Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bývalý riaditeľ CIA: Situácia na Ukrajine sa pre Putina vyvíja čoraz hrozivejšie, čelí Západ útoku jadrových zbraní?

Ruský prezident Vladimir Putin už možno uvažuje o použití jadrových zbraní na Ukrajine. Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin už možno uvažuje o použití jadrových zbraní na Ukrajine. (Zdroj: SITA/AP/Yuri Kochetkov, Getty Images)

NEW YORK – Bývalý americký generál David Petraeus sa na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina vyjadril, že situácia vyzerá teraz veľmi hrozivo. Nepriamo tak poukazuje na nedávne veľké úspechy ukrajinskej armády v charkovskej oblasti. Moskva vtedy vyhlasovala, že svoje jednotky premiestnila v rámci plánovanej stratégie.

Kremeľ podľa Davida Petraeusa, riaditeľa CIA v rokoch 2011 a 2012, jednoducho takýto odvážny protiútok od Ukrqajincov nečakal, informuje Business Insider. Počas rozhovoru pre WABC povedal, že Putin je v zúfalej situácii, z ktorej niet návratu. "Môže sa cítitť podobne, ako na tom bola spočiatku Ukrajina. Karta sa však pomaly obracia," uvádza s tým, že Ukrajina si počas mobilizácie počínala oveľa lepšie. "Navyše má na svojej strane USA aj celé NATO, ktoré jej pomáhajú od prvých dní po spustení invázie. Výsledkom je, že Ukrajina si teraz berie späť svoje územia, ktoré Rusi násilne zabrali po 24. februári," vysvetlil.

Rusko je podľa Petrausa v tejto vojne čoraz viac defenzívne. Podľa CNN je momentálne na Ukrajine pod ruským vplyvom menšia časť územia, ako tomu bolo po prvých dňoch invázie. K zmene ruskej stratégie bol bývalý generál skeptický. "Putin spustil iniciatívy na zvrátenie situácie, z ktorých ani jedna nebude úspešná. Vyhlásil čiastočnú mobilizáciu údajne 300-tisíc bývalých brancov. Nie sú to žiadni profesionáli, teda Rusi nemôžu čakať, že na Ukrajinu vpadne rovnaké vojsko, ako vo februári," povedal. Tieto nové jednotky budú podľa neho doslova potravou pre delá. Možno trochu spomalia ukrajinský postup, ale určite to nezvráti realitu, ktorej Putin čelí. 

"Pokiaľ ale Rusko predsa len zaútočí na Ukrajinu jadrovými zbraňami, NATO zničí všetky ruské jednotky na Ukrajine aj ich vojenskú techniku. Okrem toho potopí ruskú námornú flotilu v Čiernom mori," odkazuje Petraeus. 

Jadrové zbrane 

Na adresu západných svetových lídrov sa Petraeus vyjadril, že Putinove hrozby by mali brať s plnou vážnosťou. Možné použitie jadrových zbraní visí vo vzduchu. "Putin sa jednoducho nebude chcieť vzdať území, ktoré získal. Kritická situácia nastane na východe Ukrajiny v Donbase a Luhansku, ktoré vyhlásil za samostatné republiky v deň invázie. V konečnom dôsledku ale očakávam, že hrozby ruského prezidenta, ktorými sa snaží vystrašiť západný svet, sú len prázdne slová," povedal Petraeus. Bývalý šéf CIA už v marci vyhlasoval, že niektoré ťahy ruskej armády na Ukrajine sa mu zdajú až prekvapivo neprofesionálne.

Bývalý riaditeľ CIA: Situácia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Svoje vyjadrenie opiera aj rozhovor medzi vládami Spojených štátov a Ruskou federáciou, kde zástupcovia Kremľa povedali, že použitie jadrových zbraní by malo pre Rusko katastrofálne následky. 

Biden jasne proti 

"Spojené štáty odsudzujú dnešný podvodný pokus Ruska o anexiu suverénneho ukrajinského územia. Rusko porušuje medzinárodné právo, šliape po Charte OSN a všade dáva najavo svoje pohŕdanie mierumilovnými národmi," uviedol prezident USA Joe Biden. Okrem toho dodal, že USA budú aj naďalej poskytovať Ukrajine zbrane a bojové systémy. Na adresu Ruska ešte doplnil, že chce násilne prekresliť hranice svojho suseda.

Viac o téme: HrozbaJadrové zbraneUSACIANew YorkDavid PetraeusUkrajina v krízeVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu