Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KĽDR odpálila desať rakiet: Spôsobila zriedkavý poplach na juhokórejskom ostrove

Ľudia sledujúci odpálenie rakety na stanici v Soule Zobraziť galériu (2)
Ľudia sledujúci odpálenie rakety na stanici v Soule (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

SOUL – Severná Kórea odpálila v stredu najmenej desať rakiet rôzneho typu. Jedna z nich dopadla neďaleko teritoriálnych vôd Južnej Kórey a podnietila zriedkavý poplach na juhokórejskom ostrove. Informuje o tom agentúra AFP a Jonhap.

Podľa juhokórejského generálneho štábu išlo o "veľmi nezvyčajný a neprijateľný" krok Severnej Kórey (KĽDR). Balistická strela totiž dopadla južne od spornej námornej hranice oboch krajín vôbec po prvý raz od rozdelenia Kórejského polostrova. Juhokórejský prezident Jun Sok-jol to vo vyhlásení označil za "faktické narušenie" územia krajiny. Zvolal zasadnutie rady pre národnú bezpečnosť a nariadil "rýchle a prísne opatrenia, aby Severná Kórea za svoje provokácie jasne zaplatila". Soul krátko na to oznámil, že jeho armáda uskutočnila skúšku troch striel vzduch-zem.

Rakety odpálili už druhý raz za necelý týždeň

Pchjongjang odpaľoval rakety po druhý raz v priebehu necelého týždňa. Zrejme protestoval proti dosiaľ najväčším spoločným cvičeniam vzdušných síl Južnej Kórey a Spojených štátov, ktoré sa začali v pondelok, uviedla agentúra Jonhap. Juhokórejská armáda pôvodne oznámila, že zistila odpálenie troch balistických striel krátkeho doletu z východného pobrežia KĽDR do Japonského mora. Neskôr však podľa AFP spresnila, že vypálených bolo "najmenej desať rakiet rôzneho druhu smerom na východ a západ".

Vyhlásili letecký poplach

Jedna z balistických striel dopadla 26 kilometrov južne od faktickej námornej hranice a len 57 kilometrov východne od juhokórejskej pevniny. Po vystrelení smerovala k ostrovu Ullung-do, kde pred 9.00 h miestneho času vyhlásili letecký poplach. Varovanie odvysielali aj v juhokórejskej televízii a obyvateľov ostrova v ňom vyzvali, aby sa uchýlili do najbližšieho podzemného úkrytu. Raketa napokon dopadla do medzinárodných vôd 167 kilometrov severozápadne od ostrova.

Vysielanie odpálenia rakiet v televízii
Zobraziť galériu (2)
Vysielanie odpálenia rakiet v televízii  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Juhokórejská a americká armáda tento týždeň pokračujú v sérii spoločných manévrov. Cvičenia vzdušných síl Vigilant Storm zahŕňajú vyše 240 lietadiel vrátane stíhačiek s technológiou stealth. Prebiehajú v čase rastúcich obáv z možnej ďalšej jadrovej skúšky Severnej Kórey. Izolovaný režim tento rok vykonáva testy zbraní v bezprecedentnom tempe.

Vypálili 100 delostreleckých granátov a znovu ďalšie rakety

"Severná Kórea vypálila okolo 100 delostreleckých granátov z oblasti Kosong v provincii Kangwon do hraničného pásma severne od severnej demarkačnej línie," uviedol juhokórejský generálny štáb, ktorý takto odkazoval na námornú hranicu medzi Severnou a Južnou Kóreou. K vypáleniu delostreleckých nábojov prišlo krátko po tom, čo Severná Kórea vykonala sériu raketových testov. Podľa juhokórejskej armády vypálila Severná Kórea v stredu v rozmedzí iba siedmich hodín najmenej 17 balistických a iných rakiet, uvádza agentúra Jonhap. Vypálili aj ďalších šesť rakiet zem-vzduch smerom na východ a západ od svojho územia.

Celkovo v stredu vystrelila do mora 23 rakiet a tiež 100 delostreleckých nábojov.

Zrejme ide o reakciou na vojenské cvičenia

Jedna zo striel, ktorá dopadla v blízkosti juhokórejských vôd, vyvolala na ostrove Ullung-do letecký poplach. Išlo o prvý letecký poplach v Južnej Kórei od roku 2016. KĽDR neskôr skúšobne vypálila ešte štyri balistické rakety krátkeho doletu. Pchjongjang vykonal raketové skúšky po druhý raz v priebehu necelého týždňa. Zrejme išlo o reakciu na dosiaľ najväčšie spoločné vojenské cvičenia Južnej Kórey a Spojených štátov, ktoré sa začali v pondelok.

Michel je pobúrený

Predseda Európskej rady Charles Michel v stredu vyjadril pobúrenie nad konaním Severnej Kórey, ktorá v stredu odpálila do mora viac než dve desiatky rakiet. Zároveň vyjadril podporu Južnej Kórei. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Som pobúrený týmto agresívnym a nezodpovedným správaním sa Pchjongjangu, ktorý odpaľuje rakety ponad námorné hranice s Južnou Kóreou," napísal Michel na Twitteri a vyjadril solidaritu s Južnou Kóreou a ďalšími krajinami v tejto oblasti.

Viac o téme: PoplachRaketyOdpálenieSoulKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu