Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Miloš Vystrčil zostáva šéfom Senátu: Porazil Janu Nagyovú z ANO

Miloš Vystrčil
Miloš Vystrčil (Zdroj: SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying)

PRAHA - Doterajší predseda hornej komory Parlamentu Českej republiky Miloš Vystrčil (ODS) obhájil svoj senátorský mandát v Jihlave pred Janou Nagyovou (ANO). Po sčítaní viac než 95 percent hlasov zo všetkých volebných okrskov získal po druhom kole senátnych volieb 60,11 percenta hlasov. Informuje o tom server Novinky.cz a Česká televízia.

Vystrčil svojim voličom poďakoval, že sa volebnou kampaňou nenechali zmiasť a uviedol, že si ich podporu mimoriadne váži. Vládna koalícia Spolu presvedčivo porazila opozičné hnutie ANO v tohtoročných senátnych voľbách, z ktorých chcel český expremiér Andrej Babiš urobiť akési referendum o kabinete úradujúceho predsedu vlády ČR Petra Fialu. Vyplýva to z takmer konečných výsledkov po sčítaní všetkých odovzdaných hlasov.

Druhé kolo senátnych volieb sprevádzala nízka účasť

Druhé kolo senátnych volieb už tradične sprevádzala nízka účasť. Výnimkou bol len duel Vystrčila s Nagyovou v Jihlave, pripomínajú Novinky.cz. Naygová (predtým Mayerová) je aktuálne obžalovaná spoločne s expremiérom a šéfom ANO Babišom pred pražským súdom v kauze Čapí hnízdo. Babiš sa počas volebnej kampane v jej prospech výrazne angažoval.

České médiá označili voľby za debakel hnutia ANO. Občianska demokratická strana (ODS) si v tohtoročných senátnych voľbách obhájila všetky štyri mandáty a podľa priebežných výsledkov má šancu získať ďalšie štyri kreslá. Vo volebnom okruhu Brno-mesto 58 vyhral Jiří Dušek, v Prahe 11 Hana Kordová Marvanová, spresňuje server. Osemdesiatjedenčlenný Senát sa obmeňuje každé dva roky z jednej tretiny, pripomína server iDnes.cz. Oficiálnu podobu získajú výsledky druhého kola volieb po pondelkovom prerokovaní Štátou volebnou komisiou ČR.

Senátne voľby sa skončili úspechom vládnych strán

Voľby, počas ktorých sa obmenila jedna tretina českých senátorov, sa v sobotu skončili úspechom vládnych strán. V ostro sledovanom dueli v Jihlave svoj senátorský post obhájil Miloš Vystrčil (ODS), ktorý presvedčivo porazil Janu Nagyovú z hnutia ANO. TASR správu prevzala zo servera Novinky.cz. Druhé kolo senátnych volieb sa konalo v 25 z celkového počtu 27 obvodov. Vládne strany získali dovedna 18 mandátov, hnutie ANO uspelo v dvoch obvodoch a v jednom má senátora spoločne s Českou stranou sociálnodemokratickou (ČSSD). Zvyšných šesť mandátov majú nezávislí politici či kandidáti malých formácií.

Vládna koalícia Spolu tak podľa servera iDnes.cz v tohtoročných voľbách presvedčivo porazila opozičné hnutie ANO. Z hlasovania chcel pritom líder ANO a český expremiér Andrej Babiš urobiť akési referendum o súčasnom kabinete úradujúceho predsedu vlády Petra Fialu. Svoje kreslo si v najsledovanejšom súboji udržal predseda hornej komory českého parlamentu Miloš Vystrčil. Ten v dueli v jihlavskom obvode rozdrvil svoju súperku, bývalú Babišovu poradkyňu Janu Nagyovú, so ziskom 23.273 hlasov. Nagyovú podporilo 15.495 voličov. 

Vystrčilova výhra na Jihlavsku je "osobnou prehrou Andreja Babiša"

Český premiér Petr Fiala (ODS) považuje výsledky druhého kola volieb do Senátu za úspech pre vládnu koalíciu Spolu. Dodal, že si obzvlášť cení víťazstvo Miloša Vystrčila (ODS), ktorý v Jihlave obhajoval mandát proti Jane Nagyovej (ANO), ktorú výrazne podporoval šéf hnutia ANO Andrej Babiš. Spravodajský web Novinky.cz citoval Fialu, podľa ktorého je Vystrčilova výhra "osobnou prehrou Andreja Babiša". Podľa Fialu je tiež vysoko pravdepodobné, že Vystrčil bude aj naďalej zastávať funkciu predsedu Senátu.

Viac o téme: ANOJana NagyováMiloš Vystrčil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu