Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Bielorusko nesúhlasí s udelením Nobelovej ceny za mier aktivistovi Biaľackému

Nobelova cena
Nobelova cena (Zdroj: SITA)

MINSK - Bielorusko nesúhlasí s rozhodnutím nórskeho Nobelovho výboru odovzdať Nobelovu cenu za mier väznenému bieloruskému aktivistovi Alesovi Biaľackému. Uviedol to hovorca bieloruského ministerstva zahraničných vecí Anatoľ Hlaz, podľa ktorého sa Nobel musí obracať v hrobe. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"V posledných rokoch je množstvo zásadných rozhodnutí Nobelovho výboru tak spolitizovaných, že, prepáčte, Alfred Nobel sa trápi a obracia v hrobe," napísal Hlaz na sociálnej sieti Twitter.

Nobelovu cenu za mier za rok 2022 získali v piatok bieloruský aktivista Ales Biaľacki, ruská ľudskoprávna organizácia Memorial a ukrajinská ľudskoprávna organizácia Centrum pre občianske slobody (CCL).

Biaľacki bol jedným z iniciátorov hnutia za demokraciu, ktoré vzniklo v polovici 80. rokov v Bielorusku. V roku 1996 založil organizáciu Viasna, ktorá pomáha politickým väzňom a ich rodinám. On sám je súčasnosti v Bielorusku zadržiavaný pre údajné daňové úniky. Nórsky Nobelov výbor v piatok požiadal o jeho prepustenie, aby si v decembri v Osle mohol slávnostne prevziať ocenenie.

Viac o téme: AktivistaBieloruskoNobelova cena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu