Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Naď rokoval v Prahe s rezortnými kolegami z členských štátov EÚ

Záverečný deň neformálneho zasadnutia ministrov obrany členských krajín Európskej únie
Záverečný deň neformálneho zasadnutia ministrov obrany členských krajín Európskej únie (Zdroj: TASR/AP)

PRAHA – Vplyvy ruskej invázie na Ukrajinu na regióny kľúčové pre európsku bezpečnosť, zvýšenie efektivity obranných investícií a nové možnosti podpory EÚ pre Ukrajinu patrili k témam, o ktorých v uplynulých dňoch rokovali ministri obrany členských štátov EÚ. Na neformálnom zasadnutí v Prahe sa zúčastnil minister obrany SR Jaroslav Naď. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Nelegálna a neoprávnená invázia Ruskej federácie na Ukrajinu má globálny vplyv a tiež širší regionálny rozmer. Hovoríme hlavne o našom východnom a južnom susedstve s dôrazom na západný Balkán," povedal Naď. Ministri sa podľa neho zamerali na budúcnosť misií EÚ v Bosne a Hercegovine a v západoafrickom Mali, zaoberali sa však aj situáciou v Kosove.

 

EURÓPA DRŽÍ SPOLU 🙏 V Prahe dnes rokujeme s rezortnými kolegami z celej EÚ. Už včera sme mali možnosť prediskutovať...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Tuesday, August 30, 2022

Slovenský minister tiež privítal návrh na vytvorenie výcvikovej a poradenskej misie EÚ pre Ukrajinu, ktorého detaily v Prahe predstavil šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Misia by podľa návrhu bola dočasne umiestnená na území jedného alebo viacerých členských štátov Únie, ideálne susediacich s Ukrajinou. "Veríme, že naše stretnutie vytvorí silný politický základ pre čo najrýchlejšie zriadenie misie, ktorá ukrajinským ozbrojeným silám poskytne komplexný výcvik," uviedol Naď. Dodal, že SR skúma svoje možnosti ďalšej vojenskej a materiálnej pomoci pre Ukrajinu.

Ministri rokovali aj o snahách posilniť spoločné obstarávanie členských štátov EÚ v oblasti obrany. Cieľom je znížiť náklady, nahradiť vojenskú techniku sovietskej výroby a zvýšiť vzájomnú kompatibilitu ozbrojených síl krajín Únie. Podľa SR je potrebná hlbšia diskusia o systémových problémoch pri tomto obstarávaní. Naď zdôraznil, že takáto diskusia by uľahčila výmenu skúseností medzi členskými štátmi a pomohla prekonať legislatívne a iné prekážky spoločného obstarávania.

Viac o téme: Rokovanie PrahaJaroslav NaďČlenské štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu