Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nový nepriateľ Ruska? Bombardovanie Ukrajiny zasiahlo aj ďalší štát vo východnej Európe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KIŠIŇOV – Začiatkom tohto týždňa sa stal Kyjev, aj ďalšie väčšie mestá na Ukrajine, terčom útoku ruských rakiet. Bombardovanie, ktoré začalo už v skorých ranných hodinách, prichádzalo postupne vo viacerých vlnách. Rusi neútočili len na strategické ciele, ale aj civilistov. Rakety dopadali priamo v mestských centrách a na najväčších križovatkách. Touto akciou však Rusi nezasiahli len Ukrajinu.

Rusi sa bombardovaním Ukrajiny snažili o odvetu za zničenie Kerčského mostu. Ako sa však neskôr ukázalo, znepriatelili si zrejme ďalšiu krajinu vo svojom susedstve. Rakety, ktoré dopadali na Ukrajinu vo viacerých vlnách, prekročili vzdušný priestor Moldavska. Informoval o tom moldavský minister zahraničných vecí Nicu Popescu. Ako ďalej uviedol, v Kišíňove bol predvolaný ruský veľvyslanec, aby celú situáciu vysvetlil. S informáciou prišiel portál Latest Active News.  

"Tri riadené strely, ktoré boli dnes ráno odpálené na Ukrajinu z ruských lodí v Čiernom mori, prenikli do vzdušného priestoru Moldavska. Na vysvetlenie celej situácie bol predvolaný ruský veľvyslanec," uviedol Popescu v pondelok na Twitteri.

Popescu vyjadril pobúrenie nad raketovými útokmi na ukrajinské mestá. Stalo sa tak len deň po tom, ako kremeľ obvinil Ukrajinu z útoku a zničenia Kerčského mostu, dôležitej dopravnej tepny medzi Krymským polostrovom a ruským územím. "Som doslova zdesený, ako Rusko zaútočilo na mestá po celej Ukrajine. Súcitime s obeťami týchto brutálnych útokov. Toto zabíjanie musí skončiť," dodal Popescu. 

Veľká podobnosť s Ukrajinou

Moldavsko je na tom v politickom spektre podobne ako Ukrajina. Bývalú krajinu Sovietskeho zväzu riadi vláda orientujúca sa na prozápadnú politiku. Od začiatku Putinovej "špeciálnej vojenskej operácie" a po vyhlásení mobilizácie, zaplavilo Moldavsko státisíce ruských utečencov. 

Nový nepriateľ Ruska? Bombardovanie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Navyše obavy o prípadný útok Ruska sú naďalej vysoké, pretože Moldavsko, podobne ako Ukrajina, nie je členským štátom NATO. Európska únia však udelila týmto dvom krajinám štatút kandidáta na prejav podpory v prípade ruskej ofenzívy. Na Ukrajine sú dlhé roky problémom územia na východe. V Moldavsku je to Podnetersko, separatistický región, ktorý je podporovaný Ruskom. 

Vypustenie ruskej rakety KH-101 v Čiernom mori (Zdroj: Facebook/Yousuf Sinha)

Viac o téme: BombardovanieUkrajinaKyjevMoldavskoVojna na UkrajineUkrajina v kíze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu