Štvrtok6. jún 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Filipíny vinia Čínu, že stavia umelý ostrov pri útese v spornom Juhočínskom mori

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

MANILA - Filipíny obvinili Čínu, že stavia umelý ostrov pri útese Sabina Shoal v Juhočínskom mori, ktoré si Peking z veľkej časti nárokuje. Filipínska pobrežná stráž oznámila, že do oblasti už minulý mesiac poslala svoje plavidlo, aby zabezpečila, že Číňania nebudú v aktivitách okolo útesu pokračovať. Čínske ministerstvo zahraničných vecí dnes vyzvalo Manilu, aby sa zdržala nezodpovedných vyjadrení.

Filipínska pobrežná stráž oznámila, že pri útese objavila hromady mŕtvych rozdrvených koralov, ktoré boli navŕšené na piesočtine v oblasti Sabina Shoal, čím sa zmenila ich veľkosť a výška. "Filipíny musia zamedziť Číne v zabránení útesu Sabina Shoal. Pobrežná stráž je odhodlaná udržiavať svoju prítomnosť pri útese," povedal podľa agentúry Reuters na dnešnej tlačovej konferencii hovorca stráže Jay Tarriela.

archívne video

Záplavy na Filipínach

Útes nazývaný Filipínami Escoda Shoal sa podľa Reuters nachádza vo filipínskej výlučnej ekonomickej zóne. Je miestom stretávania plavidiel, ktoré zásobujú filipínskych vojakov na výsadkovej lodi, ktorá slúži ako základňa pre členov filipínskeho námorníctva na presadzovanie územných nárokov Filipín. Filipíny loď nechali pred niekoľkými desiatkami rokov úmyselne uviaznuť na plytčine blízko ostrovčeka Second Thomas Shoal. V oblasti v poslednom čase dochádza k častým stretom medzi Filipínami a Čínou.

Peking už skôr pristaval umelé ostrovy aj k iným útesom v Juhočínskom mori. Na ostrovoch potom vybudoval letiskové dráhy a ďalšie zariadenia, ktoré môžu slúžiť civilným, ale aj vojenským účelom. Stály arbitrážny súd v Haagu v roku 2016 rozhodol, že veľká časť nárokov, ktoré Čína vznáša na Juhočínske more, je neopodstatnená. Peking však rozhodnutie odmieta uznať a dodržiavať. "Čína má nepopierateľnú zvrchovanosť nad ostrovmi v Juhočínskom mori a priľahlými vodami," napísalo čínske veľvyslanectvo v Manile v nedeľu vo vyhlásení.

Čína si nárokuje prakticky celé Juhočínske more, vrátane častí, na ktoré zároveň vznášajú nárok Filipíny, Vietnam, Indonézia, Malajzia a Brunej. Toto more je bohatým loviskom rýb, zrejme skrýva aj rozsiahle zásoby ropy a zemného plynu a vedú tam významné námorné trasy.

Viac o téme: StavbaUmelý ostrovObvinenie ČínaFilipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu