Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Bojovali so suchom, teraz riešia nové problémy: Umelý dážď v Číne priniesol extrémne povodne! Evakuovali státisíce

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jason O'Brien/AAP Image via AP)

PEKING - Chceli privodiť zrážky a obmedziť sucho, teraz sa trápia s ďalším extrémom. Reč je o čínskych provinciách, v ktorých sa vlády rozhodli pre chemické osievanie oblakov. Sucho síce porazili, no po novom riešia mohutné záplavy, ktoré trápia provincie pre nekončiace lejaky.

Dlhé týždne trápilo Čínu a jej provincie ničivé sucho, ktoré ohrozovalo úrodu, rieky a vodné toky vysychali a vyzeralo to tak, že tento stav bude pokračovať aj naďalej. Vládni predstavitelia sa preto rozhodli zasiahnuť do priordzeného procesu počasia a chemicky sa snažili vyvolať dážď osievaním oblakov. Ide o proces, kedy sa do vzduchu vystrelia rakety s jodidom strieborným, prípadne túto zlúčeninu do neba vypúšťajú lietadlá. Ide o overenú techniku, ktorú využívajú mnohé štáty, no často je zneužívaná dezinfoscénou a šíria ju rôzni konšpirátori.  

Číne sa týmto spôsobom podarilo sucho zastaviť a nad najohrozenejšie provincie, ako napríklad S'-čchuan na juhozápade krajiny, kde osievanie prebehlo v desiatkách kôl. A aj keď vytúžené zrážky napokon prišli, Čína po suchu musí bojovať s ďalším problémom, a tým sú extrémne záplavy. Informuje o tom portál imeteo.sk. Údajne totiž juhozápad Číny zápasí s výdatnými zrážkami, ktorých na niektorých miestach padlo až 188 milimetrov, uvádza štátna televízia CCTV. Lejaky začali naberať na sile v nedeľu a trvali až do utorka. Úrady preto vyhlásili výstrahy pred povodňami a z najrizikovejších miest evakuovali dovedna viac ako 119-tisíc ľudí. 

Viac o téme: ČínaBoj so suchomOsievanie oblakovSucho v ČineProblémy s povodňamiExtrémne povodne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu