Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Erdogan podal žalobu za urážku a hanobenie na nemeckého poslanca

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici, File)

BERLÍN - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podal trestné oznámenie na podpredsedu nemeckého parlamentu Wolfganga Kubického za urážku a hanobenie. TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA.

Kubicki počas predvolebnej kampane v Dolnom Sasku označil Erdogana za "malého kanálového potkana", pripomína DPA. V mene Erdogana podal vo štvrtok trestné oznámenie právnik Mustafa Kaplan na pôde prokuratúry v meste Hildesheim. Vyjadrenie podpredsedu nemeckého parlamentu označil za "nezákonný útok na česť druhej osoby". Turecká diplomacia si v tejto súvislosti v utorok predvolala nemeckého veľvyslanca.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN
Zobraziť galériu (2)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer)

Kubicki pre DPA uviedol, že možný súdny spor ho neznepokojuje. Prirovnanie k potkanovi použil, keď sa snažil upozorniť na rastúci počet ilegálnych migrantov z Turecka po tzv. balkánskej trase do Nemecka. "Potkan je malé, milé a zároveň múdre a vynaliezavé stvorenie, ktoré sa tiež objavuje v rozprávkach pre deti," uviedol vtedy Kubicki. Ako príklad spomenul animovaný film Ratatouille.

Podpredsedu nemeckého parlamentu pripomenul, že Erdogan uzatvoril pre Turecko výhodnú dohodu, keď v roku 2015 súhlasil s obmedzením počtu migrantov vstupujúcich do Európskej únie. "No vlna migrantov na balkánskej trase (z Turecka) znova stúpa, čo predstavuje výzvu pre zahraničnú aj domácu politiku Nemecka," uviedol Kubicki.

Viac o téme: Poslanec NemeckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu