Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odchod z funkcie ohlásila britská ministerka vnútra Priti Patelová: Vládu opúšťa aj Dominic Raab

Britská ministerka vnútra Priti Patelová Zobraziť galériu (2)
Britská ministerka vnútra Priti Patelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham, Pool, File)

LONDÝN - Britská ministerka vnútra Priti Patelová v pondelok ohlásila, že v utorok, keď bude na post novej premiérky Spojeného kráľovstva oficiálne vymenovaná Liz Trussová, odstúpi zo svojej funkcie. Informuje o tom spravodajská stanica BBC, podľa ktorej odchod z ministerskej funkcie svojim spolupracovníkov avizovala aj šéfka rezortu kultúry Nadine Dorriesová.

Patelová v liste adresovanom odchádzajúcemu predsedovi britskej vlády Borisovi Johnsonovi, ktorý zverejnila na sociálnej sieti Twitter, napísala, že pozícia šéfky rezort vnútra, ktorú zastávala od roku 2019, bola "poctou môjho života". BBC píše, že sa očakávalo, že Trussová v utorok, keď ju kráľovná Alžbeta II. oficiálne vymenuje za premiérku Spojeného kráľovstva a ohlási členov svojej novej vlády, Patelovú z funkcie odvolá. Tá však zdôraznila, že z vlády odchádza z vlastného rozhodnutia. Dodala, že bude pokračovať vo verejnej službe pre krajinu a bude pôsobiť ako poslankyňa za volebný obvod Witham.

Patelová v liste Johnsonovi ocenila, že dosiahol brexit a uviedla, že spoločne boli "neúnavní" čo sa týka snahy o zakročenie voči pašerákom ľudí. Dodala, že je nesmierne dôležité, že Trussová podporuje "všetky aspekty" politík, ktoré zaviedla voči nelegálnej migrácii.

Magazín Der Spiegel pripomína, že Patelová sa spája s niekoľkými spornými reformami z čias Johnsonovej vlády. Ide napríklad o dohodu s rwandskou vládou z apríla, podľa ktorej má táto africká krajina prijímať späť neúspešných žiadateľov o azyl v Spojenom kráľovstve. Rwanda za to od Londýna dostala príspevok dosahujúci v prepočte zhruba 144 miliónov eur plus ďalšie platby v závislosti od počtu deportovaných. Zámerom dohody je odradiť migrantov, aby nepodnikali riskantnú plavbu do Británie na malých člnoch cez Lamanšský prieliv.

Priti Patelová
Zobraziť galériu (2)
Priti Patelová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Muhizi Olivier, File)

Poslanec Konzervatívnej strany pre agentúru Reuters uviedol, že Patelovú na pozícii ministerky vnútra zrejme nahradí súčasná generálna prokurátorka Suella Bravermanová. Ministerka kultúry Dorriesová, ktorá je pevnou podporovateľkou Trussovej, podľa denníka Daily Mail dostala ponuku zotrvať vo svojom kresle, čo však odmietla s tým, že sa chce vrátiť k písaniu kníh.

Vládu opúšťa Dominic Raab a ďalší Sunakovi spojenci

Britskú vládu opúšťa vicepremiér a minister spravodlivosti Dominic Raab, minister zdravotníctva Steve Barclay aj minister dopravy Grant Shapps. Všetci traja podporovali v straníckom hlasovaní o post lídra Konzervatívnej strany Rishiho Sunaka, ktorého napokon porazila Liz Trussová. Informuje o tom televízia Sky News.

Trussová, ktorá v utorok dostala poverenie zostaviť vládu od kráľovnej Alžbety II. v jej škótskom sídle Balmoral a neskôr vystúpila so svojím prvým premiérskym prejavom pred úradom na Downing Street 10, sa v týchto chvíľach podľa Sky News nachádza vo svojej parlamentnej kancelárii, kde premiéri zvyknú odvolávať členov vlády. Nových členov vlády podľa obyčaje vymenovávajú v úrade na Downing Street.

Lord Gavin Barwell, ktorý pôsobil ako vedúci kancelárie bývalej premiérky Theresy Mayovej, vyjadril pre Sky News obavy, že Trussová do nového kabinetu vymenuje iba svojich spojencov, a nie tých najlepších odborníkov, čo taktiež neprospeje jednote v strane.

Viac o téme: OdstúpenieMinisterkaPriti Patelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu