Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Šéf WHO varoval pred genocídou v Tigraji: Je potrebné okamžite konať

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus
Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus (Zdroj: SITA/AP Photo/Julia Nikhinson)

ŽENEVA - Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v stredu vyjadril vážne znepokojnenie nad situáciou v etiópskom zväzovom štáte Tigraj a varoval, že na odvrátenie "genocídy" je potrebné okamžite konať. Ghebreyesus sám pochádza z Tigraja. Informuje o tom agentúra AFP.

"Svet nevenuje (tomuto konfliktu) dostatočnú pozornosť," povedal Ghebreyesus prítomným novinárom v Ženeve a zdôraznil, že čas na "zabránenie genocídy v Tigraji" sa kráti. Addis Abeba v utorok oznámila, že v Tigraji dobyla tri mestá. Medzinárodné spoločenstvo sa čoraz väčšmi obáva o osud ľudí, ktorí sa ocitli uprostred bojov medzi etiópskymi vládnymi silami a tigrajskými ozbrojenými skupinami, pričom ofenzívu v oblasti spustili aj eritrejské jednotky.

Situácia v Etiópii je vážna

Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok varoval, že situácia v Etiópii sa "vymyká spod kontroly". Ghebreyesus povedal, že v súvislosti s úmyselným zabíjaním civilistov v Tigraji mu už "dochádzajú diplomatické slová".

Konflikt na severe Etiópie vypukol v novembri 2020, keď sa etiópsky premiér Abiy Ahmed vojenskou silou rozhodol zvrhnúť regionálnu vládu vedenú Tigrajským ľudovým oslobodzovacím frontom (TPLF). V marci 2022 bojujúce strany uzavreli prímerie, boje sa však v auguste obnovili.

Viac o téme: VarovanieGenocídaWHOTigraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu