Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Srdcervúce scény z Ruska: Prví otcovia rodín odvedení do vojny

Odvedení sa lúčia so svojimi rodinami.
Odvedení sa lúčia so svojimi rodinami. (Zdroj: Twitter/Pjotr Sauer)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin splnil svoj sľub a dal odviesť prvých záložníkov pre vojnu na Ukrajine. Internetom už koluje prvé video, na ktorom sa otcovia v slzách lúčia so svojimi manželkami a deťmi. Medzitým v Rusku rastie hnev ľudu na Putina a jeho čiastočnú mobilizáciu.

Video pochádza z oblasti Jakutska na severovýchode Ruska. Zobrazuje, ako sa záložníci lúčia so svojimi príbuznými. Autobusy na ďalšiu cestu do ukrajinskej bojovej zóny sú už pripravené. Mnohí majú slzy v očiach.

Odvedených má byť 300 000 záložníkov s bojovými skúsenosťami

Putin v stredu nariadil čiastočnú mobilizáciu ozbrojených síl. Odvedených má byť 300-tisíc záložníkov vo veku od 27 do 60 rokov s bojovými skúsenosťami a špeciálnym vojenským výcvikom. Podľa ministra obrany Sergeja Šojgu je v Rusku 25 miliónov záložníkov. Hlavným cieľom čiastočnej mobilizácie je vyriešiť personálne problémy na fronte na Ukrajine.

Sú ruskí záložníci už celé mesiace neschopní bojovať?

Británia má však pochybnosti o schopnosti Ruska uskutočniť nariadenú čiastočnú mobilizáciu. „Rusko sa pravdepodobne bude musieť popasovať s logistickými a administratívnymi výzvami, a to už len pri zhromaždení 300 000 vojakov,“ uviedlo ministerstvo obrany v Londýne. Ruské vojenské vedenie sa pravdepodobne pokúsi zo záložníkov zriadiť nové jednotky. Títo však „pravdepodobne nie sú schopní bojovať už celé mesiace,“ uvádza sa v správe.

Viac o téme: MobilizáciaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu