Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Začal sa zjazd čínskych komunistov: Očakáva sa, že Si Ťin-pching si upevní moc

Čínsky prezident Si Ťin-pching Zobraziť galériu (4)
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching v nedeľu v Pekingu otvoril zjazd Komunistickej strany Číny. Očakáva sa, že 2300 delegátov zjazdu potvrdí Si Ťin-pchinga vo funkcii na tretie päťročné funkčné obdobie, čím si upevní svoje postavenie najmocnejšieho čínskeho politika od čias Mao Ce-tunga. Informovala o tom agentúra AP, ktorá dodala, že ak Si bude, podľa očakávaní, zvolený za straníckeho lídra, je takmer isté, že na marcovom výročnom zasadnutí Čínskeho národného ľudového zhromaždenia bude zvolený aj za prezidenta.

Si sa vo svojom otváracom prejave na úvodnom zasadnutí zjazdu venoval pandémii vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2. Zdôraznil, že Čína pri riešení pandémie spôsobenej chorobou COVID-19 kladie na prvé miesto "ľudí a ich životy". Vyhlásil, že Čína "v najvyššej miere chránila bezpečnosť a zdravie ľudí a dosiahla významné pozitívne výsledky v koordinácii prevencie a kontroly epidémie a sociálneho a hospodárskeho rozvoja".

Okrem toho prezident Si privítal prechod Hongkongu od "chaosu k správe vecí verejných", ale zároveň odsúdil zasahovanie do diania na Taiwane. "Situácia v Hongkongu dosiahla významný prechod od chaosu k správe vecí verejných," povedal Si delegátom komunistickej strany vo Veľkej sále ľudu v Pekingu a zároveň prisľúbil "veľký boj proti separatizmu a zasahovaniu" na samosprávnom ostrove Taiwan. Čína považuje demokratický Taiwan - napriek jeho nezávislému postaveniu - za vzbúreneckú provinciu a súčasť svojho územia.

Začal sa zjazd čínskych
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

Delegáti sa denne podrobovali testom

Na týždeň trvajúcom zjazde sa zúčastňuje viac ako 2000 delegátov zastupujúcich 96 miliónov členov strany. V rámci veľmi dobre pripraveného, väčšinou pre verejnosť uzavretého, "konkláve" delegáti vyberú aj členov približne 200-členného ústredného výboru strany, ktorý zasa vyberie 25-členné politbyro a jeho všemocný stály výbor - najvyšší orgán vedenia krajiny. Zjazd sa koná v duchu prísnej politiky nulovej tolerancie covidu. Kým organizátori a novinári museli dva dni pred zjazdom ísť do tzv. bubliny, delegátom zjazdu nariadili, aby sa denne podrobovali testom na covid.

Začal sa zjazd čínskych
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

Napriek tomu sa niektoré podujatia konajú prostredníctvom videospojenia, nie prezenčne. Zjazd komunistickej strany otvorili v Paláci ľudu, obrovskej budove na Námestí nebeského pokoja v Pekingu. Od úsvitu bolo v Pekingu badať posilnené hliadky polície. Účastníkov zjazdu vysadili z autobusov na prakticky prázdnom námestí obklopenom červenými vlajkami, napísala AP. Niekoľko dní pred zjazdom sa v Pekingu objavili transparenty protestujúce proti vedeniu krajiny, úrady ich však rýchlo odstránili. Zábery tohto nezvyčajného a na čínske pomery ojedinelého protestu však už kolovali na sociálnych sieťach, kde však proti nim zasiahli cenzori.

Viac o téme: ZjazdČínaSi Ťin-pchingČínsky komunisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu