Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Emmanuel Macron želá Británii rýchly návrat k stabilite

(Zdroj: TASR/AP/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Rýchly návrat k stabilite zaželal Británii vo štvrtok francúzsky prezident Emmanuel Macron. Stalo sa tak po tom, čo britská premiérka Liz Trussová len po šiestich týždňoch vo funkcii oznámila svoju rezignáciu. Informuje o tom agentúra AFP.

Macron po príchode na summit EÚ v Bruseli poznamenal, že nebude komentovať vnútropolitickú situáciu v Británii, avšak dodal: "Je dôležité, aby Británia veľmi rýchlo znova nadobudla politickú stabilitu – a to je všetko, čo jej želám." Zdôraznil pritom, že Francúzi sú priateľmi Britov. Pripomenul, že s Trussovou absolvoval počas jej krátkeho funkčného obdobia viacero telefonátov a je rád, že sa sa s ňou mohol stretnúť na októbrovom summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Prahe. Dodal, že osobne ho mrzí, keď jeho kolegyňa musí odísť z postu takýmto spôsobom.

Trussová svoj odchod z postu šéfky britskej vlády zdôvodnila slovami, že nemôže "naplniť mandát", s ktorým bola zvolená. "Do funkcie som nastúpila v období veľkej hospodárskej a medzinárodnej nestability," povedala s tým, že domácnosti aj podniky v krajine majú problémy platiť účty. Macron po príchode na summit EÚ, ktorému dominuje kríza spôsobená stúpajúcimi cenami energií, okrem iného povedal, že pre Nemecko "nie je dobré" sa v Európe izolovať. Narážal tak na odpor Berlína voči návrhom na zastropovanie cien energií v Európskej únii.

Viac o téme: StabilitaBritániaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu