Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

VOJNA na Ukrajine Deň dvestotridsiaty druhý (14. október 2022)

Volodymyr Zelenskyj s ukrajinskými vojakmi Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj s ukrajinskými vojakmi (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok upozornil na potrebu potrestať všetkých ruských "vrahov a mučiteľov" a žiadal pre Ukrajinu ďalšie systémy protivzdušnej obrany. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Naživo z Ukrajiny

Ukrajina oslavuje svojich obrancov

Ukrajina oslavuje svojich obrancov (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí.

21:56 Ruské jednotky spoločnej skupiny dorazia do Bieloruska v najbližších dňoch. 10. októbra Lukašenko oznámil, že sa spolu s Putinom dohodli na nasadení spoločnej regionálnej skupiny vojsk a malo by prísť „viac ako tisíc“ ruských vojakov.

21:28 V ruskom meste Belgorod neďaleko hraníc s Ukrajinou, začala v piatok horieť elektrická stanica. Uviedol to gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v príspevku na sociálnej sieti Telegram. Informuje o tom agentúra AFP.

Gladkov napísal, že aktivácia záložného systému a obnovenie napájania bude trvať "až štyri hodiny". Gubernátor nešpecifikoval, koľko ľudí ostalo bez elektriny. V príspevku na Telegrame zverejnil aj fotku požiaru, ktorý sa podľa jeho slov podarilo dostať pod kontrolu okolo 20.00 h miestneho času (19.00 SELČ).

21:03 Ministerstvo spravodlivosti Ruskej federácie zaradilo do registra „zahraničných agentov“ filmového kritika Antona Dolina a mládežnícke demokratické hnutie „Jar“, ktoré bolo predtým uznané ako „extrémistické“.

20:42 Ruskú ponorku spozorovali koncom septembra na hladine pri pobreží francúzskeho regiónu Bretónsko a francúzske námorné sily ju eskortovali mimo tejto oblasti. V príspevku na Twitteri to oznámilo francúzske námorníctvo, uviedla tlačová agentúra Reuters. Pohyb ponorky monitorovali aj britské a španielske vojnové lode, dodali Francúzi. Spravodajská televízia BFMTV informovala, že prípad sa stal 29. septembra.

20:19 Od invázie na Ukrajinu stratila ruská armáda už 6000 kusov techniky a munícia sa míňa rýchlejšie, ako sa dá vyrobiť. Opravám a výrobe zbraní zároveň výrazne bránia západné sankcie.

19:27  USA pripravujú novú vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote 750 miliónov dolárov. Očakáva sa, že balík bude obsahovať muníciu a vozidlá, informovala 14. októbra agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch nemenovaných amerických predstaviteľov.

18:53 Miliardár Elon Musk v piatok uviedol, že jeho spoločnosť SpaceX nemôže natrvalo financovať svoju satelitnú internetovú službu Starlink na Ukrajine. Počas vojny s Ruskom to pomohlo tamojším civilistom i armáde zostať online. TASR informácie prevzala od agentúr Reuters a AFP a televízie CNN.

18:30 To je to, čo zostalo zo základne „Rosgvardiya“ v regióne Belgorod po včerajšom delostreleckom údere.

18:00 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v piatok upozornil Ukrajinu a Západ, aby netlačili Rusko do kúta, pretože Moskva má jadrové zbrane. Lukašenko to uviedol v rozhovore pre americkú televíziu NBC. Informuje o tom agentúra Reuters. "Najdôležitejšie je, nezahnať partnera v dialógu a dokonca ani súpera do kúta. Takže nesmiete prekročiť tie medze – tie červené čiary, ako hovoria Rusi. Nemôžete ich prekročiť," povedal Lukašenko. Dodal, že jadrové zbrane sú rovnako ako iné zbrane vyrobené pre nejaký účel.

17:43 Volodymyr Zelenskyj navštívil zranených ukrajinských vojakov a zablahoželal im a lekárom ku Dňu obrancov Ukrajiny .

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu