Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vojak Iľja (28), ktorý sa dostal z ruského zajatia: Držali ma na samotke 120 dní, kašlú na nejaké ženevské konvencie

Ukrajnsnký vojak Iľja Samojlenko (28), ktorý sa dostal z ruského zajatia. Zobraziť galériu (3)
Ukrajnsnký vojak Iľja Samojlenko (28), ktorý sa dostal z ruského zajatia. (Zdroj: Twitter/Johan)

KYJEV – Súčasťou vojny na Ukrajine nie sú len boje, ale aj zajatie vojakov nepriateľskej strany. Mnohí si prešli väčším peklom, akoby mali bojovať v zákopoch. Svoje o tom vie aj 28-ročný poručík, ktorí sa dostal z ruského zajatia len minulý mesiac. Nebol to žiadny pokus o útek. Bojujúce strany sa dohodli na výmene niekoľkých zajatcov.

Poručík Iľja Samojlenko (28) sa dostal do ruského zajatia pri obrane Azovstalu. V roku 2018 prišiel o ľavú ruku a pravé oko, keď mu granát nešťastne vybuchol v ruke. V tom čase bol súčasťou ukrajinskej vojenskej misie, ktorá bojovala proti separatistom vo východnom regióne Donbas. Aby mohol aspoń nejakým spôsobom fungovať, na miesto odtrhnutej ruky mu voperovali protézu. V zajatí mu ju Rusi ale vytrhli. Podobne skončil aj Mychajlo (42), o ktorom sme vás pred časom informovali.

Ako sa Samojlenko vyjadril pre portál BBC, niektorí jeho zadržaní vojaci z jeho jednotky boli izolovaní, mučení a odopierali im jedlo aj potrebné lekárske vyšetrenia. "Všetci, ktorí počas vojny padli do ruského zajatia, boli nejakým spôsobom mučení," ozrejmil. Rusko podobné názory popiera. Poručík Samojlenko bojoval v jednotke, ktorú obkľúčil ruský nepriateľ v podzemných tuneloch oceliarne Azovstal. Vojaci nemali inú možnosť, ako sa ukryť v podzemí, keďže oblasť bola pod sústavným bombardovaním. 

Zmena prišla po rozkaze od veliteľov, ktorý ukončil bitku o Mariupol. Celá jednotka však padla do zajatia. Odviezli ich autobusmi do Olenivky, väznice v Doneckej oblasti, ktorá je pod kontrolou separatistov. "Po niekoľkých dňoch ma spolu s ďalšími veliacimi v Azovstale previezli na neznáme miesto. Na samotke ma držali 120 dní. Robil som aspoň kliky a brušáky, aby som sa nezbláznil," povedal ukrajinský vojak. 

V júli tohto roku výbuch v Olenivke zabil desiatky ukrajinských väzňov. Rusko uviedlo, že toto miesto bolo napadnuté Ukrajinou, pričom ukrajinská vláda toto tvrdenie označila za cynizmus a obvinila Rusko z pokusu zničiť dôkazy o mučení a zabíjaní zajatcov. "Rusko kašle na ženevské konvencie, nezaujímajú ich ľudské životy. Viac podrobností však poskytnúť nemôžem. Rusi nás aj naďalej sledujú. Keď vidia šťastné tváre svojich bývalých zajatcov, nie sú z toho dvakrát nadšení", vysvetlil Sajmolenko. 

Dym nad elektrárňou Azovstaľ v Mariupole
Zobraziť galériu (3)
Dym nad elektrárňou Azovstaľ v Mariupole  (Zdroj: Twitter/NEXTA)

Niekoľko dní pred kapituláciou Azovstalu, viedol poručík Samojlenko naživo vysielanú tlačovú konferenciu z bunkra pod oceliarňou. Do kamery povedal, okrem toho, že Rusko tu praktizuje genocídu, že "všetci sa považujeme za mŕtvych". Na Ukrajine predstavuje pluk Azov symbol odporu ruskej invázie. Výmena zajatých vojakov (215 Ukrajincov a 55 Rusov) sa v celej krajine považovala za vížazstvo prezidenta Volodymyra Zelenského. Dohoda bola uzavretá počas neúspechov ruských vojakov na fronte. "Na jednej strane som bol rád, že už som doma, no niektorí vojaci z mojej jednotky sú ešte stále tam. Mučia ich a držia v neľudských podmienkach," vyslovil svoje obavy.

Konečne doma 

Po prepustení na slobodu, sa vráil poručík Iľja Samojlenko do Kyjevu, kde žije so svojou rodinou. V súčasnej dobe ešte čaká na novú protetickú ruku a po útrapách, ktorými si prešiel, mu pomáha psychológ. Prvá vec, ktorú si kúpil po návrate na Ukrajinu, bola škatuľka cigariet. "Až teraz sa cítim skutočne živý," dodal s humorom. 

Viac o téme: MučenieZajatieRuskoMariupolVojna na UkrajineAzovstalIľja Samojlenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu