Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Británia schválila bivalentnú vakcínu zameranú aj proti omikronu od Pfizeru

Očkovanie vakcínou Pfizer
Očkovanie vakcínou Pfizer (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

LONDÝN - Britská agentúra pre reguláciu liečiv a zdravotníckych výrobkov (MHRA) schválila v sobotu posilňujúcu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNTech namierenú nielen proti pôvodnému vírusu, ale aj proti variantu omikron. Očkovať ňou bude možné ľudí vo veku 12 a viac rokov, informuje agentúra Reuters.

MHRA už predtým 15. augusta, ako vôbec prvá krajina na svete, schválila obdobnú vakcínu od spoločnosti Moderna. Odobrenie vakcíny od Pfizer/BioNTech odôvodnila tým, že k takémuto rozhodnutiu dospela na základe výsledkov klinickej štúdie tejto tzv. bivalentnej vakcíny. Tie preukázali, že vakcína je bezpečná a účinná, pričom vyvoláva silnú imunitnú odpoveď proti pôvodnému vírusu, ale taktiež aj proti variantu omikron.

Britská vláda plánuje začať očkovanie s najnovšími vakcínami od Pfizeru aj Moderny už v nadchádzajúcich týždňoch, uvádza agentúra AP. V prvej fáze ich pritom chce ponúknuť ľuďom vo veku 50 a viac rokov, ako aj zdravotníkom a ďalším ohrozeným skupinám obyvateľstva. Britská Národná zdravotná služba (NHS) totiž v nadchádzajúcej zime očakáva prudký nárast prípadov infekcie.

Predchádzajúce vakcíny sa zameriavali len na pôvodný kmeň vírusu, napriek skutočnosti, že už sa šírili jeho rôzne mutácie. Nové tzv. bivalentné vakcíny sú z polovice tvorené pôvodnou očkovacou látkou a z druhej polovice novou látkou zameranou variant omikron.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusPfizerOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu