Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň dvestodvadsiaty deviaty (11. október 2022)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Šéf Kremľa Vladimir Putin vyhlásil, že masívne raketové útoky ruských síl na ukrajinské mestá sú odplatou za "teroristické" činy Kyjeva vrátane výbuchu, ktorý v sobotu poškodil Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

229. deň vojny na Ukrajine

229. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:46 Kanada nasadí do Poľska približne 40 bojových ženistov, ktorí budú trénovať ukrajinských ženistov v inžinierskych zručnostiach, používaní výbušnín na demolačné práce a odmínovanie, uviedla kanadská ministerka obrany Anita Anand.

21:28 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok oficiálne požiadal Organizáciu OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), aby zaradila historické prístavné mesto Odesa na svoj zoznam Svetového kultúrneho dedičstva. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Zelenskyj svoju žiadosť v prednahratom videozázname adresoval 58-člennej Výkonnej rade UNESCO počas zasadania v Paríži. V utorok ráno oficiálnu žiadosť podala ukrajinská delegácia, uviedlo na svojej webstránke UNESCO.

21:08 Ruský zákaz dovozu potravín z Európskej únie a ďalších štátov je predĺžený do 31. decembra 2023. Uvádza sa to vo zverejnenom dokumente o "špeciálnych ekonomických opatreniach", ktoré majú zaručiť bezpečnosť Ruskej federácie. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

21:01 Ruský útok na Záporožskú oblasť si vyžiadal 7 mŕtvych a 7 zranených. Ruské sily ostreľovali 11. októbra komunity Orikhiv a Stepnohirsk, informoval zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenková.

20:43 Separatista Gubarev hovorí o genocíde Ukrajincov a vyhlasuje, že „ruský svet“ ide vyvraždiť ukrajinské obyvateľstvo po miliónoch, pretože nedokážu pochopiť, že sú „Rusi, ktorých posadol démon“.

20:08 Spojené štáty budú pracovať na urýchlení dodávky systémov protivzdušnej obrany NASAMS na Ukrajinu. V utorok to uviedol hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby, informuje TASR podľa správy Reuters.

19:40 Ukrajinská generálna prokuratúra v utorok oznámila, že v mestách Svjatohirsk a Lyman vo východoukrajinskej Doneckej oblasti objavila pozostatky desiatok civilistov zabitých počas ruskej invázie. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"V oslobodených mestách Svjatohirsk a Lyman našli policajti hromadné pohrebiská civilistov," uviedla generálna prokuratúra vo vyhlásení. Dodala, že 34 ľudských tiel bolo doposiaľ exhumovaných v Svjatohirsku a ďalších 44 v Lymane.

19:10 Ruský prezident Vladimir Putin povedal v utorok šéfovi Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelovi Grossimu, že Rusko je otvorené dialógu o Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúr Reuters a AFP.

19:00 Šéf Kancelárie prezidenta Andrii Yermak informoval, že z ruského zajatia sa vrátilo 32 ukrajinských bojovníkov a telo zavraždeného izraelského občana.

18:00 Viac ako 2000 ľudí v ruskej Belgorodskej oblasti ostalo bez elektriny po ukrajinskom ostreľovaní elektrickej rozvodne v meste Šebekino, ktoré sa nachádza pri hraniciach s Ukrajinou. V utorok to oznámil gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

17:43 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ vyzval v utorok obyvateľov, aby obmedzili spotrebu elektrickej energie, pretože utorkové ruské útoky vážne poškodili mnohé objekty energetickej infraštruktúry. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Dnes vás opäť žiadame, aby ste obmedzili spotrebu elektriny. V najvyťaženejších hodinách medzi 17.00 h a 21.00 h prosím nezapínajte energeticky náročné spotrebiče..., keďže teroristický štát (Rusko) pokračuje už druhý deň v rade v rozsiahlych útokoch na našu krajinu," napísal Šmyhaľ na sociálnej sieti Telegram.

17:15 Nemecko prenieslo prvý systém protivzdušnej obrany Iris-T na Ukrajinu.

16:37 Zelenskyj navrhol rozmiestniť mierové jednotky na ukrajinskej hranici s Bieloruskom. Uviedol to počas svojho prejavu na summite G7.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

16:25 Spojenci zo Severoatlantickej aliancie zvýšia svoju podporu pre Ukrajinu, ktorá je vystavená ruskej agresii. Podľa spravodajcu TASR to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenbergv v utorok v bruselskom sídle Aliancie.

16:14 Ruská armáda uniesla Valerija Martyňuka – námestníka generálneho riaditeľa pre úsek ľudských zdrojov Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny. Oznámil to v utorok ukrajinský štátny podnik Enerhoatom. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a Reuters.

15:33 Utorkové ruské útoky na stredoukrajinskú Dnepropetrovskú oblasť vážne poškodili energetickú infraštruktúru, uviedol tamojší gubernátor Valentyn Rezničenko. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Rusi vypálili rakety na energetickú infraštruktúry v Pavlohradskom a Kamianskom okrese. Prišlo k vážnej deštrukcii. Mnohé obce stále nemajú elektrickú energiu," uviedol Rezničenko na sociálnej sieti Telegram.

14:45 Po najnovších ruských raketových útokoch na Ukrajinu Moldavsko zvažuje uzatvorenie svojho vzdušného priestoru, uviedlo v utorok tamojšie ministerstvo vnútra.

"Nechceme byť odpaľovacou rampou na zničenie Ukrajiny," zdôraznila moldavská ministerka vnútra Ana Revencová v utorok pred novinármi vo Viedni. TASR správu prevzala z agentúry APA. "Mali by sme zvážiť, či zostane (vzdušný priestor) otvorený, alebo nie," povedala Revencová, podľa ktorej je Moldavsko dobre pripravené aj na prípadné nové vlny utečencov z Ukrajiny.

14:33 Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) označil v utorok za nepravdepodobné, že by Rusko zaútočilo na Ukrajinu zo severu, teda z Bieloruska, a to ani napriek informáciám, že Moskva a Minsk sa rozhodli vytvoriť v Bielorusku spoločnú bojovú operačnú skupinu.

ISW podľa spravodajskej stanice Sky News uviedol, že namiesto útoku z Bieloruska sa Kremeľ môže pokúsiť využiť týchto ďalších ruských vojakov v Bielorusku na to, aby ukrajinské sily zadržal v Kyjeve a jeho okolí a zabránil ich premiestňovaniu na iné miesta, kde by sa mohli zapojiť do protiofenzívy.

14:21 Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská vyzvala príslušníkov ruskej armády, aby bezpodmienečne opustili územie Bieloruska. Vo svojom vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach Cichanovská tiež zdôraznila, že Bielorusko sa musí oficiálne vzdať svojej účasti na vojne, ktorú rozpútal Kremeľ.

13:45 Ukrajina v utorok uviedla, že vyrokovala vrátenie pozostatkov desiatok ukrajinských vojakov z Ruska vrátane tých, ktorí podľa Kyjeva zahynuli počas ruského ostreľovania väznice v Olenivke. 

"Došlo k ďalšiemu presunu: 62 padlých hrdinov sa vrátilo domov. Vyjednávania boli ťažké, ale... bolo možné vrátiť našich vojakov, najmä vojakov z Olenivky," uviedlo na sociálnych médiách ukrajinské ministerstvo zodpovedné pre separatistami obsadené územia.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu