Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Americký ekonóm šokoval teóriou výbuchu Nord Streamu: V priamom prenose obvinil USA

Ekonóm Jeffrey Sachs si myslí, že za sabotážou na Nord Stream stoja USA. Zobraziť galériu (3)
Ekonóm Jeffrey Sachs si myslí, že za sabotážou na Nord Stream stoja USA. (Zdroj: Twitter/Sarah Abdallah, SITA/Planet Labs PBC via AP)

NEW YORK - Renomovaný americký ekonóm Jeffrey Sachs spôsobil rozruch počas živého rozhovoru v televízii. Moderátori televízie Bloomberg ho chceli spomaliť a konfrontovať ho s kritickými otázkami, ale riaditeľ Earth Institute na Kolumbijskej univerzite v New Yorku sa nenechal vyviesť z miery a bol presvedčený: Za sabotážou plynovodov Nord Stream stoja USA.

Šéf Kremľa Vladimir Putin si to myslí, rovnako ako bývalý poľský minister obrany Radoslaw Sikorski a teraz aj Sachs: Aktérmi, ktorí pripevnili výbušné nálože s niekoľko stovkami kilogramov výbušnej sily na plynové rozvody v Baltskom mori a odpálili ich, sú pravdepodobne USA, možno podporované Poliakmi.

Výbuch potrubia Nord Stream (Zdroj: Profimedia)

Moderátor: "Jeff, v tomto bode musíme prerušiť"

Sachs je považovaný za kontroverzného, ​​pretože od začiatku vojny na Ukrajine opakovane zastupoval ruské názory a je veľmi kritický k úlohe, ktorú zohrávajú v konflikte USA. V rozhovore pre spravodajskú stanicu Bloomberg napriek tomu vyvolal v štúdiu údiv, informuje rakúska stránka krone.at. "Stavím sa, že to bola akcia USA - možno USA a Poľska," povedal 67-ročný muž, ktorý pracuje aj ako poradca generálneho tajomníka OSN Antonia Guterresa. „Jeff, Jeff, v tomto bode musíme prestať. To je dosť silné vyhlásenie. Prečo si to myslíte?“ vložil sa hneď do reči moderátor a spýtal sa, aké dôkazy má na to ekonóm.

Sachs najskôr uviedol, že existujú radarové snímky, ktoré ukazujú, že americké vojenské helikoptéry, ktoré boli skutočne umiestnené v Gdaňsku, krúžia nad miestom poškodenia - pred detonáciami pod vodou. Tento 67-ročný muž sa odvolal aj na vyhlásenie amerického prezidenta Joea Bidena pred vypuknutím vojny na Ukrajine, o ktorom sa v súčasnosti búrlivo diskutuje na sociálnych sieťach. Biden vtedy na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom povedal, že ak Rusko napadne Ukrajinu, projekt Nord Stream 2 by sa skončil. „Potom už nebude Nord Stream 2. Ukončíme to,“ povedal Biden. Na otázku novinára, ako by to chceli Spojené štáty urobiť, hlava štátu USA uistila: "Sľubujem vám, že to zvládneme."

Blinkenove vyhlásenia

V neposlednom rade Sachs odkázal na vyhlásenia amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena minulý týždeň. Na piatkovej tlačovej konferencii zdôraznil, že výbuchy Nord Stream sa ukázali ako "veľká príležitosť". USA sú teraz najvýznamnejším dodávateľom skvapalneného plynu do Európy. Komentátori to vnímali ako viac-menej „priznanie viny“ zo strany USA. Pre Sachsa je to tiež „zvláštny spôsob vyjadrovania“.

Americký ekonóm šokoval teóriou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Swedish Coast Guard via AP)

Oblasť okolo netesností bola uzavretá na účely vyšetrovania

Morská oblasť okolo štyroch únikov v plynovodoch Nord Stream bola teraz uzavretá pre vyšetrovanie. Pri vyšetrovaní podozrenia zo závažnej sabotáže sa švédska prokuratúra rozhodla uzavrieť oblasť, aby mohla vyšetriť miesto činu, uviedol v pondelok večer štátny zástupca Mats Ljungqvist. Keďže vyšetrovanie je ešte len na začiatku, nemôže sa podrobne zaoberať opatreniami, ktoré budú prijaté.

Mimochodom, Sachs je na konšpiračnej scéne populárny. V lete napríklad povedal, že koronavírus pravdepodobne unikol z amerického laboratória v Číne. Existujú rôzne variácie laboratórnych téz, ale všetky majú spoločné to, že sa robili pokusy urobiť niektoré koronavírusy, ktoré sa vyskytujú vo voľnej prírode, nebezpečnejšie.

Viac o téme: SabotážUSANord StreamJeff Sachs
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu