Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Hrozba z Ruska desí aj Fínsko: Pre vojenské cvičenie uzatvorilo rušnú diaľnicu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JOUTSA - Fínsko uzavrelo od stredy na päť dní úsek jednej z najvyťaženejších diaľnic pre vojenské cvičenie. Fínske letectvo tam bude nacvičovať pristávanie a vzlety lietadiel.

Severská krajina má desiatky podobných záložných pristávacích dráh, ktoré boli navrhnuté pre prípad vojny. Dráha pri obci Joutsa v strednom Fínsku je súčasťou rušnej diaľnice, ktorá spája Helsinki so severnými časťami krajiny, a preto nebola použitá celé desaťročia. Napriek tomu fínske vzdušné sily diaľnicu vyčistili a pripravili na vojenské cvičenie za pár dní.

Cvičenia sa zúčastní približne 200 príslušníkov armády

Na manévroch sa zúčastní asi 200 príslušníkov armády, fínske stíhačky F/A-18 Hornet americkej výroby a staršie cvičné lietadlá Hawk Mk 51, uviedol veliteľ Akadémie fínskych vzdušných síl plukovník Vesa Mäntylä. "Verím, že povrch vozovky je v dobrom stave a môžeme na nej ľahko spustiť prevádzku za pár dní," povedal Mäntylä.

Sledujú to aj stovky ľudí

Pri diaľničnom úseku pri obci Joutsa sa v stredu zhromaždili stovky ľudí, aby sledovali nácvik pristávania lietadiel na dva kilometre dlhom úseku diaľnice. Jeho súčasťou je aj tankovanie paliva do stíhačiek so zapnutým motorom. Fínsko dokáže veľmi rýchlo rozptýliť svoje lietadlá po celej krajine, aby ich ochránilo pre útočníkom. Každý rok preto majú vzdušné sily vojenské cvičenia na cestách, ktoré v krízovej situácii slúžia ako pristávacie dráhy.

"Hrozba z Ruska alebo ruské operácie (na Ukrajine) s použitím striel s plochou dráhou letu a balistických rakiet dokazujú, že koncept rozptylových operácií je správny," povedal Mäntylä. Doteraz neutrálne Fínsko požiadalo po ruskej invázii na Ukrajinu o vstup do Severoatlantickej aliancie, pripomína Reuters.

Viac o téme: DiaľnicaStíhačkyVojenské cvičenieFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu