Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VOJNA na Ukrajine Deň dvestosedemnásty (29. september 2022)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Ukrajinské jednotky už takmer obkľúčili mesto Lyman v Doneckej oblasti, ktorú sa snažia dobyť späť. Vyplýva to z novej mapy, ktorú zverejnil americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

217. deň vojny na Ukrajine

217. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:43 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok vyzval svojho ruského kolegu Vladimira Putina, aby podnikol kroky na zníženie napätia na Ukrajine. Zároveň ho požiadal, aby predĺžil dohodu vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. Po telefonáte oboch lídrov to uviedla kancelária tureckého prezidenta. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

21:42 Viac než 200.000 ľudí odišlo do Gruzínska, Kazachstanu a členských krajín EÚ od stredy 21. septembra, keď ruský prezident vyhlásil čiastočnú mobilizáciu. Vyplýva to z údajov zhromaždených z viacerých krajín. TASR o tom informuje na základe správy stanice CNN.

21:04 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok povedal, že všetky chyby pri čiastočnej mobilizácii v Rusku musia byť napravené. Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá citovala ruskú agentúru RIA Novosti. Putin povedal, že do armády by najprv mali byť povolávaní muži s vojenskými skúsenosťami a výcvikom v požadovaných špecializáciách.

19:50 Pri útokoch v Doneckej oblasti zomrelo v stredu šesť civilistov. Informoval o tom ukrajinský denník Kyiv Independent, ktorý sa odvoláva na doneckého gubernátora Pavla Kyrylenka a podľa ktorého útočili Rusi. Ďalší štyria ľudia zahynuli pri ostreľovaní v Dnipre v Dnepropetrovskej oblasti. Večer ukrajinské úrady informovali o ruskom ostreľovaní Mykolajivu, pri ktorom zahynuli najmenej traja ľudia.

19:01 Takmer polovica Rusov pociťovala strach alebo úzkosť po vyhlásení čiastočnej mobilizácie. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky nezávislého Analytického centra Jurija Levadu, známeho aj ako Centrum Levada. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

18:57 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres povedal, že anexia nemajú v modernom svete miesto. Reagoval tak na vyhlásenie Kremľa, ktorý dnes potvrdil, že pri piatkovej ceremónii budú k Rusku pripojené štyri ukrajinské oblasti. Anexe podľa Guterresa ohrozujú nádej na mier v regióne, píše agentúra Reuters.

17:43 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok povedal, že konflikty na území krajín bývalého Sovietskeho zväzu (ZSSR) vrátane Ukrajiny sú výsledkom rozpadu ZSSR. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Stačí sa pozrieť na to, čo sa v súčasnosti deje medzi Ruskom a Ukrajinou, a čo sa deje na hraniciach niektorých ďalších krajín SNŠ (Spoločenstva nezávislých štátov). Toto všetko sú, samozrejme, výsledky rozpadu Sovietskeho zväzu," povedal Putin počas stretnutia so šéfmi spravodajských služieb bývalých krajín ZSSR.

17:42 Predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) odsúdil avizovanú ruskú anexiu štyroch oblastí Ukrajiny. Vyhlásil, že ide o bezprecedentný čin a ak by sme to schvaľovali, ohrozovali by sme aj našu územnú celistvosť. Avizoval aj pripravované spoločné stanovisko troch najvyšších ústavných činiteľov.

17:26 Stovky detí z východnej Ukrajiny uviazli v ruských letných táboroch na opačnej strane frontovej línie, ktorá sa posunula, keď začiatkom septembra ukrajinská protiofenzíva prinútila ruských vojakov v Charkovskej oblasti, aby sa stiahli. Agentúra AP, ktorá hovorila s 20 rodičmi a predstaviteľmi z Ruska i Ukrajiny, vo štvrtkovej správe približuje, že ruské okupačné rádio a noviny propagovali tieto detské tábory ako letnú pauzu od vojny pre ukrajinské deti, pričom ich ponúkali zadarmo.

17:16 Rusko zvažuje obnovenie inšpekcií v rámci dohody o kontrole jadrových zbraní, ktorú podpísalo so Spojenými štátmi. Vo štvrtok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

16:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zvolal na piatok zasadnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBO). Vo štvrtok to na sociálnej sieti Facebook oznámil jeho hovorca Serhij Nykyforov. TASR informuje na základe správy z agentúry DPA.

16:21 Rusko posiela brancov z anektovaného Krymu bojovať v Chersonskej oblasti. Rusko podľa ukrajinskej mimovládnej organizácie CrimeaSOS posiela novo zmobilizovaných krymských mužov do prvej línie v Chersonskej oblasti. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

15:52 Európska komisia (EK) pripúšťa zastropovanie cien plynu, ak sa jej nepodarí dosiahnuť dobré výsledky s dodávateľmi plynu, pričom Rusko už nie je považované za spoľahlivého partnera a je potrebné zastropovanie cien ruského plynu. Povedala to vo štvrtok eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová pred mimoriadnym piatkovým zasadnutím Rady EÚ pre energetiku. Informuje o tom spravodajca TASR.

14:49 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal vo štvrtok dekrét, ktorý umožňuje ruskej vláde zakázať niektorým nákladným autám pochádzajúcim zo západných krajín tranzit cez územie Ruskej federácie. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

13:59 Pápež František sa podľa vlastných vyjadrení podieľal na úsilí sprostredkovať výmenu zajatcov medzi Ukrajinou a Ruskom. Hovoril o tom počas stretnutia s jezuitmi na nedávnej návšteve Kazachstanu, napísal časopis La Civilta Cattolica. Informovala o tom agentúra DPA.

13:40 Budúce členstvo Fínska v Severoatlantickej aliancii (NATO) by z tejto severskej krajiny mohlo spraviť potenciálny cieľ operácií ruských spravodajských služieb. Moskva by sa týmto spôsobom tiež mohla snažiť získať tajné správy súvisiace s NATO. Vo štvrtok to uviedla Fínska bezpečnostná a spravodajská služba (SUPO). 

13:20 Vzhľadom na masový exodus Rusov, ktorí sa chcú vyhnúť mobilizácii, do susedného Kazachstanu, chcú ruské úrady bojaschopných mužov zachytávať už na hraniciach. V nasledujúcich dňoch bude na hraničnom priechode Karausek v Astrachánskej oblasti zriadené dočasné mobilizačné stredisko, informovala vo štvrtok agentúry TASS s odvolaním sa na oblastnú samosprávu.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymer Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu