Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNE Teror na Ukrajine: Najväčší raketový útok od začiatku vojny! Desivé zábery ukrajinských miest

Kyjev dnes ráno zasiahli ruské rakety. Centrum ukrajinskej metropoly je zbombardované. Zobraziť galériu (2)
Kyjev dnes ráno zasiahli ruské rakety. Centrum ukrajinskej metropoly je zbombardované. (Zdroj: Twitter/Adams™, DATTALION)

KYJEV – Ukrajinskú metropolu zachvátili od skorých ranných hodín výbuchy. V meste sa šíri strach a panika. Rusi začali bombardovať centrum svojho nepriateľa. Podľa viacerých analytikov je tento útok Kremľa považovaný za odvetu na Kerčský most, ako dôležitú ruskú infraštruktúru a priame spojenie s Krymským polostrovom.

Od dnešného rána je Kyjev pod raketovou paľbou. Kyjevom sa začal šíriť strach a zdesenie. Niekoľko ľudí bolo zabitých pri mieste dopadu a desiatky ďalších sa zranilo. Videá a obrázky ukazujú horiace autá a telá v uliciach ukrajinskej metropoly.

Jedna z rakiet, ktoré v pondelok ráno zasiahli Kyjev, explodovala v blízkosti sídla ukrajinskej tajnej služby SBU. Neďaleko sídli aj kancelária ukrajinského prezidenta. V statuse na platforme Telegram to uviedol poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko. Informáciu poskytlo TASR.

Kráter v centre Kyjeva, ktorý po sebe zanechala raketa. (Zdroj: Facebook/Andrej Stančík)

Ruské rakety zasiahli aj Kyjevský Tower 101 (sídlo Nemeckého konzulátu, Samsung), ihriská, Kyjevský sklenený most (následky nie sú tak vážne ako v prípade Kerčského) a ďalšie ciele bez priameho vojenskeho vyznamu. Na Kyjev doleteli aj drony z Bieloruska. Rakety prichádzajú vo vlnách, podľa ukrajinských zdrojov v tretej vlne letí na Ukrajinu 47 rakiet. Mali by to byť rakety Kh-101, alebo Kaliber.

Pod paľbou sú aj ďalšie mestá 

V súvislosti so situáciou kyjevská radnica oznámila prerušenie premávky metra. Všetky podzemné stanice slúžia ako kryty civilnej ochrany. Ukrajinský parlament prostredníctvom platformy Telegram informoval, že masívnemu raketovému ostreľovanie sú vystavené aj ďalšie ukrajinské mestá a regióny. Podľa RFE/RL ide o Ľvovskú a Ternopiľskú oblasť, mestá Dnepropetrovsk, Žytomyr, Mykolajiv a Chmeľnyckyj.

Hrôza v živom vysielaní 

V Kyjeve mal tesne pred útokom živý vstup miestny reportér BBC Hugo Bachega. Práve informoval o možnosti ruskej odvety za zničenie Kerčského mosta, ktorý priamo spája Krym a Rusko. "Obávame sa, že by to mohlo vyvolať veľmi silnú reakciu Ruska," povedal. Zrazu bolo počuť veľký hluk a nasledoval výbuch. Reportér nevedel, čo sa deje a inštiktívne išiel k zemi. Nad hlavou mu preleteli ruské rakety. 

Dievča takmer trafila raketa

Na sociálnych sieťach vystupuje pod menom Anastázia Signajevská. Počas bombardovania sa nachádzala priamo v centre Kyjeva. Začala vlogovať, aby nahrala svoje bezprostredné reakcie. O niekoľko sekúnd dopadla raketa len niekoľko metrov od nej. Anastázia mala šťastie, že sa v tej chvíli nachádzala za múrom. Pravdepodobne jej to zachránilo život. Pod príspevok, ktorý uverejnila aj na svojom profile, uviedla: "Trasú sa mi ruky. Práve som videla, ako letí raketa a počula som..." V príspevku je ešte napísané: "Kyjev dnes ráno, 229. deň vojny, 10. október 2022."

Hoci Rusko neposkytlo žiadne bezprostredné odôvodnenie útokov, takmer s určitosťou sa dá hovoriť o odvete za Kerčský most. Putin obvinil za výbuch a zničenie tejto dôležitej dopravnej tepny práve Ukrajinu a útok nazval teroristickým činom. 

Vyprovokovanie Putina? 

Putinov hovorca Dmitrij Peskov v nedeľu poprel, že by bola na stole možnosť použitia atómovej bomby. Stúpenci ruského prezidenta ho vyzvali, aby "prestal hovoriť" a "krutým spôsobom porazil" kyjevský režim. Ukrajinský ľud varoval zástupca guvernéra južného ruského Stavropolského regiónu Valerij Černicov, aby očakávali náležitú reakciu. "Ukrajinci, opustite mestá, najmä tie veľké. Čaká vás veľké prekvapenie. Rakety Sarmat sú pripravené," uviedol na Twitteri.

Prezident Zelenskyj posiela jasný odkaz 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij sa o ruských útokoch vyjadril, že neustály teror voči civilnému obyvateľstvu je zjavným odmietnutím Ruska zapojiť sa do skutočných rokovaní. Terorizmus považuje za zločin, ktorý musí byť potrestaný. Okrem toho dodal, že na štátnej úrovni je to jeden z najohavnejších medzinárodných zločinov, ktorý ohrozuje celé medzinárodné spoločenstvo.

Jedna z mnohých ruských rakiet, ktorá narobila spúšť v centre Kyjeva.
Zobraziť galériu (2)
Jedna z mnohých ruských rakiet, ktorá narobila spúšť v centre Kyjeva.  (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

"Je to ťažké ráno. Na Kyjev dopadli desiatky iránskych rakiet "Šahidy". Máme do činenia s teroristami, ktorí majú dva ciele. V prvom rade ide o energetické centrá v krajine. Nepriateľ sa snaží šíriť paniku a chaos. Druhým cieľom sú ľudia. Vybrali si konkrétny čas a ciele, aby spôsobili čo najväčšie škody."

Prezident Zelenskyj sa prihovára občanom po ruskom bombardovaní Kyjeva. (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

Prezident ešte varoval svojich občanov, aby zostali vo svojich úkrytoch a riadili sa bezpečnostnými pravidlami. "Nezabúdajte na to, že Ukrajina tu bola aj predtým, než sa objavil tento nepriateľ. Ostaneme tu aj po ňom."

Viac o téme: ObeteKyjevBombardovanieRaketyútok RuskoUkrajinaKyjevUkrajina v krízeVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu