Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

VOJNA na Ukrajine Deň dvestotridsiaty štvrtý (16. október 2022)

Jedna z mnohých ruských rakiet, ktorá narobila spúšť v centre Kyjeva Zobraziť galériu (2)
Jedna z mnohých ruských rakiet, ktorá narobila spúšť v centre Kyjeva (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

MOSKVA/KYJEV - Ruské ministerstvo obrany v sobotu informovalo, že dvaja vojaci-dobrovoľníci spustili na vojenskej strelnici ležiacej neďaleko hraníc s Ukrajinou paľbu na iných vojakov, pričom 11 z nich zastrelili a 15 ďalších zranili. Následne boli útočníci zastrelení. S odvolaním sa vyjadrenie ruského ministerstva zahraničných vecí o tom informuje agentúra AP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO 234. deň vojny na Ukrajine

234. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

22:00 Dnešný online sa končí.

21:52 Okupanti začali s evakuáciou "štátnych inštitúcií" z Chersonského regiónu na anektovaný Krym, uviedol generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny . Na polostrov sa prepravujú zamestnanci, majetok bánk a dôchodkový fond. Žiadna panika!

21:27 Bieloruský minister povedal, že krajina sa pripravuje na „obranu vlasti“, dostáva zbrane pre záchranárov. Minister pre mimoriadne situácie Vadim Sinyavsky pre štátom kontrolované médiá povedal, že ministerstvo už dostalo zbrane a umiestnilo ich do zbrojnice.

20:51 Belgorodom, ktorý sa nachádza 50 kilometrov severne od ukrajinských hraníc, otriaslo 16 výbuchov. Ruská štátna tlačová agentúra Ria Novosti tiež informovala, že ozbrojenci zabili 15 ľudí počas výcviku so strelnými zbraňami na vojenskom cvičisku v Belgorodskej oblasti.

19:53 Čína a India by mali varovať Rusko, aby nepoužívalo jadrové zbrane. Americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan pre CNN povedal, že krajiny by mali vyslať „veľmi jasný a rozhodný odkaz Rusku, že by nemali uvažovať o použití jadrových zbraní“.

19:03 Francúzsko poskytne protivzdušnú obranu "Crotale" Ukrajine, uviedol to minister obrany Sébastien Lecornu. Počet kusov, ktoré sa Francúzsko chystá dodať, úradník neuviedol.

18:30 "Do Bieloruska začali prichádzať prvé vlaky s ruskými vojakmi  z regionálnej bojovej skupiny," informoval v nedeľu na Twitteri  Valerij Revenko, šéf oddelenia medzinárodnej vojenskej spolupráce na bieloruskom ministerstve obrany. Dodal, že presuny ruských vojakov potrvajú ešte "niekoľko dní", pričom ich celkových počet v Bielorusku bude "o niečo nižší ako 9000".

17:35 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo o život 423 detí. V nedeľu to uviedla ukrajinská generálna prokuratúra. TASR správu prevzala z denníka The Guardian. Prokuratúra dodala, že od začiatku vojny utrpelo zranenia ďalších 810 detí. Najviac detských obetí si podľa nej vyžiadali útoky v Doneckej, Charkovskej a Kyjevskej oblasti.

17:01 Takmer 9 000 vojakov vytvorí spoločnú rusko-bieloruskú vojenskú silu. Údaj pre spoločné vojenské velenie oznámil 16. októbra Valery Revenko, vedúci odboru pre medzinárodnú vojenskú spoluprácu bieloruského ministerstva obrany.

16:37 Proruskí separatisti na východe Ukrajiny v nedeľu uviedli, že ukrajinská armáda ostreľovala Rusmi okupované mesto Doneck. Uviedol to tamojší predstaviteľ Alexej Kulemzin. T

15:58 Rusko zastaví dodávky plynu do EÚ, ak sa členské krajiny rozhodnú zaviesť cenový strop, uviedol generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller.

15:30 Ruské ostreľovanie Nikopolu zranilo 6 ľudí, hospitalizovali 2. Rusko 16. októbra zasiahlo Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti viac ako 30-krát delostrelectvom a asi 50-krát viacnásobnými raketometmi Grad, informoval zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenková.

14:28 Viac ako 30 obcí na Ukrajine sa za uplynulý deň stalo terčom ruských útokov, uvádza v nedeľnej správe ukrajinská armáda s tým, že útoky zasiahli aj civilné oblasti. Informuje ot om denník The Guardian. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl uvádza, že najviac zasiahnutá bola oblasť východne od Kyjeva, ako aj iné časti na východe krajiny v Doneckej, Charkovskej a Záporožškej oblasti a tiež Dnepropetrovská a Chersonská oblasť na juhu.

14:06 Hlavné spravodajské riaditeľstvo ukrajinského ministerstva obrany garantuje 100 000 dolárov za dolapenie Girkina-Strelkova.

Viac o téme: StreľbaRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu