Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNE V Británii padla vláda: Britská premiérka rezignovala v rekordne krátkom čase!

Britská premiérka Liz Trussová
Britská premiérka Liz Trussová (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Len pred pár minútami oznámila britská premiérka, že rezignuje na post premiérky. Ešte včera tvrdila, že je bojovníčka a neodstúpi. Dnes sa karty otočili. Ide o rekordne krátke pôsobenie na pozícii premiérky a líderky konzervatívnej strany. Rezignáciu už oznámila aj kráľovi Charlesovi.

AKTUALIZÁCIA 16:15 Bývalý premiér Boris Johnson údajne zvažuje, že vystrieda rezignujúcu premiérku. Jeden člen konzervatívnej strany pre the Sun uviedol: "Má mandát od voličov a aj väčšinový súhlas od konzervatívnej strany. Je to viac ako pravdepodobné."
Správa prišla krátko po tom, čo britská ministerka vnútra Suella Bravermanová dnes na sociálnych sieťach oznámila, že končí v kabinete premiérky Liz Trussovej. Novým šéfom rezortu sa stal niekdajší minister dopravy Grant Shapps. Ide už o druhú výmenu dôležitého ministra britskej vlády za posledný týždeň.

"Urobila som chybu, prijímam zodpovednosť a rezignujem," uviedla v liste premiérke Trussovej zverejnenom na twitteri. Priznala sa v ňom, že "technicky porušila" vládne pravidlá, keď poslala oficiálny dokument "dôveryhodnému kolegovi z parlamentu" zo svojej osobnej e-mailovej adresy.

Zdroje denníka The Guardian uvádzajú, že rezignácia prišla na žiadosť nového ministra financií Jeremyho Hunta. Jeho predchodcu odvolali pre kontroverzný návrh daňových škrtov, ktorý bola premiérka Trussová nútená stiahnuť po negatívnej odozve svojich konzervatívcov, voličov i finančných trhov. Trussová podľa agentúry Reuters rezignáciu Bravermanovej prijala a oznámila, že je dôležité dodržiavať vládne pravidlá pre zaobchádzanie s dôvernými informáciami.

"Predstierať, že sme neurobili chyby, pokračovať, akoby ich nikto nevidel, a dúfať, že sa veci zázračne napravia, nie je seriózna politika," napísala končiaca ministerka. Narážala pritom na britskú premiérku, pretože všetci očakávajú, že prevezme zodpovednosť za svoje prešľapy a odstúpi. Tá však tvrdí, že sa „za chyby ospravedlnila a teraz bude pokračovať v práci“.

Opozícia aj kolegovia z jej vlastnej konzervatívnej strany ju vinia za rastúcu infláciu, spochybňujú jej dôveryhodnosť aj ekonomické kroky, na ktoré doplácajú ľudia pri úrokových sadzbách. Tvrdia, že je nespoľahlivá, nekonzistentná a dokonca viac ako 100 konzervatívnych poslancov z jej strany podalo podnet na vyvolanie vnútrostraníckeho hlasovania o nedôvere, informoval DailyMail v nedeľu. Toto hlasovanie je však veľmi neštandardné, lebo podľa straníckych pravidiel by mohol premiér čeliť takémuto hlasovaniu až po roku vo funkcii. Trussová je aktuálne vo funkcii iba necelé dva mesiace.

Premiérka stráca svoju podporu dokonca aj v širokej verejnosti a z prieskumov vychádza, že kladne ju hodnotí len 10% Britov. Ostatní by radi privítali Borisa Johnsona a za jeho návrat dokonca bojujú aj mnohí politici z jej vlastnej konzervatívnej strany.

Labouristi a Liberálni demokrati žiadajú predčasné voľby

Predseda britskej opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer a líder Liberálnych demokratov Ed Davey vo štvrtok vyzvali na usporiadanie predčasných parlamentných volieb. Informovala o tom stanica Sky News. Británia si podľa Starmerových vyjadrení nemôže dovoliť chaos v podaní Konzervatívnej strany. "Moja labouristická vláda poskytne potrebnú stabilitu a vedenie," napísal na sociálnej sieti. Sústreďovať sa pritom chce na hospodársky rast a pracujúcich ľudí, dodal. Konzervatívci podľa jeho slov zničili rozpočet štátu i miliónov bežných ľudí.

Podľa šéfa Liberálnych demokratov predchádzajúci premiér Boris Johnson krajinu sklamal a jeho nástupkyňa Liz Trussová zas poškodila hospodárstvo. "Nepotrebujeme ďalšieho konzervatívneho premiéra, ktorý sa tacká od krízy ku kríze. Potrebujeme nové parlamentné voľby, potrebujeme dostať konzervatívcov preč od moci a potrebujeme naozajstnú zmenu," uviedol.

Viac o téme: RezignáciaBritániaBoris JohnsonGrant ShappsLiz TrussSuella BravermanRezignácia premiérky Británie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu