Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dráma v Rusku pri mobilizácii: VIDEO Mladý vojak postrelil šéfa odvodovej komisie, jeho spoveď vyráža dych

Mladý ruský vojak Ruslan Zinin postrelil počas mobilizácie predsedu miestnej odvodovej komisie. Zobraziť galériu (2)
Mladý ruský vojak Ruslan Zinin postrelil počas mobilizácie predsedu miestnej odvodovej komisie. (Zdroj: Facebook/Антон Геращенко )

USŤ-ILIMSK - Ruská mobilizácia prebieha v plnom prúde. Rozhodnutie prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina zmenilo život mnohým rodinám. Muži, ktorí boli povolaní do boja len nedávno, však odmietajú bojovať. V Usť-Ilimsku sa dokonca odohrala desivá scéna.

Čiastočná mobilizácia prebieha na celom území Ruska. V Irkutskej oblasti v meste Usť-Ilimsk sa zhromažďujú mladí aj starší muži, ktorí už onedlho budú bojovať na Ukrajine pod ruskou vlajkou. Putinova "vojenská špeciálna operácia" mal byť bleskový útok, no ten trvá už 8 mesiacov. Navyše povoláva ďalších mužov do armády.

Streľba v odvodovej komisii v Rusku (Zdroj: Facebook/Anton Gerashchenko)

Ruská polícia v sibírskej Irkutskej oblasti zadržala v pondelok 25-ročného muža, ktorý postrelil predsedu miestnej odvodovej komisie Alexandra Jelisejeva. Útočník mal podľa očitých svedkov vystreliť štyrikrát. Jelisejev musel byť unáhlene hospitalizovaný. V súčasnej dobe je vo vážnom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti.  

Dráma v Rusku pri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Alexander Jelisejev tesne pred útokom robil inštruktáž pre osoby odvedené v rámci mobilizácie vyhlásenej šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Inštruktáž prebiehala pred oficiálnou registráciou odvedencov. Miestna polícia sa k incidentu nateraz nevyjadrila, informovalo rádio RFE/RL. 

Gubernátor Irkutskej oblasti Igor Kobzev v reakcii na streľbu vydal pokyn na posilnenie bezpečnostných opatrení. Podľa neho "je hanba", že k takémuto činu došlo v čase, keď by ľudia mali byť jednotní. "Musíme bojovať nie medzi sebou, ale proti skutočným hrozbám," apeloval. Na sieti Telegram sa medzičasom objavilo video so zadržaným páchateľom: predstavil sa ako Ruslan Zinin, narodený v roku 1997 a momentálne nezamestnaný. V pondelok mal byť spolu s ďalšími mužmi mobilizovaný. "Radšej skončím vo väzení, akoby som mal bojovať na Ukrajine," vyjadril sa po zadržaní na kameru.

 

Reverzná mohylizácia V Usť-Ilimsku v Irkutskej oblasti sa to nejako zvrtlo. Odvedenec vystrelil na šéfa odvodovej komisie. Ten podľa posledných informácií mal zomrieť na následky strelného poranenia

Posted by Rusko Online on Sunday, September 25, 2022

Britská stanica BBC dodala, že po tom, čo Putin vyhlásil 21. septembra takzvanú čiastočnú mobilizáciu, sa v Rusku začali protesty proti tomuto rozhodnutiu i nová vlna podpaľačských útokov, ktorých terčom sú vojenské správy a sídla odvodových komisií. Po vyhlásení mobilizácie z Ruska odcestovali desaťtisíce ľudí najmä však mužov, ktorých by sa mohla týkať mobilizácia. V tejto súvislosti ruské úrady - podľa niektorých medializovaných informácií citovaných rádiom RFE/RL - plánujú mužom v mobilizačnom veku zakázať opustenie krajiny.

Viac o téme: StreľbaMobilizáciaRuskoUsť-Ilimsk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu