Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

EÚ pripravuje voči Iránu nové sankcie pre dodávky dronov Rusku

Vojenský dron
Vojenský dron (Zdroj: TASR/ Iranian Army via AP)

BRUSEL – Európska únia pripravuje nové sankcie voči Iránu po tom, ako získala dostatok dôkazov, že Teherán dodáva Rusku ozbrojené drony pre využitie na Ukrajine. Uviedla to v stredu hovorkyňa diplomacie EÚ, informuje agentúra AFP.

"Teraz, keď sme zhromaždili dostatok vlastných dôkazov, prebieha práca na jasnej, rýchlej a rozhodnej reakcii EÚ," uviedla Nabila Massraliová, hovorkyňa šéfa zahraničnej politiky Únie Josepa Borrella. Diplomati EÚ pre AFP povedali, že prebieha príprava zoznamu iránskych osôb a organizácií spojených s dronmi, ktoré doplnia na sankčnú čiernu listinu. Očakáva sa, že zoznam bude hotový pre summit lídrov členských štátov, ktorý sa začne vo štvrtok.

EÚ uvalila najnovšie sankcie na Irán v pondelok (17. októbra). Súvisia so smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela po zadržaní mravnostnou políciou, a potláčaním následných protestov režimom v Teheráne. Ukrajina už niekoľko týždňov obviňuje Irán z dodávok ozbrojených bezpilotných lietadiel pre Rusko a vyzýva v tejto súvislosti na sankcie EÚ.

EÚ zhromažďuje dôkazy

Borrell v pondelok po rokovaniach ministrov zahraničných vecí zameranom na vojnu na Ukrajine povedal, že EÚ stále zhromažďuje dôkazy o ruskom používaní iránskych dronov. V prípade potvrdenia by išlo o porušenie rezolúcie OSN, ktorá zakazuje Iránu vývoz určitých zbraní. Irán i Rusko takéto dodávky dronov oficiálne popreli.

Chameneí naznačil, že Irán pomáha zásobovať Rusko samovražednými dronmi

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v stredu naznačil, že jeho krajina pomáha zásobovať Rusko samovražednými dronmi, ktoré ruské sily používajú pri útokoch na Ukrajine. Napísala to tlačová agentúra AP.

Chameneí sa v príhovore študentom v hlavnom meste Teherán dotkol aj iránskeho programu na vývoj týchto bezpilotných lietadiel, ktoré dokážu niesť výbušniny. "(Naši nepriatelia) o vývoji vyspelých rakiet a útočných dronov tvrdili po zverejnení ich fotografií, že sú to snímky upravené vo photoshope," povedal Chameneí. "Teraz tvrdia, že iránske drony sú veľmi nebezpečné, a pýtajú sa, prečo ich predávame," dodal.

Irán popiera, že zásobuje Rusko útočnými dronmi, hoci tie, ktoré boli použité na bojiskách na Ukrajine, už Kyjev a západné štáty identifikovali ako drony Šáhid-136. Šéf iránskych Revolučných gárd predtým tiež naznačil, že Teherán predáva zbrane veľmociam.

Irán reaguje, chce rozšíriť čiernu listinu terorizmu

Irán chce v reakcii na najnovšie sankcie, ktoré naň tento týždeň uvalila Európska únia, zaradiť na "čiernu listinu terorizmu" viac ako desať osôb a inštitúcií. Povedal to v stredu v Teheráne iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján, na ktorého sa odvolali tamojšie štátne médiá. Informuje o tom agentúra DPA.

Hovorkyňa diplomacie EÚ Nabila Massraliová v stredu oznámila, že EÚ pripravuje voči Iránu nové sankcie po tom, ako získala dostatok dôkazov, že Teherán dodáva ozbrojené drony Rusku a to nimi útočí na Ukrajine.

Sankcie za závažné porušovanie ľudských práv v Iráne prijala  EÚ už aj v apríli 2011. V marci 2012 boli prijaté ďalšie opatrenia vrátane embarga na zariadenia, ktoré by sa mohli používať na represie alebo na monitorovanie či odpočúvanie internetovej a telefonickej komunikácie. Tieto sankcie platia do roku 2023.

Viac o téme: SankcieRuskoIránDrony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu