Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zvrat v útoku na Krymský most: Atentát? Obeťou bol aj sudca (†42), ktorý vystupoval proti blízkym osobám Putina

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin a pohľad na horiaci Kerčský (Krymský) most po mohutnom výbuchu.
Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin a pohľad na horiaci Kerčský (Krymský) most po mohutnom výbuchu. (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Reprofoto - Twitter.com / OSINTechnical)

MOSKVA - Počas minulého víkendu ochromil konflikt na Ukrajine výbuch na Krymskom moste. Následky boli katastrofálne. Most sa doslova prepadol a spojenie medzi Krymským polostrovom a ruským územím sa prerušilo. Kremeľ ihneď obvinil z tohto incidentu Ukrajinu. Následné vyšetrovanie však ukázalo, že jednou z obetí mal byť známy ruský sudca.

Počas výbuchu Krymského (Kerčského) mosta zahynul Sergej Maslov (42), sudca, ktorého v Rusku preslávili viaceré veľké prípady. Bol známy najmä tým, že sa nedal podplatiť. Doterajšie informácie uvádzajú, že Maslov sa mal v čase incidentu nachádzať na Kerčskom moste vo svojom Caddilacu Escalade. Následná explózia bola taká mohutná, že roztrhla most na dve časti. 

Keď došlo k výbuchu, Maslov sa nachádzal v aute s manželmi Eduardom Čuchakinom (53) a Zoyou Sofronovou (33) a fitness inštruktorom Glebom Orgetkinom (26). Čuchakin bol špecialista na cársku architektúru a Sofronová pracovala v médiách ako novinárka. O život prišli všetky štyri osoby. Smrť známeho sudcu uverejnil ako prvý Moskovsky Komsomolets, v ktorom sa uvádzalo, že z priemyselných kamier bolo spozorované Maslovovo auto, ako sa snaží predbehnúť kamión. Podľa ruských vyšetrovateľov sa práve v tomto kamióne mala nachádzať bomba. Maslov mal sedieť za volantom. 

Auto po výbuchu spadlo do vody a až počas následného vyšetrovania vytiahli všetky štyri osoby z vody. Piatou mal byť šofér kamiónu Makhir Jusubov (52). Ruský zdroj ďalej uvádza, že smrť Maslova a Orgetkina ohlásili úrady až neskôr. Sergej Maslov mal vlastniť na Kryme nehnuteľnosť a autom šiel len na dovolenku. Manželský pár tam mal nakrúcať dokument o Romanovcoch. Fitness tréner ich oboch sprevádzal. Počas vykonávania svojej činnosti vystupoval Maslov ako neskorumpovaný sudca. Rozhodoval prevažne o obchodných sporoch, kde šlo o obrovské sumy peňazí. 

Náväznosť na Kadyrova

Jeho posledným prípadom bola dcéra Ramzana Kadyrova, módna návrhárka Aishat (23), ktorá v procese vystupovala ako obvinená. Prípad sa uzavrel za veľmi nezvyčajných okolností, keďže žalujúca spoločnosť Conde Nast sa napokon stiahla. Počas svojej kariéry sudcu vyšetroval aj mnoho prípadov, kde medzi obvinenými figurovali osoby napojené na Vladimira Putina.

Viac o téme: VýbuchObeteVyšetrovanieKrimiVojna na UkrajineKrymský most
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu