Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Štáty z východu NATO vrátane Slovenska odsúdili masové bombardovanie ukrajinských miest

Ruské rakety zaútočili na civilné ciele v Kyjeve
Ruské rakety zaútočili na civilné ciele v Kyjeve (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Prezidenti 11 členských štátov východného krídla NATO vrátane Slovenska v utorok v spoločnom vyhlásení ostro odsúdili najnovšie raketové útoky ruských síl na ukrajinské mestá a nazvali ich "vojnovými zločinmi". Informoval o tom Martin Strižinec, hovorca prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

"My, prezidenti Bulharska, Českej republiky, Estónska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Poľska, Rumunska, Slovenska, Severného Macedónska a Čiernej Hory, odsudzujeme masové bombardovanie ukrajinských miest, ktoré uskutočnilo Rusko a ktoré sa podľa medzinárodného práva považuje za vojnový zločin," uviedli.

229. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Neútočte na civilné ciele!

Rusko vyzvali, aby okamžite prestalo útočiť na civilné ciele. "Nepoľavíme v našom úsilí postaviť pred súd osoby zodpovedné za včerajšie zločiny," zdôraznili. Pripomenuli, že vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti sú nepremlčateľné a podliehajú jurisdikcii súdov na celom svete.

Prezidenti Bukureštskej deviatky (B9), Severného Macedónska a Čiernej Hory označili za "neprijateľné všetky hrozby zo strany ruských predstaviteľov týkajúce sa použitia jadrových zbraní". V tejto súvislosti tiež zopakovali svoj záväzok "chrániť naše krajiny a spojencov".

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu