Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Všetky reaktory Záporožskej jadrovej elektrárne sú odpojené od siete

Záporožská jadrová elektráreň
Záporožská jadrová elektráreň (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

ENERHODAR - Všetkých šesť reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne v meste Enerhodar je stále odpojených od elektrickej siete Ukrajiny, informovala v piatok tlačová agentúra Reuters. Odvolala sa na oznámenie ukrajinskej štátnej jadrovej spoločnosti Enerhoatom, ktorá elektráreň spravuje.

Vypnutie elektrárne, prvýkrát za takmer 40 rokov jej fungovania, spôsobili požiare údajne po delostreleckom ostreľovaní. Spoločnosť Enerhoatom však uviedla, že v neexistujú žiadne problémy so strojovým zariadením závodu alebo jeho bezpečnostnými systémami.

Archívne video: Rusko v noci zaútočilo na Záporožskú jadrovú elektráreň

Rusko v noci zaútočilo na Záporožskú jadrovú elektráreň (Zdroj: FB/Černobyľ, Twitter/Mychajlo Podoljak)

Enerhoatom tiež uviedol, že elektrina pre vlastné potreby elektrárne je dodávaná cez vedenie z ukrajinskej elektrickej sústavy a pracuje sa na obnovení sieťového pripojenia k dvom funkčným reaktorom elektrárne. "Aktivita okupujúcich (ruských) jednotiek spôsobila úplné odstrihnutie Záporožskej jadrovej elektrárne od siete, prvýkrát v dejinách elektrárne," napísal Enerhoatom vo štvrtok. "Vnútorné energetické potreby jadrovej elektrárne sú aktuálne pokryté vďaka prenosovej sústave, ktorá funguje medzi jadrovou elektrárňou a Záporožskou tepelnou elektrárňou," dodala spoločnosť.

Delegácia MAAE by mohla Záporožskú jadrovú elektráreň navštíviť na budúci týždeň

Delegácia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) by mohla navštíviť Záporožskú jadrovú elektráreň na juhu Ukrajiny na budúci týždeň, uviedli v piatok ukrajinskí predstavitelia. Uviedli tiež, že Rusko sa snaží návštevu prekaziť. Citoval ich portál britskej stanice Sky News. Ukrajinskí predstavitelia dodali, že ruské ostreľovanie v oblasti Záporožskej jadrovej elektrárne pokračovalo aj v noci na piatok.

Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom predtým oznámila, že všetkých šesť reaktorov jadrovej elektrárne, najväčšej svojho druhu v Európe, je stále odpojených od elektrickej siete Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripísal vinu za požiare v neďalekej uhoľnej elektrárni, ktoré odpojili komplex reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne od elektrickej siete, ruským ozbrojeným silám. Rusko obvinil, že priviedlo Ukrajinu a Európu "do situácie na krok od radiačnej katastrofy".

Viac o téme: ReaktoryVojna na UkrajineZáporožská jadrová elektráreň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu