Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Priznali sa: Čína schválne zasahuje do počasia! Chemicky ovplyvňuje zrážky, aby zmiernila sucho

(Zdroj: TASR / Branislav Račko)

PEKING - Proti neúprosnému suchu, ktoré už dlhšie zúri v Čine, sa rozhodli kompetentní riešiť svojským spôsobom. Chemicky sa totiž snažia vyvolať zrážky, aby zasiahla do prirodzeného chodu počasia a zmiernili tak škody, ktoré sucho spôsobilo .

Situácia v Čine je aktuálne veľmi napätá, a to kvôli extrémnemu počasiu. Už 63 dní sa krajina pasuje s vysokými teplotami, ktoré spôsobujú problémy. Majú tam totiž extrémne sucho, ktoré sa zrejme, podľa predpovedí, nepodarí najbližšie obdobie zmierniť. Kompetentní v Číne sa preto rozhodli, že sa pokúsia počasie ovplyvniť. Podľa portálu China Daily totiž chcú chemicku privodiť zrážky. 

Konkrétne ide o tzv. osievanie oblakov, ktoré čínska provincia Anhui využila počas pondelka a utorka celkovo 48-krát. Prakticky sa počas tejto operácie do mrakov odpália soľné svetlice, ktoré by mali vyvolať zrážky. Podľa miestnych meteorológov mala operácia výsledky - intenzita zrážok bola v mestách a obciach rôzna. 

Medzi najpoužívanejšie látky osievania oblakov patrí jodid strieborný, jodid draselný a suchý ľad či použitý tekutý propán. Keď sa tieto látky dostanú do ovzdušia, okolo kryštalickej látky sa začne zhromažďovať voda, čím sa pravdepodobnosť zrážok zvýši. Operácia sa dá vykonať dvomi spôsobmi - a to buď sa zo zeme vystrelia do neba svetlice s látkami, alebo ich na oblaky rozpráši lietadlo. Napríklad, druhú možnosť využila čínska vláda v mestách Shiyan a Xiangyang. 

Mimoriadne kontroverzná téma

Nie je to ani zďaleka jediný prípad, kedy sa Čína upravovala počasie, píše portál imeteo.sk. Minulý rok Peking však technológiu použil a úplný opak, ako v súčasnosti - a to, aby na oslavy storočnice čínskych komunistov boli požehnané modrou oblohou a slnkom. Rovnako osievanie oblakov vužili aj v roku 2008 pri letných olympijských hrách, aby ich nepokazil dážď. Osievanie oblakov je však vo svete mimoriadne kontroverzná téma, ktorá sa však využíva už dlhé roky. Častokrát je zneužívaná na rôzne konšpiračné teórie. Podľa odborníkov však táto technológia dopad na životné prostredie nemá. 

Viac o téme: ČinaOsievanie oblakovKontroverzná témaChemické ovplyvňovanie zrážok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu