Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUÁLNE Novou britskou premiérkou je Liz Trussová: Strapatého nahradila blondínka

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Frank Augstein)

LONDÝN - Novou líderkou britskej Konzervatívnej strany sa stala súčasná ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Zároveň bude aj premiérkou Spojeného kráľovstva. Výsledky hlasovania v pondelok oficiálne oznámil šéf parlamentného výboru Konzervatívnej strany Graham Brady. Informuje o tom webová stanica BBC.

Trussovú v utorok oficiálne vymenuje do funkcie premiérky britská kráľovná Alžbeta II. Zároveň prijme aj dosluhujúceho premiéra Borisa Johnsona, ktorý tým oficiálne ukončí svoje pôsobenie vo funkcii. Nová líderka konzervatívcov v prejave po zverejnení výsledkov hlasovania sľúbila, že naplní svoje volebné sľuby. Plánuje znížiť dane a zaistiť hospodársky rast krajiny.

Na vnútrostraníckom hlasovaní konzervatívcov sa zúčastnilo 82,6 percenta z viac než 160.000 členov strany. Trussová získala 81.326 hlasov. Jej protikandidáta, bývalého ministra financií Rishiho Sunaka, podporilo 60.399 konzervatívcov.

AKTUÁLNE Novou britskou premiérkou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Alberto Pezzali)

Trussová na poste lídra stravy nahradí Johnsona, ktorý do úradu nastúpil v roku 2019. Začiatkom júla oznámil rezignáciu po sérii škandálov a demisií vládnych činiteľov. Následne sa začal proces výberu jeho nástupcu, do ktorého sa prihlásilo osem kandidátov.

AKTUÁLNE Novou britskou premiérkou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Frank Augstein)

Do posledného rozhodujúceho kola postúpili Sunak a Trussová. Toto hlasovanie členov Konzervatívnej strany sa skončilo v piatok 2. septembra. Trussová je členkou britského vládneho kabinetu od roku 2012, pripomenula stanica BBC. Pôsobila na viacerých ministerstvách vrátane školstva, financií, spravodlivosti či medzinárodného obchodu. Ministerkou zahraničných vecí je od septembra minulého roka, keď nahradila Dominica Raaba.

AKTUÁLNE Novou britskou premiérkou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Frank Augstein)

Labourista Starmer gratuloval Trussovej

Predseda britskej opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer v pondelok zagratuloval Liz Trussovej k zvoleniu za novú líderku Konzervatívnej strany. Zároveň sa však kriticky vyjadril k vláde konzervatívcov. Informovala o tom webová stanica BBC. Británii podľa Starmera prinieslo 12-ročné vládnutie konzervatívcov "nízke mzdy, vysoké ceny" a krízu v oblasti životných nákladov. "Len Labouristická strana dokáže priniesť čerstvý štart, ktorý naša krajina potrebuje," dodal.

Scholz sa teší na spoluprácu

Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok prostredníctvom sociálnej siete Twitter zagratuloval šéfke britskej diplomacie Liz Trussovej k zvoleniu za predsedníčku Konzervatívnej strany a vyhlásil, že sa teší na vzájomnú spoluprácu. Trussová sa stane aj britskou premiérkou - do funkcie ju v utorok oficiálne vymenuje britská kráľovná Alžbeta II. "Teším sa na našu spoluprácu v týchto náročných časoch. Spojené kráľovstvo a Nemecko budú naďalej úzko spolupracovať - ako partneri a priatelia," uviedol Scholz na Twitteri.

Podporu Trussovej vyjadril aj Johnson

Odchádzajúci britský premiér Boris Johnson v pondelok vyjadril podporu svojej nástupkyni Liz Trussovej a členov svojej Konzervatívnej strany vyzval, aby sa za ňu takisto postavili. Informovala o tom agentúra AFP. Johnson podľa svojich slov podporuje Trussovej plán na boj s rastúcimi životnými výdavkami obyvateľov Británie i úsilie zmierniť nerovnosti v spoločnosti. "Teraz je čas, aby sa za ňu na 100 percent postavili všetci konzervatívci," uviedol na Twitteri.

Šéfka EK vyzvala Trussovú na rešpektovanie brexitových dohôd

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v pondelok zagratulovala novozvolenej líderke britskej Konzervatívnej strany a budúcej premiérke Liz Trussovej. Zároveň zdôraznila, že Londýn a Brusel musia spolupracovať v súlade s platnými dohodami týkajúcimi sa brexitu, informovala agentúra AFP. Trussová doteraz pôsobila vo funkcii britskej ministerky zahraničných vecí. Avizovala, že ako premiérka sa bude snažiť schváliť navrhované legislatívne predpisy Spojeného kráľovstva, ktoré by zrušili časť dohody o brexite medzi Britániou a Európskou úniou.

"Európska únia a Spojené kráľovstvo sú partneri. Spoločne čelíme mnohým výzvam – od klimatickej zmeny až po ruskú inváziu na Ukrajinu," napísala Von der Leyenová v príspevku na Twitteri. Dodala, že sa teší na "konštruktívny vzťah, ktorý bude plne rešpektovať spoločné dohody", čím odkázala na tzv. severoírsky protokol. Protokol o Írsku a Severnom Írsku je súčasťou dohody, v rámci ktorej Británia vystúpila z EÚ. V súlade s týmto dodatkom Severné Írsko naďalej podlieha súboru pravidiel EÚ o colnej únii a jednotnom trhu, čo by malo zabrániť obnoveniu tzv. tvrdej hranice medzi Severným Írskom a Írskom, ktoré je členskou krajinou EÚ. Tento protokol schválil a podpísal i Trussovej predchodca, dosluhujúci premiér Boris Johnson.

Niektorí kritici sa však domnievajú, že severoírsky protokol oslabuje prepojenie Severného Írska na Britániu. Trussová pritom podporuje zmenu britskej legislatívy, ktorou by Británia od tejto časti dohody jednostranne odstúpila. Brusel už začal proti Británii podnikať právne kroky pre údajné nerešpektovanie brexitovej dohody a upozornil, že zrušenie severoírskeho protokolu celú túto dohodu mohlo "potopiť".  

Viac o téme: LíderkaBritániaKonzervatívna stranaLiz Trussová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu