Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Biden udelil Američanom milosť za prechovávanie marihuany: Nikto by za to nemal sedieť, tvrdí

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON- Americký prezident Joe Biden v stredu oznámil, že udeľuje milosť tisícom Američanov odsúdeným za prechovávanie marihuany.

"Nikto by nemal byť vo väzení len za užívanie alebo prechovávanie marihuany," uvádza sa v Bidenovom vyhlásení, ktoré bolo zverejnené v písomnej forme aj v podobe videa. Šéf Bieleho domu upozornil na to, že tisícom ľudí sú z toto dôvodu upierané príležitosti v oblasti zamestnania, bývania či vzdelávania a on chce tento stav zmeniť.

Prezidentská milosť sa týka iba tých osôb, ktoré boli odsúdené výhradne za prechovávanie drogy pre vlastnú potrebu a nie aj za ďalšie súvisiace trestné činy. Vzťahuje sa tiež len na rozsudky vynesené federálnymi súdmi na základe federálnej legislatívy.

Americký prezident Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Americký prezident Joe Biden  (Zdroj: SITA/Greg Nash/Pool via AP)

Biden preto apeloval na guvernérov amerických štátov, aby nasledovali jeho príklad a udelili milosť oveľa väčšiemu počtu osôb odsúdených za prechovávanie marihuany podľa zákonov platných v jednotlivých štátoch USA.

Agentúra AP označuje Bidenovo oznámenie za veľký krok na ceste k dekriminalizácii marihuany, za ktorej prechovávanie sú v USA neprimerane často odsudzovaní ľudia tmavej pleti. Agentúra AFP si všíma, že Bidenov krok prichádza zhruba mesiac pred voľbami do amerického Kongresu, ktoré sa konajú približne v polovici funkčného obdobia prezidenta.

Viac o téme: MarihuanaMilosťAmeričaniaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu