Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kľúčová cesta na Krym je v plameňoch: VIDEO explózií na Kerčskom moste! Cesta sa prepadla, Rusi hovoria o obetiach

(Zdroj: Twitter/OSINTtechnical)

MOSKVA - Na Kerčskom moste, ktorý spája Rusko s okupovaným Krymským polostrovom, sa dnes po požiari cisterien zrútila časť vozovky. Podľa ruského protiteroristického výboru oheň spôsobil výbuch bomby nastraženej v aute, napísal ruskojazyčný server BBC.

 Aktualizované 20:00 Vojenský expert Michael Clarke uviedol pre britské Skynews, že zničenie časti mosta môže pre Ukrajincov znamenať niekoľkotýždňový náskok na bojisku. Kerčský most je totižto jediným spojením Ruska s Krymom, ktoré nevedie cez ukrajinské územie. "Kým sa Rusku podarí most opraviť, dva až tri týždne môžu Ukrajinci využiť vo svoj prospech. Rusi musia teraz dopĺňať zásoby do Mariupolu po mori alebo využiť jedinú železničnú trať, ktorá je v dostrele ukrajinského delostrelectva", povedal Clarke. 

18:30 Vlaková doprava na moste bola obnovená. Ruská prepravná spoločnosť Grand Service Express uviedla, že "poschodový vlak na trase Simferopol-Moskva opustil hlavné mesto Krymu dnes o 17:10 presne podľa cestovného poriadku. Vlak č. 8 Sevastopoľ-St. Petersburg odišiel zo Sevastopolu o 17:15 (miestneho času)."

16:30 Ruskí vyšetrovatelia vraj už poznajú identitu majiteľa nákladného auta, v ktorom explodovala nálož. Ide údajne o muža z Krasnodarského kraja, jeho bydlisko a cieľ cesty je už predmetom vyšetrovania. Železničná doprava na poškodenom Kerčskom moste by sa mala obnoviť dnes o 20.00 h miestneho času. Automobilová doprava na nepoškodenej časti krymského mosta bola obnovená, uviedol vo vyhlásení na svojom telegramovom účte šéf Krymu Sergej Aksenov, informuje CNN. "Momentálne je doprava otvorená pre autá a autobusy. Žiadame vodičov nákladných vozidiel, aby si naplánovali trasu pomocou trajektového prechodu. Trajekt Kerch-2 začne premávať cez prieliv o dve hodiny," dodal. Video, ktoré sa šíri na sociálnych sieťach však naznačuje, že pruhy smerujúce na západ na cestnom moste boli prerušené, ale pruhy smerujúce na východ sa zdajú byť nedotknuté.

15:00 Na Kryme ľudia začali podliehať panike. Na čerpacích staniciach sa tvoria obrovské rady a v obchodoch miznú trvanlivé potraviny. Ceny pohonných hmôt stúpajú. Ľudia sa obávajú prerušenia dodávok pohonných hmôt. Kremeľ sa snaží situáciu upokojiť a tvrdí, že pohonných hmôt je dosť zhruba na dva týždne. 

 

14:15 Ruské jednotky na juhu Ukrajiny budú po dnešnom výbuchu na Kerčskom moste zásobované námorným a pozemným koridorom, informovalo ruské ministerstvo obrany. Ruská armáda doteraz využívala most vo veľkej miere na zásobovanie svojich síl v Chersone a Záporoží, informovalo CNN. Zatiaľ však nie je jasné, ako dlho bude cestný a železničný most mimo prevádzky. Ministerstvo na svojom telegramovom kanáli uviedlo: „Zabezpečenie ruskej skupiny vojsk zapojených do špeciálnej vojenskej operácie v operačných smeroch Nikolajev-Krivoy Rog a Záporožie sa vykonáva nepretržite v plnom rozsahu pozemným koridorom a čiastočne námornou dopravou“.

13:30 Zdá sa, že poškodenie Kerčského mostu je rozsiahlejšie, ako sa predpokladalo. Posledné zábery dokazujú, že je poškodená časť mostu v dĺžke asi stoviek metrov, informovali novinky.cz. Časť konštrukcie, po ktorej viedla cesta, sa zrútila do mora. Doprava na moste je zastavená. Iba lodná doprava môže pokračovať aj po výbuchu, pretože mostné oblúky nie sú poškodené. Ruský šéf Krymu Sergej Aksjonov uviedol, že cez Kerčský prieliv budú jazdiť trajekty. "Trajektová doprava je pripravená na spustenie, najneskôr začne fungovať behom dneška. Cestovný poriadok oznámime neskôr," oznámil na sociálnej sieti Telegram. Rusko potvrdilo 3 mŕtvych. Ruský vyšetrovací výbor podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti uviedol, že všetky obete boli v tom istom aute, ktoré prechádzalo okolo nákladného auta, ktoré explodovalo.

Čo sa stalo?

Prvé správy o požiari a explózii na moste, ktorý je symbolom ruskej anexie Krymu, sa objavili okolo 06:00 moskovského času (o 05:00 stredoeurópskeho času). Podľa miestnych úradov plamene zachvátili cisternu na nákladnom vlaku, a túto informáciu následne potvrdila aj krymská železničná správa.

"Mostné oblúky nie sú poškodené. Je príliš skoro na to, aby sme hovorili o príčinách a následkoch. Pokračuje sa v hasení ohňa," napísal Oleg Krjučkov, poradca šéfa správy anektovaného polostrova.

VIDEO Kľúčová cesta na Krym v plameňoch

Kľúčová cesta na Krym v plameňoch (Zdroj: Facebook/Роисся24)

Ruský protiteroristický výbor následne uviedol, že na 19 kilometrov dlhom moste explodoval nákladný voz, čo viedlo k vznieteniu niekoľkých cisterien vlakovej súpravy. Šéf ruskej správy polostrova Krym Sergej Aksjonov na sociálnej sieti telegram potvrdil, že sa kvôli incidentu "zrútili dva pruhy" cesty v smere z Krasnodaru do Kerča.

Značné problémy

Pre portál novinky.cz však uviedol bezpečnostní analytik a bývalý poradca ministerstva obrany Milan Mikulecký, že ide údajne o dobre naplánovanú akciu ukrajinskej armády. Požiar cisterien je podľa neho len sekundárnym výsledkom výbuchu na cestnom moste. Podľa jeho slov by najpravdepodobnejšie mohlo ísť o nejakú raketu. Iróniou však zostáva, že v ruskej televízii bol krymský most prezentovaný ako „nedobytný“.

Strážili ho najmodernejšie ruské protiraketové systémy. Pád časti mostu preto znamená pre ruskú stranu značné problémy s logistikou na južnej fronte. „Je možné, že až teraz získali Ukrajinci zbraň, ktorá im umožnila tento úder, možno teraz prišiel čas zneistiť Rusov a prinútiť ich stiahnuť svojich vojakov z inej časti fronty“, uviedol bezpečnostný analytik. Dokonca poukázal na jednu dôležitú vec. Ak by úder šiel o pár stoviek metrov vedľa a zrútil by sa most, pod ktorým prechádzajú lode, uzavrelo by to ruskej strane dôležitú cestu. „Ale nežijeme v ideálnom svete, aj tak je to obdivuhodný úspech“, dodal.

 

Túto informáciu nepriamo potvrdil aj poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Ten vyhlásil, že ide o "začiatok", uviedla stanica BBC. "Všetko nelegálne musí byť zničené, všetko ukradnuté musí byť vrátané Ukrajine, všetko okupované Ruskom musí byť vyhnané," napísal Podoľak v tvíte.

Ruské úrady už spustili vyšetrovanie. Prezident Vladimir Putin nariadil vytvorenie vládnej komisie, ktorá preskúma príčiny a "čo najskôr odstráni následky". Na miesto tiež vyslal ministra pre mimoriadne situácie Alexandra Kurenkova a ministra dopravy Vitalija Saveľjeva, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Rusko pripojilo Krym k svojmu územiu v roku 2014. Ukrajina a väčšina krajín sveta túto anexiu neuznáva. Most vedúci z Ruska cez Kerčský prieliv na Krym bol slávnostne otvorený v máji 2018.

Viac o téme: KrymVojnaRusko UkrajinaKerčský mostExplózie na Kerčskom moste
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu