Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zima bude krutá a dlhá: Gazprom zverejnil VIDEO, ktoré má vystrašiť celú Európu

Gazprom zverejnil video európskych metropol bez prísunu energie.
Gazprom zverejnil video európskych metropol bez prísunu energie. (Zdroj: Twitter/NEXTA)

MOSKVA - Ruský plynárenský gigant Gazprom predpovedal vo svojom videu scenár pre Európu na najbližšiu zimu. Zábery ukazujú mestá bez života pod hustými mrakmi a snehom. Spoločnosť tak reaguje na súčasnú krízovú situáciu, ktorú by mal európsky kontinent pocítiť už o pár mesiacov.

Problém nastal po uzavretí plynovodu Nord Stream 1, ktorým sa do Európy prepraví takmer 60 miliárd kubických metrov plynu ročne. Ruská štátna spoločnosť Gazprom obvinila z uzavretia ropovodu nemecký Siemens Energy, ktorý údajne neopravil časť úseku, kde mal byť zaznamenaný únik z potrubia, uvádza britský Express. EÚ to ako možnú zámienku ihneď zatrhlo. Zástupca generálneho riaditeľa Gazpromu Vitalij Markelov v utorok povedal, že najväčší ruský plynovod do Európy neobnoví čerpanie, kým Siemens Energy neopraví chybné zariadenie. 

Európa tak v súčasnosti čelí najväčšej kríze dodávok plynu v histórii. Spoločnosť Siemens Energy so sídlom v nemeckom Mníchove v utorok uviedla, že nerozumie postupom zo strany Gazpromu s dodatkom, že únik oleja na stanici Potrovaya nie je dôvodom na zastavenie dodávok plynu. "Problémy, ktoré hlási Gazprom nepredstavujú žiadny dôvod na zastavenie toku energií. Takéto úniky bežne neovplyvňujú prevádzku celej turbíny. Utesnenie môže byť opravené priamo na mieste," dodala spoločnosť.

Možný scenár pre Európu? 

Kremeľ vidí za energetickou krízou sankcie, ktoré Západ uvalil na Rusko za Putinovu "špeciálnu vojenská operáciu" na Ukrajine. Európski lídri tvrdia, že Moskva využíva energiu na vydieranie EÚ. Západ spustil podľa Ukrajiny energetickú krízu uvalením najprísnejších sankcií v modernej histórii, čo je krok, ktorý Putin považuje za vyhlásenie ekonomickej vojny. Spoločnosť Gazprom cez zverejnené video priblížila, čo by malo za následok nevyriešenie tejto krízy. Bez prísunu energií by nás čakala krutá zima.

Nord Stream, ktorý bol kedysi považovaný za symbol spolupráce medzi jednou z najväčších energetických mocností sveta a štvrtou najväčšou svetovou ekonomikou, sa stal predmetom obviňovania medzi Berlínom a Moskvou. Európski politici tvrdia, že Putin využíva svoj vplyv, ako šéf jednej z najväčších svetových energetických veľmocí, na podnecovanie nezhôd v Európe kvôli konfliktu na Ukrajine. Politici EÚ odmietajú vysvetlenia Gazpromu o problémoch s turbínami ako zámienku.

Cenový strop nemusí pomôcť

Kremeľ tiež varoval, že Rusko prijme odvetné opatrenia za návrh G7 uvaliť cenový strop na ruskú ropu, čo je krok, ktorý pravdepodobne Moskvu nepoškodí, pokiaľ ho nebudú nasledovať Čína a India. Ruský minister energetiky Nikolaj Šulginov v utorok vo Vladivostoku povedal, že Rusko zareaguje na cenový strop prepravou väčšieho množstva ropy do Ázie. Povedal, že Rusko a jeho partneri zvažujú zriadenie poisťovne, ktorá by uľahčila obchod s ropou.

Viac o téme: EnergieKrízaRuskoEurópaSiemensGazprom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu