Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Útek z Ruska na VIDEu monitorujúci lety: Po mobilizácii zaplavili oblohu, Rusi sa rozpŕchli všetkými smermi

Rusi vo veľkom odlietajú z moskovského letiska. Zobraziť galériu (3)
Rusi vo veľkom odlietajú z moskovského letiska. (Zdroj: Flightradar24.com, Facebook/Zomri)

MOSKVA/PETROHRAD - To, čo spôsobili stredajšie správy o čiastočnej mobilizácii v Rusku, zrejme neočakával ani sám prezident Vladimir Putin, no je to neodškriepiteľná realita. Rusi totiž vykúpili všetky možné letenky na to, aby ich využili na okamžitý odchod z krajiny. Počet naplnených letov z moskovského a petrohradského letiska za posledný deň je neuveriteľný a kompetentní už dokonca zakázali dotknutým osobám kupovať ďalšie letenky. Téma sa už stala aj terčom satiry a vznikajú o nej mnohé vtipy.

archívne video

Putin mení taktiku boja na Ukrajine a v Rusku vyhlásil čiastočnú mobilizáciu (Zdroj: Profimedia.sk)

Počet letov už tradične mapuje cez radar portál Flightradar24.com, ktorý zanalyzoval jednotlivé lety s odletom z Moskvy a Petrohradu počas stredy. "Agentúra Associated Press uvádza, že medzinárodné lety s odletom z Ruska sa buď vypredali, alebo prudko vzrástli po tom, čo Putin oznámil mobilizáciu záložníkov," potvrdzuje slová agentúra Flightradar24. Tí zároveň zverejnili zrýchlené time-lapse video, ktoré na radare ukazuje množstvo zaplnených letov, ktoré vo veľkom opúšťajú Rusko.

 

Flights departing Moscow and St. Petersburg today. The Associated Press is reporting international flights departing...

Posted by Flightradar24.com on Wednesday, September 21, 2022

Ceny za jedinú letenku nie sú nízke

Lety spoločnosti Turkish Airlines smerujúce z Moskvy do miest ako Istanbul či Belehrad patria k tým, o ktoré je veľký záujem. Okolo polnoci z utorka na stredu bezpečnostný analytik Konrad Muzyka zdieľal screenshot zachytávajúci stredajší let do Istanbulu a jeho cenu 80.000 rubľov, čo je necelých 1200 libier (cca 1320 eur).

Snímka tiež ukazovala, že lety naplánované na tejto trase boli dostupné každý deň najmenej do budúceho utorka. V stredu okolo 08.45 h, po Putinovom televíznom prejave a oznámení čiastočnej mobilizácie, však už boli takéto lety naplánované na stredu vypredané a ceny ostatných raketovo stúpli. Len o pol hodiny neskôr spoločnosť Turkish Airlines na svojej internetovej stránke informovala, že lety do Istanbulu na štvrtok a piatok už tiež nie sú k dispozícii.

Alarmujúca situácia ako námet na vtipy 

Téma čiastočnej mobilizácie na sociálnych sieťach už spôsobila hotový boom a téma úteku Rusov z rodnej vlasti sa stala terčom rôznych internetových vtipkárov.

Útek z Ruska na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Zomri)

Útek z Ruska na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Zomri)

Viac o téme: RadarLetiskoLetenkyVtipyKonflikt MoskvaUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu