Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Čínskym predstaviteľom povolili vstup do sály s rakvou Alžbety II.

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/Zhang Ling/Xinhua via AP)

LONDÝN/TCHAJ-PEJ – Britský parlament potvrdil, že čínskych predstaviteľov pozvú, aby sa zúčastnili na vzdávaní pocty zosnulej kráľovnej Alžbete II. pri jej rakve vo Westminsterskej sále. V noci na nedeľu o tom informovala stanica BBC, od ktorej TASR informácie prevzala.

Westminsterská sála je súčasťou sídla britského parlamentu, Westminsterského paláca. Do toho má zakázaný vstup čínsky veľvyslanec v Spojenom kráľovstve vzhľadom na sankcie, ktoré Peking zaviedol voči piatim členom Dolnej snemovne a dvoch členom Snemovne lordov.

Tento zákaz zostane v platnosti, no nebude rozšírený na ďalších čínskych predstaviteľov. Čínsky prezident Si Ťin-pching je na zozname hostí pondelkového štátneho pohrebu, podľa správ ho však zastúpi viceprezident Wang Čchi-šan. Podľa zvyklostí by mali byť na štátne pohreby pozvaní zástupcovia všetkých krajín, s ktorými Spojené kráľovstvo udržiava diplomatické vzťahy.

Medzi pozvanými je saudskoarabský korunný princ a faktický vláda Muhammad bin Salmán, čo vyvolalo veľké pobúrenie ľudskoprávnych skupín. Na pohreb Alžbety II. nepozvali Sýriu, Venezuelu, Afganistan, Mjanmarsko, Rusko ani Bielorusko. Irán, Severnú Kóreu a Nikaraguu požiadali o účasť len na úrovni vysokopostavených diplomatov.

Viac o téme: KráľovnáPohrebníctvoHostiaČínaAlžbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu