Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNY ONLINE V meste Izium našli masový hrob: Rusko musí niesť zodpovednosť, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinské mesto Izium. Zobraziť galériu (7)
Ukrajinské mesto Izium. (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Spojené štáty vo štvrtok zaviedli nové sankcie voči desiatkam jednotlivcov a spoločností, ktoré podporovali ruskú vojnu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a Reuters.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - Deň č. 204

Súhrn vojny na Ukrajine - Deň č. 204 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí

21:47 Belgicko oznámilo nový balík vojenskej pomoci Ukrajine za 12 miliónov eur. Uviedol to belgický minister obrany Ludivine Dedonder.

21:45 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v rozhovore pre Kyjev Independent povedala, že je len na Ukrajine, aby rozhodla, za akých podmienok sa vojna skončí. „Podmienky určuje Ukrajina. Je to vaše rozhodnutie,“ povedal Ursula von der Leyenová

21:36 Zabavenie celého Donbasu zostáva hlavným vojnovým cieľom Ruska. Ruský diktátor Vladimir Putin na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v Uzbekistane tvrdil, že ruská armáda napriek ukrajinskej protiofenzíve dobýva „viac a viac území“.

21:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa bude môcť prihovoriť k účastníkom zasadnutia Valného zhromaždenia OSN prostredníctvom videonahrávky. Príslušnú výnimku mu v piatok schválila väčšina členských štátov svetovej organizácie, informujú o tom agentúry DPA a AFP. Za uznesenie hlasovalo 101 zo 193 členských štátov OSN, sedem bolo proti a 19 sa zdržalo hlasovania. Osobná účasť Zelenského na všeobecnej rozprave VZ OSN budúci týždeň sa tak zdá čoraz menej pravdepodobná.

Výnimka platí len pre ukrajinského prezidenta. Umožňuje mu zaslať vopred nahratý videoprejav vzhľadom na okolnosti, ktoré nemôže ovplyvniť, teda prebiehajúcu vojnu v jeho krajine. Bielorusko neuspelo s pozmeňovacím návrhom, aby možnosť videopríhovoru dostali všetky krajiny.

20:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že na telách z masového pohrebiska v ukrajinskom Iziume boli nájdené dôkazy mučenia. Mesto prednedávnom dobyla späť ukrajinská armáda. Informujú o tom agentúry AP a AFP.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (7)
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

20:31 V ukrajinskej Charkovskej oblasti bolo počas ruskej okupácie mučených a zabitých vyše 1000 civilistov, povedal podľa portálu Interfax-Ukrajina ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. V oblasti sa po odchode ruských vojakov našlo 10 mučiarní, uviedol aj podľa ruskojazyčného webu BBC šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko.

20:25 Rusko bude ďalej pokračovať vo svojej ofenzíve na ukrajinskom Donbase nehľadiac na pokusy Kyjeva o protiútok, vyhlásil dnes podľa agentúry TASS ruský prezident Vladimir Putin, ktorý je v uzbeckom Samarkandu na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO). Pred novinármi ruský prezident tiež vyhlásil, že plán "špeciálnej vojenskej operácie", ako Moskva svoju inváziu označuje, zostáva rovnaký a nemení sa.

Viac o téme: BojeRuskoVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineVladmir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu