RuskoSISJuraj KrúpaFinančná správa SRMarian Viskupič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu