Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň dvestodvadsiaty druhý (4. október 2022)

Volodymyr Zelenskyj sa stretol s vojakmi Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj sa stretol s vojakmi (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa po úspechoch ofenzívy Kyjeva usiluje o získanie dôvery obyvateľstva, ktoré zostalo na Ruskom okupovaných územiach. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Vojna na Ukrajine trvá už 222 dní

Vojna na Ukrajine trvá už 222 dní (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:28 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu v utorok oznámila, že generálny riaditeľ Záporožskej atómovej elektrárne Ihor Murašov nebude po prepustení z ruského zajatia pokračovať vo svojej funkcii. Nateraz nie je známe, kto ho na tomto poste vystrieda, informovala americká spravodajská stanica CNN.

Murašova zadržala minulý piatok ruská hliadka, uviedol v sobotu šéf ukrajinskej štátnej jadrovej spoločnosti Enerhoatom Petro Kotin. Spresnil, že Murašov bol vo svojom vozidle na ceste z elektrárne, keď ho zastavili, vyviedli z auta a so zaviazanými očami ho odviezli neznámym smerom.

20:57 Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v utorok vo svojej večernej zvodke prvýkrát oficiálne "priznal" ofenzívu na juhu územia Ukrajiny, aj keď bez špecifikácie územia, na ktorom sa útočí.  Ako informovala britská stanica BBC, podľa ruských a ukrajinských médií a rôznych statusov na platforme Telegram sa ukrajinskej armáde za posledné tri dni podarilo prelomiť obranu ruských jednotiek v Chersonskej oblasti a obsadiť niekoľko obcí ležiacich pozdĺž pravého brehu rieky Dneper a na severe regiónu. Ukrajinské ministerstvo obrany nateraz potvrdilo len oslobodenie strategicky dôležitej obce Davydiv Brid, ktorá v minulosti zohrávala dôležitú úlohu v obrane ruskej armády.

20:42 Európska únia by mala poskytovať Ukrajine rovnakú finančnú pomoc ako Spojené štáty, ktoré jej dávajú až 1,5 miliardy dolárov mesačne. Navrhuje to poľský premiér Mateusz Morawiecki, informuje poľská agentúra PAP. Morawiecki je podľa svojho príspevku na sociálnej sieti Facebook presvedčený, že cieľom Ruska je bankrot Ukrajiny. Rusko kalkuluje, že ak nebude Ukrajina schopná vyplácať štátnych zamestnancov a dôchodcov, poklesne aj jej bojová morálka, vysvetlil Morawiecki.

20:26 Na budúci pondelok sa uskutoční mimoriadne zasadnutie Valného zhromaždenia OSN k ruskej anexii štyroch čiastočne okupovaných oblastí na Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP, odvolávajúca sa na hovorcu OSN. Celkovo 193 krajín sa bude môcť vyjadriť k rezolúcii, ktorá sa v súčasnosti pripravuje po tom, čo Rusko minulý týždeň vetovalo na pôde Bezpečnostnej rady uznesenie odsudzujúce túto anexiu.

19:40 Americký prezident Joe Biden v utorkovom telefonáte so svojím ukrajinským partnerom Volodymyrom Zelenským uviedol, že na ceste na Ukrajinu je ďalšia vojenská pomoc od Spojených štátov v hodnote 625 miliónov dolárov vrátane salvových raketometov HIMARS, delostreleckých systémov, munície a obrnených vozidiel. Informuje o tom agentúra AFP, odvolávajúca sa na Biely dom.

Americká vláda nespresnila počet čerstvo poskytnutých raketometov HIMARS. Ukrajina už disponuje 16 systémami HIMARS, ktoré sú jednými z jej najúčinnejších prostriedkov boja proti ruskej vojenskej agresii, ktorá sa začala 24. februára, píše AFP.

18:29 Ukrajinské ministerstvo obrany v utorok potvrdilo, že jeho jednotky obsadili strategicky dôležitú obec Davydiv Brid v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Boje o túto obec trvali niekoľko mesiacov, informuje TASR.

18:12 Rusko sa nechce zúčastňovať na "rétorických cvičeniach" o jadrových zbraniach, do ktorých sa teraz pustili západné médiá a politici, uviedol v utorok na brífingu hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:03 Dve obyvateľky Ruskom anektovaného Krymského polostrova boli tamojším súdom uznané za vinné z diskreditácie ruskej armády a verejného propagovania nacistických symbolov tým, že vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach spievali známu ukrajinskú pieseň Červená kalina (Červona kalyna). V utorok o tom informovala agentúra AFP.

17:34 Ukrajina zvažuje, že znova spustí dva reaktory Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES), ktorú okupujú ruské jednotky. Ukrajina tak chce zaistiť bezpečnosť elektrárne. V utorok to v rozhovore pre agentúru AP uviedol šéf ukrajinského štátneho podniku Enerhoatom, ktorý prevádzkuje túto najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe.

17:30  Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok v Senegale - na úvod svojej tohtotýždňovej cesty po Afrike - prisľúbil, že jeho krajina urobí všetko pre to, aby do Afriky poslala viac obilia.

16:22 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v utorok obvinil Ukrajinu, že do pohraničnej oblasti s Bieloruskom poslala 15.000 vojakov a označil to za provokáciu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Lukašenko podľa agentúry BelTA uviedol, že ukrajinská vojenská jednotka, ktorá prišla k hraniciam, zablokovala cesty a začala zriaďovať kontrolné stanovištia a palebné pozície.

15:07 Japonské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že ruský konzul v severojaponskom meste Sapporo musí do 10. októbra opustiť územie krajiny. Opatrenie je odvetnou reakciu na obdobný krok Moskvy, ktorá vyhostila japonského diplomata pre údajnú špionáž, informuje agentúra AFP. K tomuto kroku prichádza po tom, ako Tokio minulý týždeň požadovalo od Moskvy ospravedlnenie za zadržanie svojho diplomata sídliaceho v meste Vladivostok na východe Ruska.

14:54 Kremeľ v utorok pochválil americko-kanadsko-juhoafrického podnikateľa Elona Muska za návrh možnej mierovej dohody na ukončenie vojny na Ukrajine. Vyplýva to z vyjadrenia hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, informuje TASR podľa správy britského denníka The Guardian.

14:27 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) súhlasili vutorok s návrhom, aby členské krajiny a regióny EÚ v rokoch 2022 a 2023 dostali dodatočnú finančnú podporu vo výške 3,5 miliardy eur na zmiernenie dôsledkov ruskej vojny na Ukrajine.

14:08 Viac ako 200.000 ľudí vstúpilo do armády odvtedy, čo ruský prezident Vladimir Putin 21. septembra vyhlásil v Rusku čiastočnú mobilizáciu. V utorok to oznámil ruský minister obrany Sergej Šojgu, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

13:51 Obyvatelia Novopetrivky, oslobodení od okupantov, v Chersonskej oblasti sa stretávajú s Ozbrojenými silami Ukrajiny.

13:38 Ruský prezident Vladimir Putin pravdepodobne ešte v priebehu utorka podpíše zákony o pričlenení štyroch ukrajinských regiónov okupovaných ruskou armádou k Ruskej federácii. Vyhlásil to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a denníka The Guardian.

12:45 Musk tvrdí, že „stále podporuje Ukrajinu“, keď ho Zelenskyj ťahá na Twitteri za proruské vyhlásenie. Zelenskyj odpovedal na príspevok Elona Muska na Twitteri o ruskej vojne na Ukrajine tým, že požiadal ľudí, aby hlasovali o tom, ktorý Musk sa im páči viac – ten, ktorý podporuje Ukrajinu alebo Rusko.

12:22 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok podpísal dekrét, ktorým oficiálne vyhlásil vyhliadky na rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom za "nemožné". TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

12:00 Kyjevský magistrát zásobuje evakuačné centrá jódovými tabletkami v rámci prípravy na možný jadrový útok na ukrajinskú metropolu. TASR o tom informuje podľa utorkovej správy agentúry AP.

11:41 V takýchto podmienkach žijú ruskí mobilizovaní vojaci.

11:02 Počas dvoch týždňov ruskej mobilizácie vstúpilo do Kazachstanu viac ako 200-tisíc občanov Ruskej federácie. Odišlo už 147-tisíc, uviedlo Ministerstvo vnútra republiky.

10:42 Horná komora ruského parlamentu, Rada federácie, v utorok jednohlasne ratifikovala zmluvy o vstupe ukrajinskej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky a Chersonskej a Záporožskej oblasti do Ruskej federácie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zmluvy o pričlenení štyroch ukrajinských oblastí, ktoré počas sedem mesiacov trvajúceho konfliktu obsadila ruská armáda, schválila v pondelok dolná komora ruského parlamentu – Štátna duma. Ratifikované zmluvy teraz budú predložené ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý ich musí podpísať, aby bol formálny proces anexie úplný.

10:03 Počet civilistov zabitých pri ruskom ostreľovaní v Záporoží stúpol na 30 ľudí (vrátane dvoch detí) a 88 zranených.

9:24 Spojené štáty plánujú poslať Ukrajine ďalšie štyri salvové raketomety HIMARS. Majú byť súčasťou nového balíka pomoci v hodnote 625 miliónov dolárov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na vyjadrenia dvoch zdrojov oboznámených so situáciou.

Súčasťou balíka, ktorý by americká vláda mala oficiálne oznámiť v utorok, bude aj munícia, míny a obrnené vozidlá odolné voči explóziám mín (MRAP). Biely dom sa k balíku odmietol vyjadriť, píše Reuters.

9:17 Obec Zolota Balka, región Cherson.

8:14 Ukrajinská armáda v posledných dvoch dňoch zaznamenala výrazný postup v okolí Lymanu na východe Ukrajiny a v Chersonskej oblasti v južnej časti krajiny. Zrejme už tiež vstúpila do Luhanskej oblasti, uviedol vo svojej pravidelnej analýze situácie na ukrajinskom bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu