Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odchádzajúci britský premiér Johnson sa poďakoval: Konzervatívcov vyzval, aby podporili Trussovú

Boris Johnson Zobraziť galériu (4)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Odchádzajúci britský premiér Boris Johnson sa v utorok poďakoval za podporu a vyzval konzervatívcov, aby podporili jeho nástupkyňu Liz Trussovú. Konzervatívna vláda podľa jeho slov krajinu dostane z krízy. TASR správu prevzala z webových stránok staníc BBC a Sky News.

Johnson v rozlúčkovom prejave povedal, že jeho vláde sa podarilo dokončiť brexit - odchod Spojeného kráľovstva z EÚ -, Británia pod jeho vedením v decembri 2020 ako prvá začala s očkovaním proti covidu a tento rok zabezpečila dodávky zbraní na Ukrajinu. Pripomenul tiež úspechy konzervatívcov pri znižovaní kriminality, budovaní nových nemocníc, vo vzdelávaní, rozvoji infraštruktúry, či využívaní veternej energie.

Odchádzajúci britský premiér Johnson
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Britské hospodárstvo a rodiny zažívajú náročné obdobie, povedal Johnson. "Verím, že Liz Trussová a konzervatívna vláda urobí všetko, čo je v našich silách, aby ľudí dostala z tejto krízy. Táto krajina to vydrží a zvíťazíme," povedal. Ruský prezident Vladimir Putin si podľa neho robí zbytočné "ilúzie", ak si myslí, že vydieraním a zastrašovaním Britov v spojitosti s energetickou krízou môže uspieť. O svojej budúcnosti Johnson povedal, že "je jednou z pomocných rakiet, ktorá splnila svoju funkciu a teraz sa zľahka vráti do atmosféry a so šplechnutím zmizne v nejakom vzdialenom a neznámom kúte Tichomoria."

Odchádzajúci britský premiér Johnson
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

"Vraciam sa k svojmu pluhu ako Cincinnatus a tejto vláde neponúkam nič, len čo najvrúcnejšiu podporu," povedal odchádzajúci premiér. Lucius Quinctius Cincinnatus bol rímsky šľachtic, ktorého v piatom storočí pred Kristom dvakrát povolali do funkcie diktátora aby porazil nepriateľov Ríma. Johnson sa v závere svojho prejavu poďakoval členom vlády, obyvateľom Británie i každému, kto pomáhal jeho rodine, vrátane svojho psa Dilyna a kocúra Larryho na Downing Street.

Odchádzajúci britský premiér Johnson
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Johnson sa po prejave v spoločnosti manželky Carrie vydal na cestu na zámok Balmoral v Škótsku, kde britskej kráľovnej Alžbete II. oficiálne odovzdá rezignáciu. Kráľovná potom poverí zostavením vlády novú premiérku Liz Trussovú. Balmoral je od Londýna vzdialený približne 830 kilometrov.

Viac o téme: PremiérBritániaBoris JohnsonLiz Trussová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu