Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Väzenie za nedodržanie vykurovacej teploty 19 stupňov Celzia?! Švajčiarsko sprísňuje nariadenia!

Šetriť na energiách sa dá
Šetriť na energiách sa dá (Zdroj: thinkstock.com)

ŠVAJČIARSKO - V dôsledku pretrvávajúcej vojny na Ukrajine sa Švajčiarsko uchýlilo k extrémnym nariadeniam. Chce potrestať každého, kto bude kúriť nad 19 stupňov. Ak sa obyvatelia nepodriadia nariadeniam, zvažujú vysokú pokutu a väzenie až na 3 roky.

Vychádzať chcú pritom z dennej pokuty, ktorá je vo výške takmer 30 eur, ako uviedol Markus Sporndli, hovorca federálneho ministerstva financií.

Maximálna pokuta by mohla dosiahnuť výšku 3070 eur. Nariadenia sa však týkajú nielen domácností, ale aj firiem. Tie, ktoré prekočia stanovené kvóty na plyn, môžu byť potrestané. Verejné budovy vyhrievané plynom musia dodržiavať tak isto maximálnu vykurovaciu teplotu 19 stupňov, pričom voda smie byť zohrievaná maximálne na 60 stupňov Celzia.

Richard Sulík bol zrejme na poslednej vláde: Matovič a Krajniak strašia ľudí! (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vyhrievanie bazénov a sáun nie je povolené a zakázané sú aj sálavé ohrievače. Nariadenia sú uvedené vo federálnom zákone, očakávajú však vlnu nesúhlasu a preto sa jednotlivé kantóny majú k opatreniam vyjadriť do 22. septembra.

Vysokopostavený policajný dôstojník Fredy Fassler, povedal, že si nevie predstaviť ako bude polícia chodiť od dverí k dverám a kontrolovať ľudí. Platiť by mali iba také nariadenia, ktoré je možné dodržiavať a predovšetkým aj kontrolovať. Navrhol namiesto nákladných trestných konaní primerané správne poplatky, ak ľudia budú úmyselne porušovať nariadenia.

 

Viac o téme: PlynZdražovanieEnergie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu