Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Polícia v Česku začala vykonávať kontroly na hraniciach: Zadržali už stovky migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

PRAHA - Už viac než 300 migrantov zadržala česká polícia od štvrtka na hraniciach so Slovenskom. Vstup odoprela 176 osobám pochádzajúcim prevažne zo Sýrie, informoval Český rozhlas s odvolaním sa na správy polície.

Podľa hovorkyňe policajného prezídia ČR Ireny Pilařovej bolo v rámci kontrol na hraniciach so Slovenskom — zavedených od polnoci zo stredy na štvrtok — preverených celkovo 23.500 osôb. Podľa hovorkyne bolo od zavedenia kontrol celkovo zadržaných už najmenej 364 migrantov. Polícia ČR v piatok dopoludnia na svojej webstránke uviedla, že len v priebehu štvrtka bolo odhalených 247 migrantov, v drvivej väčšine Sýrčanov, ktorí sa pokúsili nelegálne prekročiť štátne hranice. Zadržaných bolo aj 11 prevádzačov, voči ktorým bolo začaté trestné konanie.

Rušná noc bola na hraniciach ČR a SR aj zo štvrtka na piatok. Od polnoci bolo zaistených už 80 migrantov a osem prevádzačov. Na hraničnom priechode Lanžhot policajti počas noci objavili v siedmich osobných autách celkovo 53 migrantov. Prevádzačov odviedli na trestné úkony, zatiaľ čo migrantom odopreli vstup na územie Českej republiky. Ráno po 07.00 h zastavili policajné hliadky aj osobné vozidlo v Hodoníne, v ktorom cestovali prevádzač a deväť migrantov zo Sýrie. 

Česká polícia začala od polnoci zo stredy na štvrtok vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnych hraníc so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch i na tzv. zelenej hranici. K tomuto kroku polícia pristúpila pre zvyšujúci sa počet utečencov, ktorí cez územie SR a ČR prechádzajú do Nemecka a Rakúska. Kontroly by sa mali vykonávať minimálne desať dní, teda do 8. októbra, avšak česká vláda môže rozhodnúť o ich predĺžení. Do uvedeného termínu chce o celej záležitosti rokovať so slovenskou stranou. Z dôvodu zvýšenej migrácie zaviedlo od polnoci zo stredy na štvrtok dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom aj Rakúsko.

Viac o téme: ČeskoPolícia MigrantiSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu