Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stoosemdesiaty ôsmy (30. august 2022)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

KYJEV - Ukrajinská armáda spustila protiútok v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Ruská armáda oznámila, že zmarila tieto útoky a spôsobila ukrajinským silám "ťažké straty". Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

187. deň vojny na Ukrajine

187. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

19:55 Kirill Stremousov, zástupca šéfa Ruskom dosadenej samosprávy v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, zrejme utiekol do Ruska. Vyplýva to z analýzy jeho videa o situácii v tomto ukrajinskom regióne, ktoré v utorok zverejnil na sociálnej sieti Telegram. Informujú o tom denník The Guardian a televízia Sky News. Správy o možnom úteku Stremousova prichádzajú deň po tom, čo Kyjev spustil podľa ukrajinských médií protiútok v Chersonskej oblasti.

19:13 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok v Kyjeve stretol s tímom inšpektorov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorý má v pláne tento týždeň navštíviť Ruskom obsadenú Záporožskú atómovú elektráreň. Informovala o tom agentúra AFP. "Chceme, aby misia MAAE... dorazila do elektrárne a urobila všetko, čo je v jej silách, aby sme sa vyhli nebezpečenstvu jadrovej katastrofy," povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom jeho úradom.

18:48 Ukrajina úspešne využíva atrapy vyspelých odpaľovacích systémov, aby oklamala ruské jednotky. Tie pri ničení nezmyselných cieľov zbytočne plytvajú drahými raketami dlhého doletu. TASR o tom informuje na základe správy denníka Washington Post. Drevené atrapy mobilného raketového systému HIMARS sú podľa ukrajinských predstaviteľov natoľko dokonalé, že kamery ruských dronov ich pri pohľade z väčšej diaľky nedokážu rozlíšiť od skutočných.

18:38 Krajiny Európskej únie začnú s prípravami na vytvorenie výcvikovej misie pre ukrajinských vojakov. Zhodli sa na tom ministri obrany členských štátov, oznámil v utorok po rokovaniach v Prahe šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Slovenský minister Jaroslav Naď  návrh privítal s tým, že SR je pripravená pre výcvik ukrajinských vojakov poskytnúť svoje územie.

18:30 Vatikán bránil v utorok minulotýždňové vyjadrenia pápeža Františka o vojne na Ukrajine, ktoré kritizovali Kyjev. Zároveň vôbec prvýkrát označil Rusko za iniciátora vojny na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

"Čo sa týka rozsiahlej vojny na Ukrajine, ktorú iniciovala Ruská federácia, zásahy Svätého otca Františka ju jasne a jednoznačne odsudzujú ako morálne neoprávnenú, neakceptovateľnú, barbarskú, nezmyselnú, odpornú a znesväcujúcu," uviedla Svätá stolica vo vyhlásení.

16:23 Ruský výsadkár Pavel Filatiev, ktorý bol na začiatku invázie vyslaný na Ukrajinu, pricestoval do Francúzska, kde v nedeľu požiadal o azyl. Z Ruska odišiel, pretože sa obával represálií za verejnú kritiku vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá o tom informovala v utorok.

15:30 Ruská prokuratúra navrhla v utorok trest odňatia slobody na 24 rokov pre bývalého reportéra Ivana Safronova. Je obvinený z vlastizrady za údajné prezradenie štátnych tajomstiev českej rozviedke. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruské tlačové agentúry.

15:02 Kremeľ v utorok varoval Európsku úniu, že ak sťaží Rusom cestovanie, bude to mať dôsledky. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že Moskva by takýto krok Únie nenechala bez odozvy a záujmy svojich občanov je odhodlaná brániť. Informuje o tom agentúra DPA odvolávajúca sa na správy ruských médií.

14:08 Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, v utorok obvinil ruské jednotky z ostreľovania koridorov pre tím inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) smerujúcich do Záporožskej atómovej elektrárne na juhu Ukrajiny. Informuje o tom britský denník The Guardian. Podľa Podoľaka sa Rusi snažia donútiť inšpektorov, aby šli do Enerhodaru cez anektovaný Krym a okupované územia Luhanskej a Doneckej oblasti.

13:34 Európska komisia v utorok oznámila, že EÚ daruje päť miliónov tabletiek jodidu draselného na ochranu obyvateľov Ukrajiny pred potenciálnym vystavením rádioaktívnemu žiareniu. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že 26. augusta dostala od ukrajinskej vlády žiadosť o poskytnutie tabletiek jodidu draselného ako preventívne bezpečnostné opatrenie na zvýšenie úrovne ochrany ľudí žijúcich v okolí Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES), ktorá sa nachádza momentálne pod ruskou okupáciou. Tabletky jodidu draselného by sa mali používať iba pri obmedzených scenároch, aby sa predišlo tomu, že vdýchnutý alebo prehltnutý rádioaktívny jód bude absorbovaný štítnou žľazou.

11:36 Najmenej päť ľudí zahynulo a sedem ďalších osôb utrpelo zranenia pri ruskom útoku na centrum druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov. Informoval o tom charkovský starosta Ihor Terechov, ktorého citovala agentúra AFP. "Ruskí okupanti ostreľovali mestské obvody v centre Charkova," napísal na sociálnej sieti Telegram gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Zároveň vyzval obyvateľstvo, aby sa uchýlilo do krytov.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko na Twitteri napísal, že v dôsledku ruského delostreleckého útoku v Charkove začala horieť jedna obytná budova, pričom upozornil, že počet obetí môže ešte vzrásť.

10:42 Do afrického Džibutska dorazila v utorok po dvojtýždňovej plavbe z čiernomorského prístavu nákladná loď Brave Commander s 23.000 tonami pšenice z Ukrajiny. Táto zásielka je určená pre približne 22 miliónov ľudí z oblasti Afrického rohu ohrozených hladom, uviedol pre agentúru AFP hovorca Svetového potravinového programu (WFP).

10:38 Rusko má údajne problémy s verbovaním ďalších vojakov do bojov na Ukrajine, pričom už zrušilo hornú vekovú hranicu pre vstup do armády a nábor brancov robí aj vo väzniciach. Povedal to nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva obrany, informuje v utorok denník The Guardian. "Mnohí z týchto brancov sú vnímaní ako starší, nespôsobilí či zle vycvičení," povedal v pondelok novinárom citovaný predstaviteľ.

10:24 Hraničnými priechodmi prešlo v pondelok (29. 8.) na Slovensko 3143 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 828 mužov, 1649 žien a 666 detí. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. O dočasné útočisko požiadalo podľa hovorkyne 12 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi predošlý deň 3604 osôb.

"Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 80 policajtov, desať hasičov, 98 colníkov, 82 vojakov, sedem dobrovoľníkov, 14 príslušníkov zahraničných zložiek a osem zamestnancov migračného úradu," priblížila hovorkyňa.

09:53 Na takmer celom území Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny prebiehajú ťažké boje, oznámila v utorok ukrajinská prezidentská kancelária. Informuje o tom agentúra AFP. "Počas celého dňa aj noci dochádzalo v Chersonskej oblasti k silným výbuchom," vyhlásila kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v utorok ráno.

"Ukrajinské ozbrojené sily spustili ofenzívu vo viacerých smeroch," dodala kancelária. Ruské sily už od jari okupujú takmer celú Chersonskú oblasť. Samosprávne orgány dosadené okupačnými jednotkami už dávnejšie oznámili, že plánujú usporiadať referendum o pripojení oblasti k Rusku.

09:41 Do Maďarska prišlo v pondelok z Ukrajiny dovedna 17.406 utečencov, z nich 10.870 cez územie Rumunska. Píše o tom v utorok agentúra MTI. Podľa Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK) o dočasný pobyt v Maďarsku s platnosťou na 30 dní prejavilo v pondelok záujem 219 osôb. Tie budú musieť požiadať o trvalé dokumenty na úrade cudzineckej polície v mieste, kde sa budú zdržiavať. Vlakom do maďarského hlavného mesta pricestovalo v pondelok 312 ľudí z Ukrajiny. Medzi nimi bolo 82 detí.

09:23 Tím inšpektorov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) docestoval v utorok do Kyjeva. V Ruskom obsadenej Záporožskej atómovej elektrárni na Ukrajine bude na návšteve od stredy do soboty, povedal šéf MAAE Rafael Grossi. Informuje o tom denník The Guardian na svojej webstránke.

"Musíme chrániť bezpečnosť najväčšieho jadrového zariadenia na Ukrajine aj v Európe," uviedol Grossi na Twitteri. Samotná MAAE uviedla, že "Rafael Grossi a tím expertov vyrazili na podpornú a asistenčnú misiu MAAE do Záporožia, aby pomohli zaistiť jadrovú bezpečnosť v ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárni" a tiež, aby vykonali ďalšie bezpečnostné kroky."

06:17 Nemecko a Francúzsko sú  proti zákazu vstupu ruských občanov na územie EÚ. "Mali by sme porozmýšľať nad rozumnými spôsobmi využitia dôležitej páky udeľovania víz," cituje v utorok agentúra DPA z pozičného dokumentu zaslaného ostatným členským štátom EÚ, ktorých ministri zahraničných vecí sa tento utorok a stredu zídu na neformálnych rokovaniach v Prahe.

Berlín a Paríž tvrdia, že žiadosti ruských občanov by mali byť dôkladne preskúmané z hľadiska možných bezpečnostných rizík. Zároveň netreba podceňovať vplyv priamej skúsenosti so životom v demokraciách, čo sa týka najmä budúcich generácií.

06:07 Irán dodal Rusku prvé drony, ktoré môžu byť nasadené do vojny na Ukrajine. Informoval o tom v pondelok podľa agentúry DPA americký denník Washington Post s odvolaním sa na zdroje z prostredia tajných služieb.

Noviny píšu, že 19. augusta dostalo Rusko najmenej dva rôzne typy bezpilotných lietadiel, ktoré by mohli byť použité pri útokoch na radarové systémy, pozície delostrelectva a iné vojenské ciele. Počas prvých skúšok sa však vyskytlo veľa porúch a ruské ozbrojené sily s dronmi "nie sú spokojné", tvrdia zdroje. Podľa Washington Postu americká vláda predpokladá, že Irán dodá Moskve ďalšie stovky bezpilotných lietadiel. V júli vyslovila domnienku, že Rusko bude chcieť získať iránske útočné drony.

06:01 Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v pondelok vyzval na úplné odstavenie Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny, keďže boje v oblasti zosilňujú a tento týždeň tam prídu na inšpekciu zahraniční experti. Informuje o tom agentúra AFP.

Kirby znova žiadal vytvorenie demilitarizovanej zóny okolo elektrárne, ktorú obsadili ruské sily v  marci - niekoľko týždňov po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. "Už sme mnohokrát povedali, že jadrová elektráreň nie je vhodné miesto na bojové operácie," uviedol Kirby.

John Kirby, hovorca amerického ministerstva obrany
Zobraziť galériu (2)
John Kirby, hovorca amerického ministerstva obrany  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Okupantov vytlačíme na naše hranice, hovorí Zelenskyj

Ukrajina si berie čo jej patrí a jej armáda zatlačí ruské sily k hraniciam, ktorých línia sa nezmenila. Vo svojom pravidelnom príhovore zverejnenom v pondelok večer na stránke president.gov.ua to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Konkrétne hovoril o opätovnom oslobodení Charkovskej, Luhanskej, Doneckej, Záporožskej a Chersonskej oblasti, polostrova Krym a pobrežia Čierneho a Azovského mora od Hadieho ostrova po Kerčský prieliv.

"Chce niekto vedieť, aké sú naše plány? Podrobnosti vám  žiadny skutočne zodpovedný človek nepovie. Pretože toto je vojna," uviedol Zelenskyj. "No okupanti by mali vedieť: zatlačíme ich k hraniciam. K našim hraniciam, ktorých línia sa nezmenila. Okupanti to dobre vedia. Ak chcú prežiť, je čas, aby ruská armáda utiekla. Choďte domov,“ pokračoval.

Ruským vojakom, ktorí sa boja vrátiť domov, odporučil, aby sa vzdali a Kyjev im zaručí dodržanie všetkých noriem Ženevských konvencií. "Ak ma neposlúchnu, narazia na našich obrancov, ktorí sa nezastavia, kým neoslobodia všetko, čo patrí Ukrajine," povedal Zelenskyj. Ukrajinská armáda spustila podľa ukrajinských médií protiútok v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, pričom jej vojaci sa údajne prebili cez prvú líniu ruskej obrany v Chersone. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ukrajinské útoky v Chersonskej a Mykolajivskej oblasti zmarila a spôsobila ukrajinským silám "ťažké straty".

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu