Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNY ONLINE Zelenskyj dúfa, že svet odsúdi referendá na Ukrajine: Ruské úrady rozdávajú povolávacie rozkazy aj v Záporoží a Chersone

Vojna na Ukrajine Zobraziť galériu (2)
Vojna na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

KYJEV - Obyvatelia Ruskom okupovaných území na Ukrajine ignorujú referendá organizované miestnymi samosprávami dosadenými Moskvou, uviedli v piatok ukrajinskí predstavitelia. Ako však zároveň pripustili, v niektorých prípadoch sú obyvatelia týchto oblastí nútení hlasovať. Informuje o tom americká televízia CNN. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

212. deň vojny na Ukrajine

212. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:26 Reportáž v ukrajinského Iziumu, kde našli v masových hroboch 400 tiel.

20:08 Európska únia musí brať vážne hrozby ruského prezidenta Vladimira Putina, že v rámci konfliktu na Ukrajine môže použiť i jadrové zbrane. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Podľa jeho slov táto vojna dosiahla "nebezpečný moment".

19:10 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v sobotu zmeny v trestnom zákonníku, ktoré sprísňujú postih za dobrovoľnú kapituláciu, dezerciu a odmietnutie bojovať. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

18:39 Volodymyr Zelenskyj posmrtne udelil titul hrdinovi Ukrajiny Serhijovi Sovymu, padlému vojakovi ozbrojených síl. Identifikovala ho fotografia z hrobu v Iziume.

16:36 Iránu je ľúto, že Ukrajina znížila úroveň ich vzájomných diplomatických vzťahov na základe správ, že Irán dodáva Rusku vojenské drony. Vyplýva to z vyhlásenia iránskeho ministerstva zahraničných vecí zverejneného v sobotu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

15:41 Rusko oznámilo v sobotu, že nahradilo najvyššie postaveného generála zodpovedného za logistiku armády Dmitrija Bulgakova. Rusko k tejto zmene pristúpilo po tom, čo tamojší prezident Vladimir Putin nariadil čiastočnú mobilizáciu, ktorá odhalila rozsiahle logistické nedostatky, píše agentúra AFP.

13:54 Účasť na referendách o pripojení k Rusku v ukrajinských oblastiach okupovaných ruskými silami dosiahla v piatok okolo 20 percent. Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na ruské médiá. Referendá o pripojení k Rusku začali v piatok v štyroch regiónoch na východe Ukrajiny, ktoré okupujú ruské sily - v samozvaných republikách Doneckej a Luhanskej a v okupovaných častiach Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.  Hlasovanie bude prebiehať päť dní až do utorka 27. septembra.

V Doneckej oblasti dosiahla účasť na referendách 23,6 percenta, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na tamojších proruských predstaviteľov. Vyše 20,5 percenta voličov hlasovalo v piatok v Záporožskej oblasti a v Chersonskej oblasti dosiahla účasť asi 15 percent, uvádza agentúra Interfax s odvolaním sa na tamojšie volebné úrady.

13:38 Poľsko neumožnilo po sprísnení obmedzení vstup do krajiny niekoľkým desiatkam Rusov. Pre agentúru PAP to v sobotu uviedla hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže Anna Michalská. Od pondelka do štvrtka bol zamietnutý vstup do krajiny 54 ruským občanom, spresnila Michalská. Podľa televízie TVN24 tiež poznamenala, že na hraniciach so susednou Kaliningradskou oblasťou vládol pokoj.

Pohraničná stráž po vyhlásení ruskej mobilizácie nezaznamenala žiadny nárast dopravy. Počas posledných dvoch rokov mali Rusi povolený vstup do Poľska len za výnimočných okolností. Od pondelka sa však obmedzenia voči ruským občanom cestujúcim za turizmom, kultúrou, športom a obchodom sprísnili.

12:37 Ruské úrady začali rozdávať povolávacie rozkazy aj mužom, "ktorí sa vzdali ukrajinského občianstva a získali pas Ruskej federácie", uvádza ukrajinské ministerstvo obrany. Informuje o tom denník The Guardian. "Príslušníci ruských okupačných síl naďalej páchajú nezákonné akcie proti civilnému obyvateľstvu a zapájajú sa do rabovania," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. "Schovajte sa pred ruskou mobilizáciou akokoľvek, ako viete. Vyhnite sa povolávacím rozkazom. Pokúste sa dostať na územie slobodnej Ukrajiny," cituje Zelenského agentúra Reuters. Zároveň vyzval tých, ktorí sa aj tak stanú súčasťou ruskej armády, aby "sabotovali" a "narúšali" jej činnosť a posúvali informácie ukrajinskej tajnej službe.

11:36 Ruské sily sa pravdepodobne pokúšajú zaútočiť na priehrady na Ukrajine s cieľom zaplaviť ukrajinské vojenské priechody. V pravidelnej správe o vojne na Ukrajine to v sobotu uviedlo britské ministerstvo obrany, píše denník The Guardian. Podľa britského rezortu obrany útoky "pravdepodobne nespôsobili výrazné narušenie ukrajinských operácií vzhľadom na vzdialenosť medzi poškodenými priehradami a bojovými oblasťami".

10:20 Hraničnými priechodmi prešlo v piatok na Slovensko 3252 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 151 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3087 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. "Z hľadiska príchodu a odchodu odídencov z Ukrajiny je situácia dlhodobejšie stabilná bez výrazných zmien," skonštatovala. Rezort vnútra podľa nej na dennej báze sleduje udalosti týkajúce sa vojny a jej dosahu na Slovensko.

06:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer v pravidelnom príhovore odsúdil "pseudoreferendá", ktoré proruské úrady organizujú na okupovaných ukrajinských územiach s cieľom pripojiť tieto oblasti k Rusku. Zelenskyj vyjadril nádej, že referendá odsúdi aj svet. Informácie priniesli tlačové agentúry AFP a Reuters.

"Svet bude na tieto pseudoreferendá reagovať podľa práva - jednoznačne ich odsúdi," povedal s dôverou Zelenskyj. "Tieto hlasovania nie sú len zločinmi proti medzinárodnému právu a ukrajinským zákonom, sú to zločiny proti určitým ľuďom, proti národu," uviedol ukrajinský prezident.

06:25 Predseda Európskej rady Charles Michel poukázal v piatok vo svojom prejave v New Yorku na to, že Bezpečnostná rada OSN umožňuje Rusku ďalej sa zúčastňovať na jej činnosti a rozhodovaní, hoci Moskva vedie na Ukrajine útočnú vojnu. Informoval o tom portál americkej televízie CNN.

"Keď stály člen Bezpečnostnej rady OSN začne nevyprovokovanú a neodôvodnenú vojnu, vojnu odsúdenú Valným zhromaždením OSN, vylúčenie takého člena z bezpečnostnej rady by malo byť automatické," povedal Michel vo svojom prejave na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Michel dodal, že Kremeľ sa snaží "zmobilizovať celý svet proti vymyslenému nepriateľovi". "Sme tu v Organizácii Spojených národov, v sídle, kde sa spoločne schádzajú národy sveta. A všetci vieme, že taký mohutný mnohostranný systém si vyžaduje vzájomnú dôveru... Použitie veta by malo byť výnimkou, ale stáva sa pravidlom," upozornil Michel.

Charles Michel
Zobraziť galériu (2)
Charles Michel  (Zdroj: SITA/Johanna Geron, Pool via AP)

06:15 Kyjev v piatok večer oznámil, že sa rozhodol podstatne znížiť počet iránskych diplomatov na Ukrajine, pretože Irán posiela jej nepriateľovi Rusku zbrane. Kyjev tiež odoberie akreditáciu iránskemu veľvyslancovi. Aktualizované informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že si v tejto veci "predvolalo dočasného chargé d'affaires Iránskej islamskej republiky na Ukrajine". Ministerstvo v oznámení napísalo, že predvolaného vyslanca upozornilo, že dodávky iránskych zbraní do Ruska "sú v priamom rozpore s neutralitou Iránu, s rešpektovaním suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny" a "sú nepriateľským činom, ktorý zasadil ťažkú ranu ukrajinsko-iránskym vzťahom".

06:09 Prezident USA Joe Biden v piatok varoval Rusko, že ak využije "podvodné" referendá na pripojenie ďalších ukrajinských území, nasledovať budú "rýchle a ťažké" straty pre ruskú ekonomiku. "Ruskom organizované referendá sú podvod - falošná zámienka pre pokus nasilu pripojiť časti Ukrajiny, čo bude do očí bijúce porušenie medzinárodného práva," uviedol Biden vo vyhlásení. "Budeme so svojimi spojencami a partnermi pracovať na tom, aby sme Rusku spôsobili ďalšie rýchle a ťažké ekonomické straty," dodal.

06:04 Spojené štáty sú pripravené spôsobiť Rusku ďalšie ekonomické straty, v spolupráci so spojencami USA, ak bude Moskva pokračovať v pripájaní ukrajinských území. V piatok to oznámil Biely dom, ktorý citovala tlačová agentúra Reuters. Moskva naplánovala v častiach východnej a juhovýchodnej Ukrajiny referendá o pripojení k Rusku. Washington ich označuje za podvodné a právne neúčinné a vníma ich ako krok Ruska k uchváteniu ďalšieho ukrajinského územia.

"Vieme, že tieto referendá budú zmanipulované," uviedla tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. Hlasovanie v referendách v samozvaných republikách Doneckej a Luhanskej a v častiach Záporožskej a Chersonskej oblasti sa začalo v piatok v ranných hodinách. Obyvatelia spomínaných oblastí sa do utorka budúceho týždňa môžu rozhodnúť, či sú za alebo proti pričleneniu k Ruskej federácii. Referendá neuznáva Ukrajina ani západné krajiny vrátane Európskej únie.

06:01 Kyjev v piatok večer oznámil, že sa rozhodol znížiť počet iránskych diplomatov na Ukrajine, pretože Irán posiela jej nepriateľovi Rusku zbrane. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. Ukrajina sa rozhodla "výrazne zmenšiť rady diplomatického personálu iránskeho veľvyslanectva v Kyjeve", uviedlo vo vyhlásení ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

V piatok predtým Kyjev oznámil, že pri ruskom útoku dronmi na južné prístavné mesto Odesa zahynul civilista a že ukrajinské sily zostrelili jeden dron iránskej výroby. "Irán takto koná proti zvrchovanosti a územnej celistvosti nášho štátu, ako aj proti životom a zdraviu ukrajinských občanov," napísal na sociálnej sieti Facebook Serhij Nykyforov, tlačový tajomník ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

USA varovali Rusko pred dôsledkami použitia jadrových zbraní

Spojené štáty už niekoľko mesiacov komunikujú s Moskvou prostredníctvom neverejných kanálov a varujú ju pred závažnými dôsledkami použitia jadrových zbraní. V piatok to uviedli nemenovaní americkí predstavitelia. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa rozhodla, že varovania o následkoch prípadného jadrového útoku ponechá zámerne neurčité. Urobila tak preto, aby sa Kremeľ obával potenciálnej reakcie Bieleho domu, uviedli nemenovaní predstavitelia.

Pokus Washingtonu o kroky, ktoré sú v oblasti jadrového zastrašovania známe ako "strategická nejednoznačnosť", prichádza v čase, keď Ruská federácia naďalej zintenzívňuje hrozby možného použitia jadrových zbraní. Podľa The Washington Post nie je známe, či Spojené štáty komunikovali s Kremľom odvtedy, čo ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu obyvateľstva.

Biden v stredu v reakcii na kroky Kremľa na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN uviedol, že "jadrovú vojnu nemožno vyhrať". Zároveň kritizoval Putina za "nezodpovedné hrozby" jadrovými zbraňami.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu