Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň dvestotridsiaty (12. október 2022)

Najmenej sedem osôb zahynulo a ďalších osem bolo zranených pri stredajšom ruskom delostreleckom zásahu na trhovisko Zobraziť galériu (10)
Najmenej sedem osôb zahynulo a ďalších osem bolo zranených pri stredajšom ruskom delostreleckom zásahu na trhovisko (Zdroj: Twitter/Nexta)

KYJEV - Ruské raketové útoky od pondelka zasiahli približne 30 percent energetickej infraštruktúry Ukrajiny. V utorok to v rozhovore pre spravodajskú stanicu CNN uviedol ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

230. deň vojny na Ukrajine

230. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu povedal, že šéf Kremľa Vladimir Putin sa musí "vrátiť k stolu" na rozhovory o Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Vladimir Putin musí najskôr zastaviť túto vojnu, rešpektovať územnú celistvosť Ukrajiny a vrátiť sa k stolu na rozhovory," povedal francúzsky prezident. Takisto povedal, že Francúzsko Ukrajine dodá systémy protivzdušnej obrany.

21:52 Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v stredu vyzval občanov, aby sa pripravili na nadchádzajúcu zimu, pretože Rusko ju plánuje využiť "ako svoju zbraň" vo vojne proti Ukrajine. TASR prevzala správu od tlačovej agentúry AP.

21:50 Krajiny skupiny G7 v stredu uviedli, že budú "stáť pri Ukrajine tak dlho, ako bude potrebné". Kyjevu sľúbili podporu v oblasti financií a Moskvu vyzvali, aby ukončila svoju "nespravodlivú a brutálnu vojnu".

20:31 Spojené štáty a spojenci musia Ukrajine poskytnúť systémy protivzdušnej obrany, aby sa mohla brániť pred ruskými raketovými útokmi. V stredu to uviedol predseda zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl Mark Milley po stretnutí Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AP a americkej televízie CNN.

"Čo Ukrajina požaduje a čo si myslíme, že môže byť poskytnuté, je integrovaný systém protiraketovej obrany. Ten nekontroluje celý vzdušný priestor nad Ukrajinou, ale je navrhnutý tak, aby kontroloval prioritné ciele, ktoré Ukrajina potrebuje chrániť," povedal Milley.

19:52 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi je na ceste do Kyjeva, kam smeruje po rozhovoroch s ruskými predstaviteľmi o zriadení ochrannej zóny okolo okupovanej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny. Grossi to v stredu oznámil na Twitteri, píše tlačová agentúra Reuters.

"Po stretnutiach v Petrohrade sa vraciam do Kyjeva, tak ako som sa dohodol s ukrajinským prezidentom (Volodymyrom) Zelenským," uviedol Grossi a zverejnil aj svoju fotografiu vedľa ukrajinského vlaku na stanici. "Práca na zriadení bezpečnostnej a ochrannej zóny okolo Záporožskej atómovej elektrárne pokračuje," dodal.

18:22 Členské štáty EÚ sa dohodli na približnej podobe vojenskej misie zameranej na výcvik 15.000 ukrajinských vojakov v niekoľkých členských krajinách. V stredu to uviedli európski diplomati, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

18:00  Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská tvrdí, že Rusko de facto okupuje jej vlasť, keďže tam má vojakov a zároveň ako svoju bábku používa autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka. Cichanovská sa takto vyjadrila v stredu v centrále EÚ v Bruseli. TASR informuje podľa agentúry AP. "Čelíme nepriateľovi, ktorý popiera samotnú existenciu našej krajiny ako slobodného a nezávislého štátu," povedala Cichanovská a lídrov EÚ požiadala o väčšiu podporu pre všetkých, ktorí v Bielorusku aj za jeho hranicami bojujú za demokraciu.

17:09 Moskva verí, že turecký prezident Receo Tayyip Erdogan na nadchádzajúcom stretnutí s prezidentom Vladimirom Putinom v Kazachstane "oficiálne" ponúkne sprostredkovanie rokovaní Ruska s Ukrajinou. V stredu to uviedol poradca ruského prezidenta pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

16:47 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell dúfa, že nová talianska vláda bude pokračovať v podpore Ukrajiny rovnako ako vláda odchádzajúceho talianskeho premiéra Maria Draghiho. TASR informuje na základe stredajšej správy agentúry ANSA.

16:34  Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu vyzdvihol ukrajinské sily bojujúce proti Rusku a vyjadril podporu Ukrajine zo strany USA i Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Táto kontaktná skupina stojí jednotne a odhodlane. Budeme pokračovať v podpore obranných spôsobilostí Ukrajiny pre súčasné naliehavé potreby a aj dlhodobo," povedal Austin na stretnutí Kontaktnej skupiny v Bruseli.

16:33 Záporožská jadrová elektráreň (ZAES) je už opäť napojená na vonkajší zdroj energie. Obnovenie dodávok energie oznámil generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. TASR informácie prevzala z agentúry Reuters a denníka The Guardian.

15:30 Zintenzívnenie ruských vzdušných útokov na územie Ukrajiny sťažuje humanitárnu pomoc tamojším obyvateľom, upozornili v stredu humanitárne organizácie Caritas a Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK). TASR správu prevzala z agentúry APA. Tisícky ľudí sú na Ukrajine odrezaní od dodávok vody a energií, školy sú zatvorené a verejná doprava ochromená, uviedla vo vyhlásení Caritas. Ruské raketové útoky donútili aj Červený kríž, aby na dva dni obmedzil svoje programy pomoci na Ukrajine, spresnil vedúci delegácie MVČK na Ukrajine Jürgen Högl pre rakúsku rozhlasovú stanicu Ö1.

13:55 Poskytnutie systémov protivzdušnej obrany na Ukrajinu je pre členské štáty Severoatlantickej aliancie "prioritou". Uviedol v stredu v Bruseli generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred stretnutím ministrov obrany 30-člennej Aliancie. 

13:45 Rusko je ochotné dodať do Európy počas jesene a zimy dodatočné objemy zemného plynu, a to nepoškodenou vetvou plynovodu Nord Stream, alebo cez Turecko, uviedol dnes ruský prezident Vladimir Putin. Podľa ruskej agentúry TASS dodal, že lopta je teraz na strane Európskej únie. Podľa Putina možno opraviť nedávno poškodené potrubia plynovodov Nord Stream, privádzajúce ruský plyn do Nemecka po dne Baltu, ale zmysel to bude mať jedine v prípade, že budú potom využívané. Zo sabotáže na plynovodoch majú podľa Putina prospech hlavne Spojené štáty, Poľsko a Ukrajina.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (10)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"Príjemca výhod - každopádne je to jasné a nemusíme ísť do podrobností. Veď stúpa geopolitický význam ostatných plynovodov, ktoré vedú cez územie Poľska a Ukrajiny," povedal Putin podľa agentúry Interfax. "A samozrejme tiež Spojené štáty, ktoré teraz môžu dodávať energetické suroviny za vysoké ceny," dodal Putin pri vystúpení na energetickom fóre v Moskve.

"Je zrejmé, kto sa snaží definitívne rozorvať vzťahy medzi Ruskom a EÚ, zničiť politickú subjektivitu Európy," vyhlásil. Zdôraznil, že to všetko mohol spáchať ten, kto "je technicky schopný uskutočniť takéto výbuchy a už takéto diverzie podnikol, bol chytený pri čine, ale zostal nepotrestaný". "Je úplne jasné, kto za tým stojí," povedal Putin, ktorý už skôr obvinil z poškodenia plynovodov Spojené štáty a ich spojencov.

13:15 Najmenej sedem osôb zahynulo a ďalších osem bolo zranených pri stredajšom ruskom delostreleckom zásahu na trhovisko v strategicky položenom mestečku Avdijivka, nachádzajúcom sa iba niekoľko kilometrov od Donecka na východe Ukrajiny. 

"Rusi zasiahli centrálne trhovisko, kde sa v tom čase nachádzalo veľa ľudí," uviedol na sociálnej sieti Telegram ukrajinský gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Podľa neho v takomto ostreľovaní "nie je žiadna vojenská logika – iba neskrotná túžba zabiť čo najviac našich ľudí a zastrašiť ostatných". Všetkých obyvateľov oblasti vyzval, aby sa z nej evakuovali. "Po víťazstve sa všetci vrátime domov, avšak teraz je najdôležitejšie prežiť," vyzval obyvateľov.

13:05 Regulárna ruská armáda robí nábor do vojny na Ukrajine aj medzi odsúdenými väzňami, vyplýva z tvrdení tamojších občianskoprávnych aktivistov a mediálnych informácií. 

"Od konca septembra začalo ministerstvo obrany s náborom odsúdených," uviedol nezávislý investigatívny spravodajský portál Važnyje istorii (istories.media). Tento ruský web, ktorý je kritický voči Kremľu, informoval tiež o návštevách armádnych predstaviteľov v trestaneckých kolóniách v Riazanskej oblasti blízko Moskvy, ako aj v Stavropole na Severnom Kaukaze.

12:00 Slová generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga, že výhra Ruska na Ukrajine bude porážkou NATO, sú možným potvrdením, že Severoatlantická aliancia bojuje na strane Ukrajiny. Povedal to dnes podľa agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Stoltenberg sa v tomto zmysle vyjadril v utorok v Bruseli, kde hovoril o nutnosti podpory pre Ukrajinu.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

"Či (ruský prezident Vladimir) Putin vyhrá, nebude to len veľká prehra pre Ukrajinu, ale bude to prehra a veľké nebezpečenstvo pre nás všetkých. Svet kvôli tomu bude vo väčšom nebezpečenstve a všetci budeme zraniteľnejší voči ďalšej ruskej agresii," povedal Stoltenberg na utorkovej tlačovej konferencii v belgickej metropole pred dvojdňovým zasadnutím aliančných ministrov obrany.

"Je to možné," odpovedal na tlačovom brífingu Peskov na otázku, či možno Stoltenbergove slová pokladať za potvrdenie účasti NATO v konflikte na Ukrajine. Ten Rusko rozpútalo svojou februárovou inváziou. "NATO nie je stranou konfliktu. Ale naša podpora hrá kľúčovú úlohu," povedal tiež v utorok Stoltenberg, na tlačovej konferencii pred dnešným rokovaním aliančných ministrov obrany. 

11:45 Za "nezmyselné" označil ruské vyšetrovanie výbuchu na Krymskom moste z minulého víkendu hovorca ukrajinského ministerstva vnútra Andryj Jusov.

V kauze výbuchu na Krymskom moste zadržala FSB osem podozrivých (Zdroj: Facebook/Ігор Мосійчук )

11:25 Pápež František dnes odsúdil "vytrvalé bombardovanie" ukrajinských miest zo strany Ruska a vyzval "tých, ktorí majú osud vojny vo svojich rukách", aby s ním prestali.

11:00 Záporožská atómová elektráreň (ZAES) na juhu Ukrajiny, ktorú okupujú ruské jednotky, znova prišla o napojenie na vonkajší zdroj energie. V stredu o tom informoval šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu