Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obrovský problém na českom rezorte diplomacie: Roky si tam chovali ruského špióna, ktorý vynášal informácie!

Minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov. Zobraziť galériu (3)
Minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov. (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

PRAHA - Českú vládu zasiahlo na rezorte diplomacie zásadné politické zemetrasenie. Popri napätí na Ukrajine sa totiž ukazuje, že na českom ministerstve zahraničných vecí dlhú dobu pôsobil človek, ktorý bol tŕňom v päte zahraničných vzťahov počas prebiehajúcej ruskej agresie na Ukrajine. Išlo vraj o vysoko prevereného zamestnanca, ktorý mal aj bezpečnostné osvedčenie na najvyšší stupeň prísne tajné. Na ministerstve dokonca pôsobil už od 90. rokov!

archívne video

Korupčná MEGAKAUZA u susedov: Padla hlava českého ministra školstva! Fiala čaká na meno následníka (Zdroj: Council of the EU)

Informáciu o nepohodlnom človeku na rezorte diplomacie v Česku priniesol tamojší Deník N"Môžem potvrdiť, že som rozhodol o prijatí takých krokov, vďaka ktorým na ministerstve už nepôsobí zamestnanec, ktorý spolupracoval s cudzou mocou. Ďalšie informácie nebudem z bezpečnostných dôvodov komentovať," uviedol minister Ján Lipavský (Piráti).

Minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský
Zobraziť galériu (3)
Minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský  (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Fiala hovorí o dôkaze, že zložky pracujú ako majú

"Som o celej veci informovaný a oceňujem prácu tajných služieb, v tomto prípade Bezpečnostnej informačnej služby BIS. Je to dôkaz toho, že bezpečnostné zložky pracujú kvalitne a v prospech českých občanov," povedal premiér Petr Fiala (ODS).

Petr Fiala
Zobraziť galériu (3)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

Ženy a peniaze

Odhalenie potvrdila aj samotná BIS. "Na ministerstve zahraničia boli z našej strany zmapované aktivity jedného z jeho zamestnancov vo vzťahu k ruskej spravodajskej službe," povedal deník N hovorca BIS Ladislav Šticha. BIS vraj najprv zistila, že Služba vonkajšej rozviedky (SVR) má na českom ministerstve zahraničia zdroj citlivých informácií. Nasledovala aj identifikácia a daného človeka sledovali. "Ruská rozviedka využila jeho slabosť pre ženy a peniaze," pokračuje denník v citovaní jedného zo svojich diplomatických zdrojov.

Na ministerstve tento človek podľa všetkého pracoval už od 90. rokov a vedľa centrály v Prahe pôsobil aj na českých ambasádach, a to dokonca aj v jednej z afrických krajín.

Naštvaný diplomat

Informácia otriasla aj českými zamestnancami v oblasti diplomacie. Diplomat Michael Žantovský (ODA) neskrýval svoj hnev na Twitteri. "Nášho kolegu, ktorý roky donášal informácie ruskej tajnej službe, vraj nejde trestne stíhať. V tom prípade je zákon o utajovaných skutočnostiach a § 316 tr. zák. vyzvedačstvo, úplne k ničomu. Nikto, kto za pár rubľov zradí vlasť, sa potom nemá čoho obávať. To myslíme vážne?" pýta sa rečnícky Žantovský.

Viac o téme: ČeskoŠpiónMinisterstvo zahraničných vecíRuskoSpolupráce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu