Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prezidentka Čaputová odletela do Londýna: Vzdala úctu britskej kráľovnej! Toto ju čaká nasledujúce dni

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

LONDÝN - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vzdala úctu zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. pri katafalku v historickej Westminsterskej sále v Londýne. Potvrdil to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Do Londýna prezidentka pricestovala v nedeľu popoludní.

Slovenská hlava štátu sa v nedeľu večer spolu s ďalšími pozvanými svetovými lídrami zúčastní na recepcii podávanej novým britským kráľom Karolom III. v Buckinghamskom paláci. Čaputová bude v pondelok (19. 9.) zastupovať Slovensko na štátnom pohrebe britskej kráľovnej.

Prezidentka Zuzana Čaputová odletela do Londýna: Vzdala úctu zosnulej Alžbete II. (Zdroj: IG/Zuzana Čaputová)

Štátny pohreb sa uskutoční zajtra

Obrad sa bude konať o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Ľudia v Spojenom kráľovstve dostanú deň voľna. Kráľovnú následne uložia na posledné miesto odpočinku v Kaplnke sv. Juraja na hrade Windsor.

Prezidentka Čaputová odletela do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Alžbeta II. zomrela 8. septembra vo veku 96 rokov

Na pozvanie britskej strany sa Čaputová zúčastní na pohrebe aj so svojím partnerom Jurajom Rizmanom. Na pohrebe sa očakáva množstvo hláv štátov a vlád z celého sveta vrátane niekoľkých európskych kráľovien a kráľov. Alžbeta II. zomrela vo štvrtok 8. septembra vo veku 96 rokov. Jej syn Charles sa stal automaticky novým kráľom, Karolom III.

Je veľmi dobré, že v podobe kráľa pribudne silný hlas k ochrane klímy, tvrdí Čaputová

Nový britský kráľ Karol III. je známy a spájaný s otázkou ochrany klímy. Prezidentka SR Zuzana Čaputová tak predpokladá, že bude pokračovať v šľapajach, v ktorých doposiaľ pôsobil. Uviedla to médiám pred odchodom na recepciu, ktorú organizuje Karol III. v Buckinghamskom paláci. Je pre ňu cťou reprezentovať Slovensko na tejto udalosti.

VIDEO Prezidentka Zuzana Čaputová vzdala úctu zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II.

Prezidentka Čaputová sa vo Westminsterskej sále v Londýne pri katafalku poklonila pamiatke kráľovnej Alžbety II. (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Ochrana klímy je v súčasnosti podľa Čaputovej vážna téma. "Je veľmi dobré, že aj v podobe kráľa pribudne tak silný hlas k tejto dôležitej téme," poznamenala. Hlava štátu priblížila, že Londýn je plný ľudí, ktorí čakajú na príležitosť pokloniť sa zosnulej kráľovnej Alžbete II. "Je tu zvláštna pietna slávnostná atmosféra. Záujem ľudí prísť sa symbolicky rozlúčiť s kráľovnou je obrovský," skonštatovala.

Viac o téme: úctaKráľovná Alžbeta II.Zuzana Čaputováúmrtie Alžbety II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu